Porilaistunut italialainen taistelee torjuntavastuusta maajoukkueessa

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Bernard aloitti kisat luukkuvahdin roolissa.
Kuva © Olli Tiihonen
Porin Ässien luottovahti Andreas Bernard on jälleen Italian maajoukkueen mukana, kun trikolorit yrittävät nousta MM-kisoihin Budapestin IA-divisioonan turnauksesta. Ykköstorjujan viitta ei ole kuitenkaan tällä kertaa selviö, sillä rinnalta löytyy kova kilpailija.

Italia aloitti pelinsä sunnuntaina 3–1 voitolla Puolasta. Saapasmaa lähti otteluun ennakkosuosikkina joutuen kuitenkin tiukoille hyvin taistellutta vastustajaa vastaan. Italian maalilla aloitti Cortinassa pelaava 27-vuotias Marco De Filippo Roia. Andreas Bernard kommentoi pelin tapahtumia luukkuvahdin roolista.

– Eka peli on aina vaikea. 0–1 oltiin tappiolla, mutta taisteltiin hienosti takaisin. Ylivoimalla saatiin tärkeä maali ja alivoimapelaaminen onnistui. Tästä on hyvä jatkaa. Maanantaina on kova peli Unkaria vastaan, joka on kova vastus kotonaan.

Italian kanadalaispäävalmentaja Clayton Beddoes tuskaili Puola-ottelun jälkeen joukkueensa positiivista maalivahtiongelmaa. Bernard ei vielä tiedä kuinka valmennus tulee maalivahtirulettia pyörittämään.

– En tiedä onko sovittu mitään. Sen verran oli sovittu, että De Filippo aloittaa ensimmäisenä.

Rapakonkin takana mm. NCAA-liigaa juniori-ikäisenä pelannut De Filippo esiintyi Italian maalilla erinomaisesti pitäen joukkuetta pystyssä vaikeilla hetkillä. Maalivahtien kesken vallitsee tervehenkinen kilpailutilanne. Bernard onkin mielissään saadessaan rinnalle mieleisen kirittäjän.

– Hän on aika rauhallinen kaveri. Tosi mukava, että hän on täällä. Olemme pelanneet yhdessä aiemmin nuorten maajoukkueessa. Hän pelasi hyvän pelin ja antoi joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Se on hienoa että voitto tuli ja yhdessähän täällä mennään. Ei täällä ole mitään murheita sen suhteen, Bernard vakuuttaa.

Bernard uskoo Italian menestyvän turnauksessa. Kasassa on sopiva miksaus uutta ja vanhaa.

– Suht tasainen jengi kasassa. Nuoria ja kokeneempia sopivasti. Harmi, että Bolzanon joukkueen pelit venyi perjantaihin. Sieltä meiltä puuttuu 4-5 pelaajaa. Näillä mennään. Meillä on neljä tasaista kenttää, katsotaan mihin se riittää. Uskon, että meillä on rahkeet nousta takaisin.

Italia aloitti leirityksen hyvissä ajoin ennen turnausta. Bernard pääsi maajoukkueen matkaan pari viikkoa ennen turnauksen alkua.

– Kerkesin olla pari viikkoa, kun meillä oli pelit vielä Ässissä kesken, mutta muu joukkue oli jo aloittanut aikaisemmin. Alppiliigan pelaajat tulivat vasta 4-5 päivää ennen kisoja mukaan. Kyllä sen vähän huomaa ettei ole koko joukkue treenannut yhdessä. Tässä on nyt viikko aikaa parantaa pelaamistamme.

Maalivahdin kantilta löytyy eroja Liigan ja maajoukkueen divisioonatason pelien väliltä.

– Kyllä Liigassa on tarkempi puolustus ja puolustuspelaaminen kokonaisuudessaan. Yritetään saada vaikeat paikat pois. Täällä tulee läpiajoja ja sen semmoisia. Minun mielestäni se on se suuri ero. Nopeus ja puolustuspeli.

Rinnassa sykkii sinivalkoinen patasydän

Bernard on ehtinyt viettää Suomessa jo pitkän tovin. Ura tuhansien järvien maassa alkoi 2009-2010 Saimaan rannalta Lappeenrannasta Bernardin pelatessa täyden kauden SaiPan A-nuorissa. 27-vuotias torjuja aloittaa syksyllä jo neljännen kautensa Porissa. Mies on nauttinut olostaan Suomessa. Isommat kaukalot siintävät haaveissa, mutta kiirettä kirkkaimpiin valoihin ei tunnu olevan.

– Kyllä tykkään olla Suomessa. Minulla on ensi kaudesta sopimus Ässien kanssa. Tietysti isommat sarjat kiinnostaa, mutta katsotaan mihin rahkeet riittää. Se jää sitten nähtäväksi.

Caldaron kasvatti on jokseenkin tyytyväinen Ässien Liiga-kauteen. Tunnustusta tulee porilaiset jatkosta pudottaneelle Oulun Kärpille.

– Meillä oli hyvä kausi. Ainoastaan meillä oli paljon loukkaantumisia siinä joulun jälkeen ja se näkyi vähän. Meillä oli varmaan kymmenen pelin tappioputki siinä. Kova taistelu ja päästiin pudotuspeleihin. Pelattiin hyvät pelit Kärppiä vastaan, mutta ei vaan pomppinut sitten meille. Kärpät on ollut parempi ja nyt he johtavat voitoin 3–0 finaalisarjaa siellä.

Paikan vakiinnuttaminen Liigassa on vaatinut paljon töitä ja väliin on mahtunut jaksoja, jolloin pelituntumaa on pitänyt hakea mm. Mestiksestä Heinolan Peliitoista kaudella 2014-2015.

– Muistan kyllä, kun kävin pari ottelua välillä lainalla Heinolan Peliitoissa. Muistaakseni hävittiin molemmat pelit. Meillä ei ollut niin hyvä joukkue. SaiPassa oli silloin vaikeaa ja hyvä, että Heinolassa antoivat mahdollisuuden. Olen siitä kiitollinen.

Mieleenpainuvimmat maajoukkuekokemukset ovat vuoden takaisista MM-kisoista.

– Paras muisto on viime vuonna Kölnistä. Se oli turnauksen ensimmäinen pelimme, joka venyi jatkoajalle Slovakiaa vastaan. Se oli tietysti ratkaiseva peli ja se hävittiin. Pelaaminen Saksaa vastaan ison yleisön edessä oli myös hieno kokemus. Meillä oli hyvä ryhmä kasassa ja se oli meille kaikille hyvä kokemus. Harmi vaan, että tiputtiin. Nyt pitää taistella tie sinne takaisin.

De Filippon kanssa samaa ikäluokkaa oleva 27-vuotias Bernard laskee omiksi vahvuuksikseen paineen alla pelaamisen ja rauhallisuuden.

– Vahvuuteni on mielestäni rauhallisuus ja varmuus. Pystyn pelaamaan paineen alla. Toivottavasti saadaan pelattua hyvät kisat. Siitä olisi mukava jatkaa kesäloman viettoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle