Pesonen Suomi-paidasta: "Kiinnostaa, mutta ei ole omissa hanskoissa"

SHL / Haastattelu
Pesonen on saanut lentävän lähdön Ruotsissa, mutta Växjössä hyökkääjä osui rangaistuslaukauksesta vain tolppaan.
Kuva © Vilja Päätalo

Neljä Suomen mestaruutta, KHL-mestaruus ja maailmanmestaruus. Pitkään Kazanissa kiekkoillut Janne Pesonen vaihtoi kesken tämän kauden maata. Uudeksi seuraksi valikoitui pohjoisruotsalainen Skellefteå, joka on voittanut kaksi edellistä Ruotsin mestaruutta ja johtaa tällä hetkellä SHL:ää ylivoimaisesti.

- Ei se mikään itseisarvo tietenkään ole, että mennään sarjan keulajoukkueeseen. Kyllä sarjajohto kuitenkin sillä tavalla vaikuttaa päätökseen, että se antaa osviittaa siitä, että täällä tehdään asioita hyvin ja oikein. Enemmän vaikutti se, että kuulin muilta pelaajilta hyviä asioita tästä.

Edes pohjoisen joukkueen pitkät pelimatkat eivät ole juniorista asti Kärpissä pelanneelle ja siellä matkustamiseen tottuneelle Pesoselle ongelma. Hänelle on selvinnyt jo yhdeksän ensimmäisen Skellefteå-pelin aikana, miksi joukkue pärjää niin hyvin.

- Treenataan hemmetin kovaa joka päivä, ehkä vielä vähän kovempaa kuin aiemmissa joukkueissani, ja lisäksi tosi laadukkaasti. Se korvaa määrää. Tämä on kovatempoinen sarja ja paljon fyysisempi kuin KHL, hyvältä näyttää, Pesonen summaa.

Suomalaisen Ruotsin-ura on alkanut vakuuttavasti, sillä pistesarake näyttää 12 tehopistettä vain yhdeksän ottelun jälkeen. Perjantain Växjö-ottelussa Pesonen jäi pisteittä. Hyökkääjä pääsi yrittämään maalintekoa rangaistuslaukauksesta, mutta näyttävä yritys päätyi tolppaan. Ruotsalaistoimittajan kehuihin yrityksen hyvyydestä tuli Pesoselta tyly kuittaus.

- No ei ollut tarpeeksi hyvä.

Maailmalla mestaruuksien perässä

Pesonen on sanonut, että Suomessa pelaaminen ei ole hänelle vaihtoehto tässä vaiheessa uraa. Mikä hinku pelaajalla on pysyä pois kotoa?

- Haluan pelata vielä ulkomailla, koska jos menee koti-Suomeen pelaamaan niin on isompi kynnys lähteä taas pois sieltä. On helpompi olla samaan syssyyn reissun päällä. Kun menee kotiin, niin jämähtää paikalleen. En halunnut ottaa sitä riskiä, Pesonen selventää.

Neljän ja puolen Venäjän-vuoden jälkeen (ja välissä yksi kausi HIFK:ssa) Ruotsi tuntuu kotoisalta.

Ei tarvitse leuka rinnassa katsella taaksepäin, vaan oli hienoja vuosia.

- Täällä on helpompi olla kuin Venäjällä. Vähän kuin kotona olisi ja pääsee normaalielämään kiinni. KHL oli kuitenkin hieno kokemus, mestaruus siellä oli mahtava juttu ja paljon muutakin hyvää jäi käteen. Ei tarvitse leuka rinnassa katsella taaksepäin, vaan oli hienoja vuosia.

Nyt tavoitteena on hankkia jälleen yksi mestaruus palkintokaappiin.

- Turha tänne on tulla muuten kuin mestaruuden perässä. Se on tärkein tavoite. Aina se ei ole mahdollista, mutta sitä tavoitellaan, Pesonen sanoo.

Seurajoukkueen ohessa menestyminen, mitalit ja mestaruudet kiinnostavat myös maajoukkueympyröissä.

- Totta kai MM-kisat kiinnostavat tänäkin keväänä. Seurajoukkueen puolella ovat päällimmäiset tavoitteet, mutta jos hommat menevät hyvin ja joukkueeseen valitaan, niin tietysti. Omissa hanskoissa se ei ole, mutta Suomi-paita kiinnostaa aina, niin kisoissa kuin harjoituspeleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle