Pohjois-Dakota yliopistomestaruuteen - Joel Janatuisesta historian kolmas suomalaismestari

Muut Sarjat / Haastattelu
Pohjois-Dakotan yliopisto voitti NCAA:n Frozen Four -lopputurnauksen ja maan yliopistomestaruuden.
Kuva © North Dakota University
Pohjois-Dakotan yliopisto on voittanut Yhdysvaltain yliopistomestaruuden. Hyökkääjä Joel Janatuisesta tuli historian kolmas suomalainen, joka on ollut voittamassa NCAA-mestaruutta.

Pohjois-Dakotan yliopisto voitti Quinnipiacin yliopiston maalein 5-1 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä käydyssä Yhdysvaltain yliopistojen loppuottelussa.

Pohjois-Dakotan kokoonpanossa oli mukana myös Espoon Bluesin kasvatti Joel Janatuinen, 21, josta tuli vasta historian kolmas suomalainen Yhdysvaltain yliopistomestaruuden voittanut pelaaja. Aiemmin pokaaliin ovat saaneet nimensä puolustajat Kaj Linna (1995) ja Jussi Halme (2004).

Janatuinen siirtyi vuosi sitten Bluesin A-nuorista Suomen mestarina yhdysvaltalaiseen USHL-juniorisarjaan. Kauden jälkeen silloin 20-vuotias espoolainen siirtyi Pohjois-Dakotan yliopistoon opiskelemaan kinesiologiaa.

Ehdottomasti yksi siisteimmistä tapahtumista, missä olen ollut mukana

Yliopistosarjat ovat yhdysvaltalaisessa urheilussa iso juttu, eikä jääkiekko tee poikkeusta. Tampassa, Floridassa pelattu lopputurnaus keräsi jokaiseen otteluun lähes 20 000 katsojaa. Miltä mestaruus Janatuiselle maistuu?

− Aika huikealta. Alkaa pikku hiljaa tajuta, kuinka iso juttu tämä on. Paljon duunia saanut tehdä tämän eteen, niin nyt nautitaan, Janatuinen juhlii.

Suuren paikan päällä olleen yleisön lisäksi lopputurnaus keräsi väkeä myös televisioiden ääreen, kun televisiokanava ESPN televisioi ottelut valtakunnallisesti koko maahan. Mistään pienestä junioriturnauksesta ei siis ole kysymys.

− Huikea kokemus. Kaikki oli hoidettu ihan viimeisen päälle. Ehdottomasti yksi siisteimmistä tapahtumista, missä olen ollut mukana!

Janatuinen teki päättyneellä kaudella NCAA:n ylimmässä eli ensimmäisessä divisioonassa 35 ottelussa tehot 4+5.

− Odotinkin pirun kovaa sarjaa, missä saisin kehittyä rauhassa nelisen vuotta. Ehdottomasti vastasi odotuksia. Vauhti ja fyysisyys on ihan erilaista, kuin mitä olen ennen kokenut. Loistava sarja.

Jääkiekkokausi jatkuu yllättävissä merkeissä

Vaikka pelit ovat Janatuisen osalta nyt päätöksessään, ei jääkiekkokausi ole suinkaan vielä ohi. Osa Pohjois-Dakotan yliopiston jääkiekkoilijoista toimii ensi viikolla alkavissa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa tilastomiehinä, Janatuinen muiden mukana. Pelataanhan kisat opinahjon kotihallissa Grand Forksissa.

Vuonna 1995 syntynyt Janatuinen on kolme-neljä vuotta vanhempi kuin Suomen kisajoukkue. Yksi tuttu nimi joukkueesta kuitenkin löytyy.

Eeli Tolvanen taitaa olla ainoa, jonka kunnolla tunnen. Hän pelaa samassa joukkueessa USHL:ssä, jossa pelasin itse viime kaudella. Huikeaa tulosta tehnyt tuon ikäiseksi, se on pirun kova junnusarja. Kaverista kuullaan vielä, Janatuinen kehaisee loppuun yhtä kesän 2017 NHL:n varaustilaisuuden kuumimmista suomalaisnimistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle