Petri Mattila: "Olemme valmiina!"

MESTIS / Haastattelu
Petri Mattila toivoo hyökkäyspelaamiseen aggressiivisuutta.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
KooKoon valmistautuessa runkosarjan alkuun kävin tapaamassa päävalmentaja Petri Mattilaa Kouvolan jäähallilla. Kajaanista Kouvolaan siirtynyt Mattila istuu toimistonsa nojatuoliin. Jääharjoitukset ovat juuri päättyneet.

Petri Mattila on Kouvolalaisille jääkiekon ystäville tuttu mies. Mattila toimi Ismo Lehkosen apuvalmentajana kaudella 2010–2011. Mahdollisuuteen palata Kouvolaan Mattila tarttui suurella innolla.

− Molemman halusivat toisensa ja avioliitto oli sillä selvä. Minulla on hyvät muistot edellisestä reissusta Kouvolassa. Seurassa oli jo silloin tekemisen meininki, ja visio korkeammalla tasolla pelaamisesta eli vahvana, Mattila muistelee.

Yksilöistä parhaat tehot irti

Mattilan lähestymistapa valmennukseen on individualistinen. Vaikka kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa, luottaa Mattila ajatukseen, että jokaisella pelaajalla tulee olla henkilökohtaisiin ominaisuuksiinsa parhaiten soveltuva tehtävä.

− Sitä kutsutaan roolittamiseksi. Minun tehtäväni valmentajana on löytää jokaiselle pelaajalle sellainen tehtävä, jota hän kykenee hoitamaan ja josta hän nauttii. Meillä pitää olla pelaajia, jotka raastavat, uhrautuvat ja heittäytyvät kiekon eteen. Samalla tarvitsemme pelaajia, jotka heiluttavat ylivoimalla verkkoa, Mattila valaisee.

Laadukkaat rakennuspalikat tukevalla perustuksella

Päävalmentaja kantaa vastuun joukkueen rakentamisesta. Kouvolassa on totuttu näkemään vahvaa kiekollisen pelin identiteettiä, josta ei ole tarkoitus luopua. Mestis-kauteen joukkue lähtee terävällä kärjellä jolla on tukeva jalusta. Joukkue on yhdistelmä kokemusta, nuoruuden intoa ja osaamista.

Aki Kangasmäki tulee tuomaan hyökkäykseen tehoja.
Kuva © Timo Savela

− Meillä on kaksi voittavaa maalivahtia, jotka ovat valmentajan tuki ja turva. Kärkikenttiin halusin tehoa. Haettiin sellaisia pelaajia, jotka ovat olleet tulosvastuussa aiemminkin. Lisäksi halusin sellaisia pelaajia alakenttiin, jotka ovat tyytyväisiä rooliinsa ja niihin tehtäviin joita on tarjolla.

− Jokainen pelaaja saa juuri niin paljon vastuuta kuin mitä hän ansaitsee. Meillä on kärkikenttien takana paljon pelaajia, jotka kykenevät nousemaan parrasvaloihin, Mattila kertoo.

Tarkkaa puolustamista ja tekemisen meininkiä

KooKoo lähtee kauteen tarkan puolustuspelin kautta. Harjoitusottelusarja osoitti, että joukkue kykenee parhaimmillaan puolustamaan kurinalaisesti.

− Puolustuksessa meillä ei ole vapaalippuja, vaan se on kaikkien tehtävä. Halutaan myös olla aktiivisia. Suoraviivaisuutta, fyysisyyttä ja aggressiivisuutta haluan nähdä hyökkäyspelaamisessamme. Tarkoitus on päästä hieromaan nenää vastustajan kanssa maalin edustalle, Mattila suunnittelee.

Pauli Levokari tuo KooKoon maalinedustalle fyysisyyttä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Joukkueen henkinen kapasiteetti punnitaan usein vaikeina hetkinä. Mattila korostaa asennetta, että koskaan ei anneta periksi. Vaikka hän elää valmentajana tunteella ja voitto aina mielessä, pystyy hän näkemään vastoinkäymiset kehityksen mahdollistajina.

− Välillä tulee kiehahdettuakin. Epäonnistua joukkueessani saa. Sitä en kuitenkaan hyväksy, jos tahallisesti pelataan huonoa jääkiekkoa tai löysäillään harjoituksissa. Hävityn pelin arvo tulee esiin seuraavassa ottelussa, jossa tehdyt virheet on korjattu ja voitto hoidetaan kotiin, Mattila kertoo.

Kookoo halutaan haastaa

KooKoo on saanut koottua nimekkään joukkueen ja lähtee sarjaan ennakkosuosikkina. Ennakkosuosikin paineita Mattila ei kuitenkaan tunnista.

− Urheilussa on aina paineita ja se kuuluu asiaan. Mieluummin ollaan se joukkue, jota halutaan haastaa, kuin heittopussijoukkue. Tästä asetelmasta syntyvä positiivinen paine vie joukkuetta paremmin eteenpäin, Mattila toteaa.

KooKoon harjoitusottelusarja oli vakuuttava. Seitsemästä ottelusta kuusi päättyi voittoon ja yksi tasapeliin. Mattila korostaa jatkuvan kehityksen mallia, jossa joukkue kehittyy otteluita pelaamalla. Lähtökohdat ovat päävalmentajan mukaan hyvät ja perusasiat ovat kunnossa.

− Kesäharjoittelunsa kaikki pelaajat hoitivat kunnialla. Muun muassa testitulokset menivät kaikilla eteenpäin. Jukka Kuusivuori on tuonut fysiikkaharjoitteluun uusia elementtejä. Pelaajat ovat saaneet terävyyttä tekemiseensä uudenlaisen ärsykkeen ansiosta. Harjoitusotteluissa joukkue osoitti myös tahdonlujutta, kertoo Mattila luottavaisena.

Kouvolassa eletään jännittäviä aikoja

Liigapaikan eteen on tehty se, mitä tehtävissä on. Mattila myöntää, ettei asia ole vähäpätöinen. Hän kuitenkin painottaa, että vaikka jäähallin ulkopuolella kuhina liigapaikan ympärillä käy kuumana, ei joukkueella ole muuta vaihtoehtoa kuin edetä ottelu kerrallaan. Joukkueella on tavoitteena voittaa runkosarja ja uusia Mestis-mestaruus.

− Me emme voi vaikuttaa tähän asiaan. On tärkeää, että saadaan joukkueeseen ajanmukaista ja rehellistä tietoa. Kukaan ei voi etukäteen tietää, mikä vaikutus tällä asialla lopulta on. Me olemme joukkueena tehneet päätöksen, että pelit hoidetaan muista asioista liikaa murehtimatta.

KooKoon mahdollinen liigapaikka varmistuu lokakuun loppuun mennessä Liigan lisenssitoimikunnan päätöksellä. Mattila on kuitenkin monien muiden urheiluihmisten kanssa perinteisen karsintajärjestelmän kannalla.

− Laitan joka päivä hikiset luistimen jalkaan ja pillin kaulaan. On selvää että lähtökohtaisesti kannatan karsintoja. Emme voi kuitenkaan asialle mitään, joten asialla on turha spekuloida. Se on hienoa, että KooKoo voitti Mestis-mestaruuden ja täytti urheilullisen kriteerin, Mattila toteaa.

KooKoon osalta runkosarja käynnistyy 10. syyskuuta, kun KooKoo matkustaa Kiekko-Vantaan vieraaksi.

− Olemme valmiina, Mattila ilmoittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle