Plihal löysi uuden onnen Tampereelta

LIIGA / Haastattelu
Plihal pyrkii nykyään lähinnä estämään maaleja.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Tomas Plihaliin pitkään liitetty roolipelaajan leima on saanut Tapparassa vain lisäväriä.

Siitä on jo kymmenen vuotta. Siitä, kun Tomas Plihal mätti tehoja piste per peli -tahtiin. Tai edes erityisen lähelle sitä. Jahka junnupelit päättyivät ja AHL:n arki koitti, oli San Jose Sharksin viidennen kierroksen varaus duunarin tyyppiesimerkki. Vahva, ahkera ja röyhkeä.

Tšekistä ei koskaan tullut sellaista pistekonetta, jota Sharks toivoi nähtyään Plihalin taitavaa mailankäsittelyä ja pelinlukua. Siitä huolimatta Plihal pysyi Sharksin organisaatiossa kuusi vuotta. Niiden aikana hän teki 89 ottelussa vaatimattomat 16 pistettä, mutta puolusti tehotilastonsa pyöreäksi nollaksi.

Tavoitteet ovat samat, kun Plihal tänä talvena pukeutuu Tapparan paitaan. Runkosarjasta on pelattu jo puolet, mutta pisteitä on vasta kolme. Sille on toki syynsäkin, sillä peliaikaa on kertynyt vain noin kolmetoista minuuttia ottelua kohden.

- Olemme puhuneet siitä valmennuksen kanssa. He uskovat tämän olevan minulle sopivin rooli, ja otan sen mielelläni vastaan. Keskityn entistä enemmän puolustamiseen, ja mielestäni se sopii taidoilleni, Plihal toteaa.

Rooli on sinänsä tuttu Suomenkin kaukaloista Turun-vuosien ajalta. Plihal nähtiin TPS:ssä luotettavana kahden suunnan sentteriä, vaikka kokoonpanolistassa hänen nimensä komeili kärkiketjuissa. Puolustamisen sekä tärkeiden aloitusvoittojen ohella vastuuta oli silloin kannettava myös maalinteosta.

19 täysosumaa SM-liigassa 2009-2010 oli Liberecin kasvatin ammattilaisvuosien ennätys. Suomen mestaruus puolestaan oli ensimmäinen mitali sitten ensimmäisen WHL-kauden vuosituhannen vaihteessa.

Sen jälkeen käyrä kääntyi laskusuuntaan. TPS vajosi SM-liigan pohjasakkaan ja Plihal seurasi kolmasosan kaudesta loukkaantuneena. 36 tehopisteen kauden 2011-2012 jälkeen hän lähti paremman menestyksen perässä pohjoiseen.

- Sieltä ei jäänyt paljoa kerrottavaa, Plihal sanoo lyhyesti.

Plihal ja kärppänuttu eivät ole sopineet yhteen.
Plihal ja kärppänuttu eivät ole sopineet yhteen.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Käteen jäi vain pettymys ja kolhiintunut maine.

Kärpät yritti kaupata kallispalkkaista, mutta puolikuntoista hankintaansa pitkään. Vasta Tapparan kiinnostus ja Kärppien vastaantulo palkanmaksun suhteen päästi Plihalin jatkamaan eteenpäin.

- Eroa on viime kauteen kuin yöllä ja päivällä. Olen erilaisessa asemassa kuin viime vuosina, mutta pääsen pelaamaan ja saan tasaisesti peliaikaa. Tällä hetkellä se riittää pitkälle.

Heinäkuun siirto palautti 30-vuotiaan rooliin, joka hänen taidoilleen ja varsinkin nykyominaisuuksilleen parhaiten sopii. Plihal taistelee kirvesrintojen nelosketjussa. Maalinteon sijaan hänen odotetaan tappavan jäähyjä.

- Haluan nyt vain pelata. En halua istua penkillä tai katsomossa. Tapparassa olen taas päässyt kunnolla mukaan, Plihal kiittelee.

Plihal ei ole halpa pelaaja, eikä varmasti useimmille liigaseuroille kannattava hankinta nelosketjuun. Tappara kuitenkin tähtää mestaruuteen ja todistaa sen paperilla. Huippuluokan alakerran ja fiksusti roolitetun hyökkäyksen kombinaatiossa Plihalin ruuduksi jää se, jossa hän osaa olla sarjan eliittiä.

- Meillä on kova ja hyvin roolitettu joukkue. Alkukausi oli rankka, mutta sen jälkeen olemme pelanneet omalla tasollamme. Olen tyytyväinen, kun pääsen jäälle ja minuun luotetaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle