Puskista liigaan - Petri Kontiola, Tappara

LIIGA / Haastattelu
Tapparan junioriosasto on yllättänyt kannattajat kuluvalla kaudella todella positiivisesti. Hyvistä junioreista on suorastaan ylitarjontaa, sillä erinomaisista esityksistä huolimatta kaikki eivät millään mahdu pelaavaan kokoonpanoon. Yllättävin kortti pakassa on A-junnuista kauden alettua nostettu Petri Kontiola, joka ei pelannut yhtään harjoituspeliä liigajoukkueen mukana. Viime ajat mies on kuitenkin johtanut ennakkoluulottomasti Tapparan nelosketjua. Jatkoaika jututti kaveria torstai-illan IFK-murskajaisten jälkeen.

19-vuotiaan Kontiolan peli on ollut hienoa katsottavaa. Kun usein sanotaan, että katsojalle tärkeintä on nähdä oman joukkueen taistelevan, on tämä kaveri siitä hyvä esimerkki. Kontiola painaa vaihdosta toiseen kovalla intensiteetillä ja yrityksellä. Tämän on huomannut myös päävalmentaja Mika Saarinen, joka tuntuu selvästi yrittävän peluuttaa kuumia pelaajia. Peliaikaa on tullut mukavasti - esimerkiksi Porissa Ässiä vastaan Kontiola pelasi lähes vartin verran. IFK:ta vastaan neloskenttä pääsi ottelun lopussa kokeilemaan jopa ylivoimaa. Tästä nuorukainen oli tietysti mielissään:

- No olihan se siistiä päästä kokeilemaan sitäkin. Vaikka aika jäässä oltiin kyllä siinä, toteaa Kontiola vaatimattomasti.

Jäässä tai ei, niin maalinkin kentällinen oli todella lähellä iskeä. Kontiola itse nousi takatolpalle, josta Petriläisen oivaltava syöttö löysi miehen. Ratkaisuyritys meni kuitenkin hiuksenhienosti ohi.

- Joo, olihan se lähellä. Vähän ranteet petti siinä.

Syöttöpiste miehen tilillä jo on, mutta ensimmäinen liigamaali on vielä tekemättä, vaikka muutaman kerran on käynyt todella lähellä. Mitään paineita Kontiola ei kuitenkaan tunnusta maalinteosta ottavansa.

- Ee-i, kyllä se on kuitenkin etupäässä muiden miesten hommia. Me koitetaan vain keskittyä siihen peruspelaamiseen. Semmosta perusneloskentän peliä, että koitetaan heittää kiekkoa vastustajan päätyyn

Tapparan neloskentän rooli onkin Kontiolan mukaan tällä hetkellä melko perinteinen "jarrukentän" rooli - maali on aina plussaa, mutta 0-0-pelaaminenkin riittää. Maalin kenttä iski IFK:takin vastaan, kun Koskenkorva osui läpiajosta. "Kossu" osui myös Porissa, ja juuri tuohon maaliin Kontiola sai uransa ensimmäisen liigapisteen.

Kutsu liigaan tuli yllätyksenä

Liigakomennus tuli Kontiolalle aivan yhtä suurena yllätyksenä kuin suurelle osalle yleisöstäkin. Seinäjoelta lähtöisin oleviin moniin Tappara-nuoriin lukeutuva hyökkääjä harjoitteli kesän liigan mukana, mutta putosi ringistä ennen harjoitusotteluiden alkua. Tapparan B-junioreihin kaudeksi 2001-02 siirtynyt mies oli valmistautunut jatkamaan junnupelejä:

- En osannut kyllä yhtään odottaa liigakomennusta. Olin valmistautunut, että tämä kausi mennään A-junioreissa ja pelataan niin hyvin kuin pystytään.

A-junioreissa on syntynyt tällä kaudella kahdeksassa ottelussa tehot 2+9, joten kyse on enemmän pelintekijästä kuin maalitykistä. Paikka liigajoukkueessa aukesi siten kuin yleensä käy - toisen epäonni on toisen onni:

- Siinä tuli pari loukkaantumista ja soitettiin mukaan. Sitten kun Gyori lähti joukkueesta, niin siinä aukesi vielä vähän lisäsaumaa. Ja nythän on sitten pelit menneet hyvin vähän joka puolella, joten mikäs tässä on pelatessa.

Tavoitteista ei huudella, mutta kotikisoihin on kova hinku

Henkilökohtaisista tavoitteista kysyttäessä vaatimattoman oloinen Kontiola on vaitonainen:

- Noo, en ole niitä yleensä lähtenyt huutelemaan - olen pitänyt omana tietonani. Sillä tavalla tulee vähemmän kuittailuja.

Liigakomennus on tullut sen verran yllättäen, että A-juniorisopimuksella pelaava nuorukainen ei halua ruveta tulevista puhumaan. Pidemmistä sopimuksista tai muusta tulevasta Tapparan kanssa ei ole suuremmin vielä juteltu. "Peli kerrallaan mennään", mies toteaa. Tähän asti nähdyn perusteella Leinosen kannattaisi varmaankin työntää muutaman vuoden pahvi tämän kaverin nenän alle, ennen kuin hinta nousee pilviin.

Yksi tavoite on kuitenkin kirkkaana mielessä. Petri on tämän kauden aikana ollut yhdeksän ottelun verran nuorten maajoukkueen mukana. Noissa peleissä on syntynyt tehot 1+2. Nuorten MM-kisat pelataan Suomessa vuodenvaihteen tienoilla. Kotikisoihin Kontiolalla on kova hinku:

- No sinne olisi kyllä todella kova kiinnostus. Nyt lähdetään seuraavaksi Mikkeliin ja siellä pitäisi sitten onnistua tosi hyvin jos meinaa päästä.

Maaottelutauon aikana Hannu Aravirran luotsaama nuorten maajoukkue pelaa neljän maan turnauksen Mikkelissä 7.-9.11. "Ara" ainakin pääsi skouttaamaan nuorukaista aitiopaikalta torstain ottelussa. Mikkelissä Tapparasta ovat mukana Kontiolan lisäksi hyökkääjä Teemu Nurmi ja puolustaja Anssi Salmela. Samaan aikaan ns. 19-vuotiaiden maajoukkue esiintyy Tsekissä. Siellä ovat mukana Tapparasta puolustajat Ville Mäntymaa ja Mikko Jortikka.

Tapparalla yllättäen positiivinen "junioriongelma"

Ennen kauden alkua Tapparassa puhuttiin paljon omien nuorten nostamisesta liigaryhmään. Harjoituspeleissä vaikutti siltä, että niitä liigakelpoisia junioreita ei kuitenkaan jonoksi asti olisi, varsinkaan hyökkäyspäässä. Nyt nämä nuoret ovat näyttäneet epäilijöille, ja päävalmentaja Mika Saarisella on käsissään positiivinen ongelma. Kontiolan lisäksi nuorista hyökkääjistä vakuuttavia otteita joukkueessa ovat esittäneet Petri Koskinen, Jarkko Pyymäki ja Teemu Nurmi. Viime peleissä Kontiola on ottanut Pyymäen paikan neloskentän keskellä, vaikka Pyymäen esityksissä ei moitteen sijaa juuri ollutkaan. Myös Nurmi on ollut pelaavasta kokoonpanosta sivussa, vaikka on esiintynyt pirteästi kun kentälle on päässyt - viimeksi IFK:ta vastaan kolmannessa erässä.

Kun edelliseen vielä lisätään, että junioreita on kasvamassa myös Mestiksessä ja nuorten sarjassa - jossa muuan Matti Hietakangas on iskenyt 14 ottelussa tehot 12+6 - näyttää tilanne melkoisen hyvältä, vaikkei puolustajista ole vielä edes puhuttu. Nykyjääkiekossa ei kovin montaa junioria voi kerralla edustukseen nostaa, mutta kun potentiaalia on näin leveälti, lienee Saarisen linja jakaa pelitilaisuuksia ja vaihtaa hyvinkin esiintyneitä pelaajia tulevaisuutta ajatellen viisas. Nähtäväksi jää, miten peliaika jatkossa jaetaan, kun ainakin tällä hetkellä näyttää, että Tapparalla olisi heittää jäälle junioreista koottu liigakelpoinen vitoskenttäkin. Oman lisänsä soppaan tuo vielä se tieto, että Tappara on viime aikoina ollut etsiskelemässä joukkueeseen kovan luokan maalintekijää.

Ainakin kilpailu paikasta auringossa on kovaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle