Pohjois-Amerikan kokemuksilla Liigan kärkikastiin

LIIGA / Haastattelu
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Vaasan Sport ilmoitti kesällä tehneen sopimuksen maalivahti Hannu Toivosen kanssa. 30-vuotias maalivahti oli suurin yksilöllinen tukipilari koko joukkueelle. Hänen ansiostaan joukkue kaivoi monet voitot tulokaskaudellaan.
 

Pohjois-Amerikan kokemuksilla Liigan kärkikastiin

Vaasan Sport ilmoitti kesällä tehneen sopimuksen maalivahti Hannu Toivosen kanssa. 30-vuotias maalivahti oli suurin yksilöllinen tukipilari koko joukkueelle. Hänen ansiostaan joukkue kaivoi monet voitot tulokaskaudellaan.

teksti | Herkko Hanhikoski
kuvat | Samppa Toivonen, Getty Images

Hannu Toivonen saapui Sportin riveihin kesällä rapakon toiselta puolelta niin sanotusta farmin farmista, eli East Coast Hockey Leaguesta uusien tuulien tuomien mahdollisuuksien mukana. Kuten jokaisella ammattilaisella, tuleva ammatti tuli kuvioihin jo polven korkuisena.

− Ensimmäinen muistikuva luistimet jalassa on Hurttalan koulun kentällä Hattulassa. Olin pienempänä menevää sorttia. Ainakin toinen vanhemmista oli mukana. Tarkoitus oli tahdin hidastuminen, mutta päinvastoin, koska meno vain kasvoi.

− Ensimmäiset joukkuetreenit olivat Parolan Chicago -korttelikiekon tiimissä. Siellä suoraan maalille ja siitä se sitten lähti.

30-vuotiaalla veskarilla oli menossa useampikin harrastus nuoremman veljen Juha Toivosen kanssa, joka myös pelaa jääkiekkoa maalivahtina.

− Veljen kanssa olemme harrastaneet vaikka mitä, jalkapalloa, tennistä, mitä nyt milloinkin. Futis ja lätkä olivat eniten mukana. 15-vuotiaana jätin jalkapallon ja keskityin jääkiekkoon. Lätkä tuntui luontevammalta.

Uran kannalta Toivosella ei ole mitään katumuksia.

− Urheilu on aina ollut vahva osa elämääni. Jos en pelaisi, niin olisin aivan varmasti jonkin lajin parissa joukkueessa tai toimistolla. Olen kuitenkin tyytyväinen, että olen lähtenyt tälle tielle. Paljon on elämän aikana jääkiekko ottanut, mutta paljon enemmän se on antanut.

       
Boston Bruins varasi Hannu Toivosen ensimmäisellä kierroksella numerolla 29.

Tie ammattilaisuuteen

Kaudella 2002-2003 Toivonen oli ensimmäistä kertaa HPK:n edustuksen riveissä. Kausi kului enemmän tunnelmia haistellessa.

− Aika paljon uutta tuli. Katselin enemmän valoja alkuverryttelyissä kuin keskityin itse otteluun. Pääasiassa tarkkailin, mitä ammattilaisurheilu on ja mitä se vaatii. A-nuorena ei välttämättä tiedä mitä se on. Tämä avasi paljon silmiä.

Urheilu on aina ollut vahva osa elämääni. Jos en pelaisi, niin olisin aivan varmasti jonkin lajin parissa joukkueessa tai toimistolla.

Samana vuonna Boston Bruins varasi ensimmäisellä kierroksella HPK-kasvatin numerolla 29. Kyseisellä kierroksella varattiin myös Kari Lehtonen, Sean Bergenheim, Joni Pitkänen ja Jesse Niinimäki.

− Olin paikan päällä ja hieno kokemus oli. Yllätyin totisesti, että minut ylipäätään varattiin. Se antoi paljon voimaa ja muistutti siitä, että joku on nähnyt potentiaalini ja luottaa osaamiseeni.

Leijona-paidasta Toivoselta löytyy yhdet alle 18-vuotiaiden MM-kisat ja alle 20-vuotiaiden kotikisat, joista jälkimmäisestä löytyy myös himmein mitali.

− Oman maan paidan pukeminen on aina kunnia-asia. Alaikäisten kisatkin olivat jo iso tapahtuma. Hyvät muistot, vaikka ottelut eivät aivan menneet kuten piti. Neljänneksi muistaakseni jäimme.

− Alle 20-vuotiaiden MM-kisojen suhteen olin onnekas, koska Bruinsin organisaatio päästi minut sinne. Se oli ehkä hyvä katko tulokaskaudelle. Asuin kuitenkin ensimmäistä kertaa yksin, jonka lisäksi toisella puolella maapalloa, joten oli hyvä päästä kotona piipahtamaan.

Paluu kotiin maistui.

− Mikäs sen hienompaa, kun pääsin Hämeenlinnaan täyden kotiyleisön eteen maajoukkuepaidassa pelaamaan.

Kaikkien odotusten vastaisesti Suomi nappasi pronssimitalit joukkueella, joka nykyään näyttäisi todella huikealta. USA oli liian suuri pala nieltäväksi Nuorille Leijonille.

− Meillä oli hemmetin hyvät koutsit ja hyviä pelaajia, kuten esimerkiksi Bergenheim, Konna, Sami Lepistö, Anssi Salmela, Petteri Nokelainen, Kevin KanteeJarkko Immonen sekä muita nykyään aivan huikeita pelimiehiä. Yhdysvallat oli ylivoimainen välierässä. Meillä ei ollut mitään saumaa,

− Nousimme pronssipelissä vielä tappioasemasta tiukkaan voittoon.

Vasta juhannuksen aikoihin tuli varma tieto, että lähtö Bostoniin tapahtui. Kasvaminen ihmisenä tapahtui ensimmäisenä parina vuotena, kun arkiasiat tulivat itselle hoidettavaksi.

 

Radikaalit tilanteet vaativat radikaaleja ratkaisuja

Taalajäiden kaukalossa maalivahtipeli tulee vielä isompaan rooliin kuin kansainvälisessä isossa kaukalossa. Joskus maalivahtien täytyy tehdä suuririskisiä päätöksiä, kun tilanne sitä vaatii. Joskus se palkitaan, mutta joskus ei. Toivosen tapauksessa lopussa kiitos seisoi.

− Siirsin maalin pois paikoiltaan, kun kaverilla oli mahdollisuus iskeä tyhjiin. Sain rangaistuksen siitä, mutta hoidettiin se pois. Muistaakseni voitimme sen ottelun voittomaalikilpailussa. Hyvä esimerkki siitä, että joskus pitää improvisoida, kun tällaisia tilanteita syntyy.

Kun Toivonen oli kolmatta kautta Pohjois-Amerikassa, niin sen kiekkokauden tammikuussa miehen ura sai takaiskua pahan nilkkavamman myötä. Palautuminen ei ollut helppoa, eikä toipuminen lyhytaikaista.

− Jouduin olemaan tekemättä yhtään mitään noin yhdeksän kuukautta. Heti toipumisen jälkeen minut laitettiin suoraan uuniin. Kyllähän sen tietää, kuinka siinä käy.

Bostonille ilmaantui ennen kesää erikoinen ongelma, sillä joukkueella oli liikaa loistavia maalivahteja. Tuolloin Manny Fernandez ja Tuukka Rask saapuivat joukkueeseen, missä kuitenkin kiekkoja torjuivat jo Tim Thomas, Andrew Raycroft ja Toivonen.

Siirsin maalin pois paikoiltaan, kun kaverilla oli mahdollisuus iskeä tyhjiin. Sain rangaistuksen siitä, mutta hoidettiin se pois.

Raycroftille, Toivoselle ja Thomasille tämä tarkoitti sitä, että jonkun täytyi lähteä. Lopulta Toivonen kaupattiin St. Louis Bluesiin.

− Kesällä tapahtui kauppa, joten ei siinä ehtinyt varsinaisesti kilpailla pelipaikasta. Lopulta oli ihan hyvä, kun pääsin toiseen loistavaan organisaatioon pelaamaan,

− Omasta mielestäni alku St. Louisissa meni todella hyvin, kun syksyllä pääsin pelaamaan suhteellisen säännöllisesti. Selvää oli, että Manny Legace on se ykkösveskari. Hän oli täysin ansainnut sen paikan.

− Joukkueena meillä oli myöhemmin kuitenkin vaikeampaa. Legace pelasi enemmän otteluita ja omat hajapelini tulivat harvemmaksi. Olin silloin nuori, joten homma meni vähän liikayrittämiseksi. Näitä voi kuitenkin jossitella hamaan loppuun asti. Olen kuitenkin ylpeä siitä, että olen saanut pelata siinä sarjassa.

      
Bruinsin organisaatiossa tuli ahdasta tolppien välissä ja Toivonen kaupattiin St. Louis Bluesiin.

Atlantin välinen matkailu alkaa

Yhden kauden jälkeen St. Louis ei tarjonnut jatkosopimusta, joten Toivonen suuntasi Suomeen yhdeksi kaudeksi Ilves-paitaan. Peliaikaa löytyi Tampereelta paljon ja oma taso löytyi jälleen, vaikka kausi ei joukkueella mennyt parhaimmalla tavalla.

Matka jatkui Bluesin farmiseuraan Peoria Rivermeniin yli puoleksi vuodeksi, kunnes Toivonen kaupattiin Chicago Blackhawksin organisaatioon. Ottelut jatkuivat vielä AHL:ssä Rockford Icehogsin riveissä.

− Taisi olla viimeinen vaihtopäivä, jolloin kauppa tapahtui. Tuolloin olimme Mike Brennanin kanssa loppukauden kämppiksiä. Maailma on kyllä pieni paikka. Kun vajaat viisi vuotta sitten tapasimme siellä ensimmäisen kerran, niin nyt pelasimme samassa joukkueessa Vaasassa, Toivonen nauraa.

Kauden loputtua Pohjoismaat olivat jälleen Toivosen määränpäänä. Tällä kertaa suuntana oli Ruotsin Allsvenskanissa tuolloin pelannut perinteikäs Malmö Redhawks.

Systeemit ovat Ruotsissa kyllä erilaiset. Kvalserien on aika raaka sarja, kun sarjanousu saattaa jäädä kiinni yhdestäkin pisteestä.

Tuolloin Etelä-Ruotsin pyhättöseuralla oli kiikarissa ainoastaan sarjanousu, joka Toivosen hankinnan myötä oli enemmän kuin mahdollista. Tuosta kaudesta Toivosen mieleen jäi paljon hyvää, vaikka organisaatiolle kausi olikin pettymys.

− Kaikilla kärkiseuroilla on siellä nousu tähtäimessään. Systeemit ovat Ruotsissa kyllä erilaiset. Kvalserien on aika raaka sarja, kun sarjanousu saattaa jäädä kiinni yhdestäkin pisteestä. Se oli silloin todella tasokas sarja. Tuolloin "Ruotsin Mestiksen" kärkijoukkueet olisivat varmasti voittaneet silloisen Elitserienin keskikastijoukkueet,

− Loistava kaupunki ja mahtava yleisö. Viihdyimme perheen kanssa siellä todella hyvin. Harmi vain, että seura joutui talouskriisiin ja visiitti jäi vain yhdeksi kaudeksi, harmittelee HPK-kasvatti.

Työsulkukauden alettua Pohjois-Amerikassa Eurooppaan virtasi paljon kiekkoilijoita, mikä hankaloitti Toivosen työn saamista samalta mantereelta.

Jouluun asti aika meni uutta joukkuetta etsiessä, kunnon ylläpitämisessä sekä uuden perheenjäsenen vastaanottamisessa. Lopulta matka jatkui ECHL:ään. Samalla Toivonen piipahti muutamassa ottelussa AHL:ssä, jotka eivät sujuneet aivan niin kuin haluaisi. Lisäksi kausi kattoi myös muutaman ottelun SaiPassa.

− ECHL on erittäin kovatasoinen sarja, jossa on hyviä pelaajia. Siellä pelataan kolmella ketjulla ja matkailua on paljon vierasotteluiden välillä.

− SaiPasta on loistavia muistoja. Olen siinä mielessä ollut onnekas, että olen päässyt pelaamaan hyvissä paikoissa. SaiPa on perinteikäs seura ja Lappeenrannassa oli silloin kova kiekkobuumi, joka siellä on vieläkin. Vuoden lokakuussa syntyi esikoiseni, niin en oikeastaan halunnutkaan vielä siinä vaiheessa lähteä mihinkään.

Lopulta osoite kuitenkin vaihtui.

− Toledosta lopulta avautui paikka, jolla on yhteyksiä Chicagoon ja Detroitiin. Jälkeenpäin ajateltuna oli todella hyvä siirto lähteä sinne. Pääsin näyttämään, että pystyn pelaamaan sillä tasolla.

− Iowa Wildin ottelusta ei voi oikein sanoa mitään. Se oli pitkän vieraskiertueen viimeinen ottelu, joka vähän levisi käsiin, mutta koko kaudesta jäi todella hyvä maku. Ainoa huono puoli, että olin yksin reissussa.

 

Vaasa kutsuu

Toivonen allekirjoitti vuoden sopimuksen sarjanousija Sportin kanssa uusien haasteiden perässä.

− Uudessa joukkueessa kaikki on mahdollista. Halusin näyttää, mihin minusta on ja siitä kuuluu iso kiitos Sportille, että se antoi minulle tämän mahdollisuuden, koska en voi kovin montaa uutta mahdollisuutta enää urallani saada.

Tuloksellisesti maalivahti ei ole kovinkaan tyytyväinen, mutta muissa asioissa Sport on onnistunut.

− Sarjajumbona ollaan ja paljon enemmän hävitty matseja kuin voitettu, joten ei siihen voi kovin tyytyväinen olla, mutta joukkueen yleisilmeeseen täytyy olla. Yritämme olla koko Liigan taistelevin ja yritteliäin joukkue. Ei aina voi olla parhaimmassa iskussa, mutta olemme edistyneet hyvin ja pitää pystyä parempaan.

Vaasa on loistava paikka pelata, jossa on loistavat fanit ja organisaatio, eikä kukaan jää kentällä kylmäksi, kun Sundom Stå laulaa.

− Ajatus henkilökohtaisesta suorituksestani oli aikalailla samanlainen. Suurimpaan osaan otteluista voin olla tyytyväinen, mutta pitää pystyä parempaan. Ja ammattilaisurheilussahan tulos on kaiken ydin. Pitää pystyä kantamaan joukkuetta tärkeillä hetkillä. Turha lähteä kehumaan omaa otteluaan, jos on hävinnyt.

Monikulttuurinen ja musiikkikerhoissa ramppaava Toivosten perhe yllättyi positiivisesti viime elokuussa muutettuaan Vaasaan. Kaupungista on löytynyt pelkkää hyvää perheellisesti ja vapaa-ajallisesti.

− Vaasa on loistava paikka pelata, jossa on loistavat fanit ja organisaatio, eikä kukaan jää kentällä kylmäksi, kun Sundom Stå laulaa.

     
Sarjanousijan paidasta löytyi uusi mielenkiintoinen haaste Toivosen uralle.

Arkipäivät askin ulkopuolella vietetään kotona

Vapaa-ajat kuluvat pääosin viettäen aikaa vaimon ja pojan kanssa. Kesät Toivoset viettävät kuitenkin aivan muualla.

− Kyllä se vapaa-aika menee perhe-elämään keskittyessä. Olen jokseenkin tylsä ihminen kaukalon ulkopuolella, Toivonen naurahtaa.

− Varmaan johtuu siitä, kun on itse matkaillut niin pitkään ja paljon, niin nyt haluan pysytellä kotona niin paljon kuin vain voin. Kesät asumme Yhdysvalloissa. Amerikasta on tullut meille toinen koti.

− Amerikoista haetaan voimaa, ladataan akkuja ja treenataan. Golf on mukavaa vaihtelua. Ehkä muutaman vuoden päästä pääsemme kotiäijän kanssa pelaamaan isä-poika-pelejä. Siellä minun mieleni lepää kesällä, Toivonen päättää.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle