IFK - LUK
HPK - SAI
ILV - KÄR
ÄSS - JUK
OTT - COL 2.00
PHI - BOS 2.30
CGY - BUF 4.30
VAN - EDM 5.00
ARI - SJS 5.00

Rajaniemen raju alku

MESTIS / Haastattelu
Uudet tarinat syntyvät usein kirjoittamattomista korteista, mysteereistä ja niiden pohjalta. JYP-Akatemian lähtökohdat kuluneeseen kauteen olivat mysteerejä täynnä. Siten saatiin oivaa pohjaa uusille tarinoille. Sami Rajaniemen nousu tuntemattomuudesta joukkueensa ykköstorjujaksi oli yksi niistä uusista aluista. Ja se kulki käsi kädessä nuoren hurrikaaninipun mukana.

D Team oli kuollut ja kuopattu seuran tahtoessa uskoa Mestis-menestyksensä, säästösyistäkin johtuen, nuorten pelaajiensa käsiin. Vaikkakin ryhmä oli vuollut edellisenä keväänä A-nuorissa kultaa ja joukkue puhkui näyttämisenhalua sekä intoa, ei luottoa nippuun tuntunut juuri keneltäkään hurrikaaniperheen ulkopuolella löytyä.

Kausi oli kuitenkin värikkäiden yllätysten aikaa ja Akatemia heitti tuohon soppaan mausteisen lisänsä. Energisesti pelanneet jyväskyläläiset osoittautuivat omalaatuiseksi ryhmäksi, joka emoseura-JYPin ajoittaisista avuista huolimatta pelasi omaan perusrunkoonsa ja peliinsä luottaen hienon kauden. Vain palkinto jäi pudotuspelipaikan muodossa uupumaan, mutta kaudelta irronnut kokemus tulevaan on erittäin arvokasta sekin.

Yllättäviä onnistumisia nähtiin myös yksilötasolla ympäri pelaajapakan. Esiin itsensä nostivat mm. ykköshyökkääjä Oula Palve ja joukkueen sielun ruumiillistuma kapteeni Ossi Ikonen.

Yllätyksenä ja esiin nousseena avainpelaajana voidaan pitää myös Akatemian maalinsuulla esiintynyttä veräjänvartijaa. Päävastuuta ei ennakkokaavailuista huolimatta kantanut JYP-myllyn NHL-varattu maalivahtilupaus Samu Perhonen. Tuon vastuun itselleen saalisti Sami Rajaniemi.


Vastuu ei painanut Sami Rajaniemeä.

Vastuu ei kuitenkaan iskenyt Rajaniemeä itseään puun takaa, vaikka varmasti kukaan ei olisi osannut sitä häneltä odottaa. Olihan varjo Perhosen takana ollut vielä edellisellä kaudella melkoinen. Kirjoitusprosessi Rajaniemen kohdalla kuitenkin alkoi.

Vastuuta tämä ylivieskalainen koppari tavoitteli heti alusta alkaen. Ja mikä tärkeintä tavoittelu tapahtui itse pelistä nauttimisen kautta. Sitä kautta vastuuta myös siunaantui.

– Kun saa paljon vastuuta niin silloin on mennyt asiat hyvin. Siksi se onkin hyvä tavoite kaudelle, Rajaniemi itse summasi ajatuksiaan.

– Onneksi sitä ei itse tarvinnutkaan miettiä kuka siellä pelaa. Tein vain kaikki asiat niin hyvin kun pystyi. Kun sitä pääsi pelaamaan, niin totta kai siitä pelaamisesta nauttii. Rutiinin siinä kasvaessa pelitkin meni hyvin, ”Raju” jatkoi.

Tasaisella vuoristoradalla

Sen sijaan Akatemia pääsi iskemään vastustajiaan todella vastapalloon. Karsijaksi ennen kautta kaavailtu joukkue saalisti syksyllä lukuisia isoja päänahkoja keräten pisteitä ennen kaikkea tasaiseen tahtiin. Joukkueen esiintymisestä huokui ennakkoluulottomuus, paineettomuus ja äärimmäisen hyvin onnistunut valmistautuminen. Tämän allekirjoittaa myös Rajaniemi.

– Hirveällä innolla ja itseluottamuksella lähdettiin kauteen. En osaa sanoa päästiinkö yllättämään, ei sitä tiedä mitä muut joukkueet ajatteli. Suurin syy meidän alkuun oli se, että treenattiin niin hyvä kesä ja tehtiin hyvin hommia, Rajaniemi pohdiskeli.

Myös maalivahdin oma valmistautuminen kauteen oli onnistunut.

– Huippufiilikset oli. Tiesi, että kun oli painanut kesän hyvin duunia, niin oli luotto, että se siitä sitten lähtee myös käyntiin. Oli mukava lähteä pelaamaan.

Itseluottamusta ei joukkueen ollut Rajaniemen mukaankaan vaikea hakea, koostuihan lähes koko Akatemian nippu edellisen kevään A-junioreiden Suomen mestareista. Itseluottamus myös näkyi kentällä, vaikka ajoittain liiankin innokkaasti hyökänneen Akatemia-pelaajiston takana pelaaminen ei aina varmasti kaikkein helpointa ollutkaan.

Upean syyskauden jälkeen Akatemian esitykset alkoivat kuitenkin ailahdella ja joukkue joutui taistelemaan myös tappioputkien kanssa. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetty joukkueen sisälläkään – luonnollisesti.

– Mitään ei kyllä muutettu eikä mitään tapahtunut, vaikea arvioida mistä se sitten johtui, että meni vähän huonommin, maalivahti kertoili mietteliäänä.

Selityksiä Rajaniemi ei lähde myöskään nuoren pelaajiston kokemattomuudesta tai edes siitä, että osa avainpelaajista, maalivahti itse mukaan lukien, matkasivat tammikuussa varusmiespalvelusta suorittamaan.

– Hyvin siellä päässä homma toimi, päästiin treeneihin ja peleihin sieltä, joten ei sitä sen piikkiin voi laittaa, Rajaniemi tiivisti.

Rajaniemi löysi myös puhtaasti positiivisia ajatuksia tästä ajanjaksosta.

– Osalla saattaa vielä paremminkin mennä, kun tulee säännöllisempi uni- ja ruokailurytmi, maalivahti muistutti.

Aina tauko jäätreenaamisestakaan ei ollut haitaksi, ainakin jos katsoo Rajaniemen ensimmäisen ottelun tulosta valtion toimeen siirtymisen jälkeen. 33 torjunnalla tullut 2-1-voitto Hokista ei jättänyt ketään kylmäksi.

– Oli ihan hauska kyllä, ei ollut pariin viikkoon ollut jäällä ja siitä sitten pelille, Rajaniemi naurahti tapahtuneesta.

– Se on ihan omasta päästä kiinni miten ne asiat siellä kasarmin päässä ottaa, Ilmasotakoulussa Tikkakoskella palveleva maalivahti jatkoi.

Hienoja sattumuksia Akatemian kausi joka tapauksessa jätti lopulta taakseen. Pisteen päähän jäänyt pudotuspelipaikka, jokaisen joukkueen, Mikkelin Jukurit pois lukien, voittaminen ja muutenkin miehekkäät, mutta samalla raikkaat esitykset kaukalossa olivat huima saavutus nuorisonipulta.

Ennakkoluulottomasti pelanneet hurrikaanipaidat osoittautuivat harkitun riskin arvoisiksi ja taistelivat vuoristoratamaisuudesta huolimatta upean kauden. Joukkueen otteet saivatkin kiitosta myös maalivahdiltaan.

– Jokainen otti isoja askeleita yksilötasolla eteenpäin. Suurimmalla osalla kuitenkin ensimmäinen kausi miesten sarjoissa, niin varsin tyytyväinen voi olla kauteen kyllä, Rajaniemi kehui pelikavereitaan.

Omista esityksistään Rajaniemi oli myös iloinen. Ja miksi ei olisi ollutkaan, ykkösvahdin paikan saavuttaminen heti ensimmäisellä kaudella miesten peleissä. Kelvot torjuntatilastot tai nuorten maajoukkuepaitavisiitti eivät myös olleet pelkkiä koristeita kautta muisteltaessa. Kopparilla itselleen jäi kaudesta käteen onnistunut kokonaiskuva.

– Peli kehittää. Kun rauhallisuutta tuli lisää niin sitä sitten oppi taas pelistä lisää. Askeleita otettiin pelaajauralla eteenpäin, Rajaniemi summasi henkilökohtaista kauden loppupäätelmää.


Rajaniemen pelipaikka ja haasteet löytyvät tulevalla kaudellakin tämän paidan takaa.

Matkalla ylöspäin realiteetit kohdillaan

Maalivahdille rauhallisuus torjuntatyöskentelyssä on kullanarvoista. Tällöin myös oman joukkueen luotto veräjänvartijaan kasvaa. Maalilla Rajaniemi onnistui ottamaan vahvuuksistaan tärkeimmät irti, mikä tulikin tarpeeseen ajoittain ailahtelevan Akatemia-puolustuksen takana.

Näitä vahvuuksia Rajaniemi ei kuitenkaan lähde sen suuremmin erittelemään. Kehityskohteita löytyykin sitä helpommin, mikä kertoo oikeasta asenteesta. Maalivahti korostaakin, että ei tässä vielä olla valmiita – matka on vielä pitkä.

– Kaikkea pitää kehittää. Ei tässä todellakaan ole valmis vielä mihinkään. Sellainen tasaisuus peleihin, ettei tule mitään helppoja väliin. Eikä koko kauteen sinänsä. Se sitten tulee vain treenien ja pelien kautta. Treeneissä pitää pystyä pitämään taso ja kun pääsee sitten pelaamaan niin sama homma siellä, Rajaniemi korosti.

– Ja tietenkin oman ajattelemisen kautta. Meditoimista kotona kynttilän valossa, koppari jatkoi pilke silmäkulmassa.

Nuoren maalivahdin ajatuksissa on siis tolkku vahvasti mukana. Se ei kuitenkaan itsessään takaa mitään. Mihin tuo matka siis johtaa? Rajaniemellä itsellään on jämäkkä ote tulevaisuuden pohdinnoissa – ja mikä tärkeintä niissä ovat realiteetit mukana.

– Totta kai liigaa kohti sitä haluaa mennä. Pyritään kuitenkin saamaan Mestiksessä pelattua paljon pelejä ja sitä kautta sitten rakentamaan pohjaa, että sinne liigaan jossain vaiheessa pääsisi. Mistäpä sitä lopulta tietää, mutta näin on tavoitteena.

Haastetta riittää kuitenkin myös oman joukkueen sisällä Rajaniemen taistellessa peliajasta muiden nuorten lupausten, Perhosen ja Eetu Laurikaisen kanssa. Pelaaja itse ei haastetta kavahda.

– Puhtaalta pöydältä lähdetään, siinä täytyy vain olla hyvä ja ansaita se peliaika. Hyvin täytyy vain tehdä hommia.

Rajaniemi on kuitenkin jo nyt ottanut aimo harppauksen eteenpäin koko JYP-organisaation hurjan kovassa maalivahtihierarkiassa. Sen mikä on Akatemian ja Rajaniemen itsensä iskukyky mitataan jälleen ensi syksynä huipputasaisen Mestiksen startatessa. Nuorukaisella on itsellään tiedossa miten tulevasta kaudesta tulee Jyväskylässä vielä ensimmäistäkin makeampi.

– Vuosi on tahkottu sarjaa, tiedetään mikä se homma on. Ensi kaudella on oltava vain vielä huomattavasti parempia. Kun vedetään yhtä hyvä kesä, kun viime kesänä, niin sitä tullaan varmasti olemaankin, ykkösvahti tiivisti reseptin.

Mihin tämä tarina johtaakaan? Lopputulos voi olla makea tai karvas, kuka tietää. Tärkeintä on, että tarinan kehittymistä on ilo ja mielenkiinto seurata eteenpäin, kausi kerrallaan. Näin on niin Rajaniemen kuin Akatemiankin kohdalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle