Rakettimaisesti liigakaukaloihin nousseella Turkulaisella on edessään ensimmäiset arvokisat - Etappi kerrallaan kohti kirkkaampia valoja

LIIGA / Haastattelu
Jerry Turkulainen on nuoresta iästään huolimatta tuttu näky liigakaukaloissa.
Rakettimainen nousu Liigaan ja JYPin luottoratsuksi. Nyt tavoitteena ovat ensimmäiset arvokisat maajoukkuepaidassa. Entä miten tästä eteenpäin? Jerry Turkulainen kertoo tästä kaikesta ja vähän muustakin Jatkoajan haastattelussa.

On maanantai-iltapäivä. Olen sopinut haastattelusta JYP-hyökkääjä Jerry Turkulaisen kanssa jäähallilla. Nuorukainen saapuu paikalle ajallaan. Kaikesta näkee, että nyt ollaan hänen valtakunnassaan. Kädenpuristus on jämäkkä ja tila otetaan haltuun isännän elkein.

19-vuotiaan pelaajan vastaukset kysymyksiin ovat harkittuja ja kypsiä. Se oikeastaan kuvastaa erinomaisesti Turkulaista myös kaukalossa. Kypsä pelaaja, joka löi itsensä salaman lailla läpi liigakaukaloissa juuri peliälynsä avulla.

Turkulaisen kohdalla meinaa nimittäin aina unohtua, että kyseessä on 19-vuotias kaveri, joka ei pelannut edes yhtä täyttä kautta nuorten SM-Liigaa - saati sitten Mestistä - ennen nousuaan JYPin liigaringin vakiokasvoksi.

Nopeasti suuren yleisön tietoisuuteen nousseen nuorukaisen ura puksuttaa raiteillaan, eikä rajoista tiedä vielä kukaan.

Nuorukainen konkareiden joukossa

Turkulainen pelaa nyt toista kauttaan Liigaa Jyväskylässä. Ensimmäisellä kaudella Turkulainen yllätti miltei kaikki, sillä 48 otteluun syntyi 26 tehopistettä. Nuorukaisen kypsyys ja valmius liigakaukaloihin hämmästytti ympäri Suomen.

Sopeutumisessa isona apuna on ollut peliälyn lisäksi Turkulaisen erinomainen luistelu. Liikkeensä ansiosta hän on jokaisessa tilanteessa askeleen edellä vastustajaa, ja pelipään raksuttaminen mahdollisti liigavauhtiin hyppäämisen heti ensimetreiltä asti.

− Kyllä minä uskon, että liikkeeni ansiosta pysyin alusta asti liigavauhdissa hyvin mukana ja olin jopa tietyissä tilanteissa sitä edellä, esimerkiksi nopeissa kulmakäännöksissä.

Turkulaisen kulmapelaaminen on välillä jopa akrobaattista.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Kulunut kausi on ollut Turkulaiselle ja JYPille kaksijakoinen. Syksy alkoi räjähtävästi, mutta sen jälkeen otteet ovat hieman ailahdelleet.

− Kausi lähti hyvin käyntiin joukkueella ja itsellänikin, mutta nyt on ollut vaikeuksia maalinteon kanssa ja ollaan vähän tuskasteltu. Uskon, että kyllä tämä vielä tästä kääntyy. Kisat ovat tulossa ja pääsee katsomaan niitä, josko sieltä saisi vielä itselle lisäboostia loppukauteen, hymyilee Turkulainen.

Yksi asia on varma: Jyväskylässä hän selvästi viihtyy. Siitä kielii parhaiten vasta solmittu jatkosopimus, mikä pitää miehen jyväskyläläisten riveissä aina vuoteen 2020 asti.

− Minä tykkään olla täällä. JYP on hieno organisaatio ja täällä on hyvät pelikaverit.

Kokenut ryhmä on myös nuorelle pelaajalle hieno paikka imeä oppia ja kehittyä pelaajana.

− Alkuun meni tietysti oma aikansa, että uskalsi puhua enemmän kopissa ja olla oma itsensä. En silti olisi osannut kuvitellakaan, että vaikka vanhimman ja meikäläisen ikäero on puolet hänen iästä, ryhmähenki on loistava.

− Täällä pystyy sivusta seuraamaan, miten kokeneemmat kaverit hoitavat asiansa jäällä ja sen ulkopuolella. JP (Juha-Pekka Hytönen) on loistava esimerkki minulle. Hän on aina auttanut minua ja antanut pieniä vinkkejä päivästä toiseen, hän kiittelee.

Intoa täynnä Buffaloon

Alle 20-vuotiaiden MM-kisat pyörähtävät joulun jälkeen käyntiin Buffalossa. Turkulainen lähtee jahtaamaan paikkaa harvinaisen nälkäisenä.

− Olen innoissani. En ole koskaan päässyt pelaamaan MM-kisoihin tai kokenut kunnon juniorikisoja maajoukkuepaidassa. Yksi tämän kauden isoja tavoitteita oli päästä joukkueeseen. Positiivisin mielin lähdetään leirityksen kautta, ja pyritään pitämään rooli joukkueessa ja sitä kautta näyttämään kaikille, mihin pystyy.

Suomen mahdollisuudet kisoissa hän näkee luonnollisesti vahvoina.

− Niin kuin sanoit, puolustuksessa meillä on lähes kaikki ykköskierroksen varauksia. Sitten on Eeli (Tolvanen) ja Miro (Heiskanen) jotka ovat olleet todella hyviä tällä kaudella. Kaikkeen on mahdollisuus, tärkeintä on hitsautua yhteen joukkueena ja puhaltaa yhteen hiileen.

Nuoret Leijonat lähti MM-leirille Toronton kautta 15.12. Vaikka arvokisat olisivatkin Turkulaiselle ensimmäiset laatuaan, Torontosta on jo kokemusta kaupunkina.

Hän nimittäin oli viime kesänä Toronton kehitysleirillä muiden nuorten lupauksien kanssa varaustilaisuuden yhteydessä.

− Ennen varaustilaisuutta muutama joukkue haastatteli, ja kun oli haastatteluja, vähän mielenkiinto kasvoi itselläkin sinne päin. Kun varausta ei tullut, en osannut odottaa, että millekään leirille menisin. Mutta sitten tuli kutsu.

− Onneksi oli muutama suomalainen leirillä, niin ei tarvinnut siellä yksin olla. Mukava kokemus ja hieno kaupunki. Kaikki hoidettiin siellä hienosti. Sai lisätietoa, että mitä se vaatisi, jotta sinne tulevaisuudessa pääsisi pelaamaan.

Unelmana NHL

Turkulaista ei ole varattu NHL:ään. Kehityskaari on kuitenkin ollut koko ajan nousujohteinen, ja vaikka kokoa onkin vähän, ei olisi mikään ihmeellinen yllätys, jos nuorukaisen nimi huudettaisiin ensi kesän varaustilaisuudessa.

Hän on vielä varauskelpoinen tulevana kesänä, vaikka on jo yli-ikäinen varausikäluokkaan nähden.

NHL on hänen tavoitteensa. Miehen asenteesta huokuu, että sen eteen tehdään kyllä kaikki mahdollinen työ.

− Minulla se on isoimpana unelmana ja tavoitteena. Totta kai jokainen haluaa pystyä pelaamaan kovimmassa sarjassa. Ei ole mitään aikataulua, mennään kausi ja päivä kerrallaan. Koitetaan kehittyä parhaaksi mahdolliseksi pelaajaksi, mitä itsestä vaan saa irti, päättää Turkulainen.

Jalat ovat maassa, mutta kaikki kivet käännetään.

» Lähetä palautetta toimitukselle