Pyyteetön työntekijä

LIIGA / Haastattelu
Hiljainen mies, joka tekee työnsä joukkueen eteen ilta toisensa jälkeen. Näillä sanoin voisi kuvailla Kärppien puolustaja Topi Jaakolaa. Nuori Kärppien kasvatti on ollut oululaisten puolustuksen positiivisin yllättäjä, vaikka pisteitä ei olekaan siunaantunut ruhtinaallisesti.

Joni Pitkänen, Oskari Korpikari, Risto Korhonen ja kumppanit ovat vieneet kiekkokansan huomion, kun puhutaan Kärppien lahjakkaista puolustuspelaajista. Hiomattomana timanttina, ehkä jopa jo unohdettuna lupauksena pidetty Topi Jaakola on kuitenkin tällä kaudella noussut tekemisellään oululaisen yleisön silmiin. Jaakola on saanut rauhassa kehittää itseään median silmien ulkopuolella ja tulos alkaa vihdoin näkyä - hitaasti, mutta varmasti.

Jokeri-ottelussa Jaakola ei pisteillä mässäillyt, mutta jatkoi hyviä otteitaan etenkin omaan pään pelaamisessa.

- Jokereilla on neljä hyvää kentällistä, joka tekee joukkueesta vaarallisen. Ensimmäinen maali kimposi jostain ja alivoimalla syntyneessä maalissa joukkueelle kävi hieman joulu. Annoimme heille liikaa eteen ja Jokerit pelasi kypsästi, Jaakola muisteli Jokeri-pelin tauottua kokonaisuutta.

Ari Vallinin kanssa puolustuksessa pelaava Jaakola oli tyytyväinen omaan esiintymiseensä tappiosta huolimatta.

- Ihan hyvin meni. "Arskan" kanssa emme jääneet pyörimään omissa ja onnistuimme purkukiekoissa. Jalat olivat myös tuoreena, joten virtaa riitti. Pyrimme antamaan tukea hyökkäyksiin, Jaakola kertoi yhteistyöstään Vallinin kanssa.

Edellisessä ottelussa Ässiä vastaan maaliverkko pullisteli, kun siniviivalaukaus upposi ohi Tuomas Nissisen. Vaikka tehoja ei olekaan tullut aktiivisesta pelaamisesta huolimatta, niin Jaakola ei ota paineita pisteiden teosta.

- Oman pään pelaaminen on minun juttuni. Huolehdin siitä, ettei omissa heilu. Totta kai myös puolustajan pitää tehdä pisteitä, mutta kaikki ovat ekstraa, Jaakola selitti.

Uudet tuulet puolustuspelaamisessa

Kärppien valmennus toi uusia tuulia myös puolustuspään pelaamiseen. Käskyttäjä vaihtui aitiossa, kun Reijo Ruotsalaisen korvasi Mikko Haapakoski. Kun Heikkilän aikakaudella kiekko pyrittiin toimittamaan mahdollisimman nopeasti alueelta pois, niin Haapakosken ja Jalosen filosofiaan kuuluu järkevä pelaaminen myös omalla alueella.

- Taktisella puolella pelaamisemme on hieman muuttunut. Samat periaatteet kuitenkin toimivat tälläkin kaudella eli puolustuspelaamisemme perustuu vahvaan kaksinkamppailupelaamiseen, Jaakola analysoi.

Puolustajien kiekollinen pelaaminen on ollut aikaisempia kausia aktiivisempaa, minkä vaikutuksesta myös Jaakolan kiekollinen pelaaminen on parantunut selvästi.

- Kyllä se on kieltämättä vähän parantunut. Oman kehittymisen kannalta kiekollista pelaamista pitää vielä parantaa - myös syöttöä ja laukausta. Valmennus painottaa, että syötetään, kun on paikka. Purku ei ole enää ensimmäinen vaihtoehto, Jaakola kommentoi uutta ajattelutapaa.

Jaakolan sopimus Kärppien kanssa päättyy tähän kauteen, mutta jatkosta ei Jaakola agentteineen ole vielä Kärppien toimitusjohtaja Juha Junnon kanssa sopinut.

- Haluan ilman muuta jatkaa täällä. En ole edes miettinyt pelaamista missään muualla, Jaakola lopetti.

Nähtäväksi jää, pystyykö Jaakola pitämään tasonsa läpi kauden. Florida Panthersin varaaman puolustajan alkukausi on ollut lupaava, joten kaikki ovet ovat Jaakolalle jälleen auki - jos ne koskaan ovat edes olleet suljettuina.

» Lähetä palautetta toimitukselle