Porras kerrallaan kohti suurempia areenoita

MESTIS / Haastattelu
Henri Kannisesta huokuu terve itsevarmuus ja tavoitteellisuus alkavan Mestis-kauden kynnyksellä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Suuret tai pienetkään unelmat harvemmin toteutuvat ilman määrätietoista työskentelyä, tämän tiedostaa lokakuussa 20 vuotta täyttävä Henri Kanninen. Jyväskylässä syntynyt, ja siellä koko uransa pelannut kiekkoilija tähtää askel kerrallaan kohti isompia areenoita.

Taaperoikäinen poika lyö mailalla palloa ja kiekkoa aina, kun siihen vain tilaisuus tulee. Tuttu tarina monen jääkiekkoilijan elämän alkutaipaleelta, niin myös 19-vuotiaan paljasjalkaisen jyväskyläläisen Henri Kannisen.

− En tarkkaan muista minkä ikäisenä luistelin ensimmäisen kerran, mutta ihan "vauvasta" asti olen mailan kanssa pelaillut. Joukkueessa aloitin pelaamisen seitsemänvuotiaana kortteliliigassa.

Koko uransa JYP-organisaatiota edustanut Kanninen on 189 senttiä pitkä keskushyökkääjä. Nuoren miehenalun merkkejä kuitenkin vielä on, kun paino ei ole vielä ylittänyt 80 kiloa.
Alkava kausi on Kanniselel uran toinen miesten sarjoissa. Debyyttinsä Mestiksessä hän teki viime kaudella JYP-Akatemian riveissä. Tilille kertyi 55 ottelua, joissa hyökkääjä iski hyvät tehot 10+9=19.
Viime kausi meni vielä "talon tavoille" opetellessa, mutta kaudella 2014-15 vastuuta hurrikaaniryhmässä on tiedossa kosolti, ainakin Kannisen itsensä mukaan.

− Uskon, että pääsen pelaamaan paljon, niin tasakentällisin kuin erikoistilanteissa. Pistetavoitetta en ole asettanut. Kaikki lähtee siitä, että tekee töitä joka päivä oikealla asenteella, jonka jälkeen pisteitäkin tulee, pohtii nuori sentteri.

Kannista ei työnteko matkalla määränpäähän pelota.
Kannista ei työnteko matkalla määränpäähän pelota.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Mies on vielä raakile omien sanojensakin mukaan. Suurimmat kehityskohdat JYPin liigarinkiä kohti pyrkiessä ovat voimapuolella ja luistelussa. Ja niin, Liiga on tällä hetkellä se unelma. Ulkomaita ei Kanninen ole miettinyt, vaan kaikki tekeminen tähtää kehittymiseen askel askeleelta.

− Tarvitsen lisää voimaa, joka auttaa kaksinkamppailupelaamisessa. Tietysti myös luistelu on osa-alue jossa voi ja pitää aina kehittyä.

− Suurimmaksi vahvuudeksi lasken tietynlaisen kiekossa pysymisen taidon ja pelinrakentamisen, toteaa ikäisekseen kypsän oloinen Kanninen.

JYP ja JYP-Akatemia hyötyvät kumpainenkin yhteistyöstä

Jyväskyläläisen kiekkokansan huulilla on useasti pyörinyt pohdinta JYPin ja JYP-Akatemian yhteistyön mielekkyydestä Akatemian kannalta. Vaikka kaikki järkisyyt puoltavatkin samassa hallissa kotipelinsä pelaavien joukkueiden yhteistyötä, ei soraäänien kuulemiselta ole voinut välttyä.

Mestis on kilpailusarja siinä missä Liigakin. Jos ja kun kaikki tekeminen tähtää kuitenkin suuressa kuvassa JYPin maksimaalisen hyötymiseen, missä kohtaa Akatemia saa "vastapalveluksen" emoseuralta?

Tämä "vastapalvelus" realisoituu joka päivä, jos asiaa kysyy Kanniselta.

− Tiivis yhteistyö JYPin kanssa tuo tavoitteellisuutta jokapäiväiseen tekemiseen. Nuoret pelaajat ja miksei vanhemmatkin näkevät koko ajan, mitä Liigassa pelaaminen vaatii. Sen lisäksi mahdollisuus päästä pelaamaan pääsarjatasolla on ihan käden mitan päässä.

− Kun JYPistä tulee pelaaja, vaikka loukkaantumisen jälkeen, Akatemian mukaan hakemaan tuntumaa, näkee jokainen käytännössä esimerkin avulla kuinka paljon töitä pitää tehdä Liigassa pärjäämiseen. Hyöty on suuri, enkä näe tässä järjestelyssä suurempia negatiivisiä asioita.

Mestiksen hurrikaanipaitojen pudotuspelipaikka realismia

JYP-Akatemiaa ei sijoiteta tämänkään kauden ennakoissa sarjan pudotuspelijoukkueeksi. Mestiksen mittarilla suuret tähdet puuttuvat ja joukkue on jälleen todella nuori. Kanninen uskoo vankasti, että kaikista näistä ennakkospekuloinneista huolimatta mustapaidat ovat iskukykyinen ryhmä tulevalla kaudella.

− Pelasimme viime kaudella loistavan kevätkauden. Lähdemme siitä, että sama meno jatkuu tulevalla kaudella. Toki meillä on taas joitakin uusia kasvoja tälle tasolle, mutta heidän täytyy vain nopeasti sisäistää mitä miesten sarjassa pelaaminen vaatii.

− Pudotuspelipaikka on täyttä realismia. Meillä on mahdollisuuksia runkosarjassa kuuden parhaan joukkoon. Pudotuspelit ovat sitten aivan oma maailmansa, jossa lähdetään aina voittamaan yhtä otteluparia kerrallaan, toteaa nuori hyökkääjä itsevarmasti.

Tuhansia tunteja harjoituksissa ja peleissä viettänyt Kanninen pohti tähänastisen jääkiekkouransa mieleenpainuvinta hetkeä pitkään. Lopulta muistia ei tarvinnut virittää äärimmilleen, sillä ainakin yksi ikimuistoisimmista hetkistä tapahtui tänä syksynä.

− Näin "läpällä" voisi heittää, että oli aika hieno hetki voittaa Jarkko Immoselta aloitus, kun pelasin JYPin paidassa Torpedoa (Nižni Novgorod) vastaan. Kyllä Immonen on ollut minulle kuitenkin suuri esikuva ja jopa idoli, naurahti Kanninen.

» Lähetä palautetta toimitukselle