TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Peruspuolustajan ennätyskausi

MESTIS / Haastattelu
Akkanen nauttii edelleen pelaamisesta.
Kuva © Timo Savela
Jukureiden puolustaja Juuso Akkanen pelasi jo kolmannen kautensa Mikkelin Jukureissa. Haastatteluun hyväntuulisena saapuneen peruspuolustajan ura jatkuu vielä, mutta seurasta ei ole vielä täyttä varmuutta.

Mikkeliläisten kausi oli hyvin tapahtumarikas. Suurin muutos oli valmentajan vaihtuminen, kun Jarno Pikkarainen sai tehdä tilaa KalPasta saapuneelle Antti Pennaselle.

− Mietteet on kaudesta kaksijakoiset. Aika vuoristoratainen kausi, kun valmentaja ja pelaajat vaihtuivat. Pelisysteemi muuttui todella paljon: pelistä tuli paljon kiekollisempaa, kun Pennanen tuli penkin taakse, Akkanen kertoo.

Kausi 2012-13 päättyi mestaruuteen, mutta kausi oli runkosarjan osalta huomattavasti vaikeampi, sillä joukkue sijoittui runkosarjassa vasta seitsemänneksi.

− Peli kulki jossain määrin erittäin hyvin, mutta tuloksen saaminen oli vaikeaa, eikä pystytty voittamaan pelejä. 

Pudotuspeleissä Jukureiden peli kulki, ja joukkue nousikin käsittämättömästi finaaleihin asti voittamalla puolivälierissä liiganousija Sportin ja välierissä TUTOn. Jukurit oli sekä puolivälierä- että välieräsarjassa 1−3-tappiolla, mutta nousi lopulta aina finaaliin.

− Kyllähän se osoitti kovaa luonnetta ja sitä sitkeyttä, mitä meidän pelaajilla oli näissä pleijareissa. Kaikki sitoutuivat pelaamaan Pennasen tyylillä ja uskottiin omaan tekemiseen, muistuttaa Akkanen.

Finaaleissa vastaan asettui viime keväältä tuttuun tapaan KooKoo, joka voitti ensimmäisen Mestis-mestaruutensa otteluvoitoin 4−1.

− Kauteen lähdettäessä tavoitteena oli mestaruuden uusiminen, mutta tuollaisen runkosarjan jälkeen tämä oli voitettu hopea kaikin puolin. Näin jälkeenpäin täytyy olla erittäin tyytyväinen tähän suoritukseen.

− Tätä varten annettiin kesällä kaikkemme ja juostiin Tornimäellä mäkeä ylös. Mitä varten sitä juostaan tuolla kesäisin ja tehdään kaikkia asioita, niin sitä varten, että päästään kokemaan tuollainen kevät mikä meillä oli, Akkanen tuumii.

"Oltiin vähän pesukoneessa"

30-vuotias Akkanen oli tyytyväinen myös omaan kauteensa. Lisäksi vastuun suureneminen ja pelaaminen Juha-Petteri Purolinnan kanssa olivat puolustajan mieleen.

− Kyllähän omaankin kauteen pitää olla tyytyväinen. Vastuuta tuli paljon, peli kulki hyvin ja loppua kohti oikeastaan paranikin. Hieno oli pelata "Jupen" kanssa, kun yhteistyö sujui loistavasti.

− Meillä oli roolitus juuri näin, että Jupe sai hyökätä ja olla kiekon kanssa enemmän ja minulle jäi puolustusvastuu. Autettiin toisiamme kentällä ja uskallettiin pelata peliä kahdestaan, eikä meillä ollut hätää oikeastaan missään vaiheessa.

Puolustajan mieleen muistui kuitenkin kotiottelu TUTOa vastaan, missä pakkipari oli omassa päässä suurissa vaikeuksissa. Vaihto venyi pitkän vaihtomatkan takia käsittämättömän pitkäksi.

− Yhdessä välieräpelissä TuToa vastaan meille tuli yksi lähes neljän minuutin vaihto. Se taisi olla ainut sellainen kerta, että me oltiin vähän pesukoneessa, Akkanen muistelee.

Akkanen nähdään usein kentällä erikoistilanteissa ainoastaan alivoimalla, mutta onnistumisten myötä kovaotteinen puolustaja pääsi pelaamaan ylivoimaa maskimiehen paikalla.

− Roolini oli iso myös Pikkaraisen aikana, mutta Pennasen tullessa pääsin myös ylivoimalle. Sain tuoda sen pienen osaamiseni myös siihen ja sillä tavalla autoin joukkuetta.

Peruspakki ei usein maaleilla herkuttele, mutta kuluneella kaudella Akkanen teki yhteensä seitsemän maalia, mikä on raumalta lähtöisin olevan puolustajan henkilökohtainen ennätys.

Akkanen on viihtynyt Mikkelissä ja viihtyisi jatkossakin.
Akkanen on viihtynyt Mikkelissä ja viihtyisi jatkossakin.
Kuva © Timo Savela

− Se vaan lähti kulkemaan paremmin, kun sai kiekollista vastuutakin enemmän. Ennen kaikkea se, että uskaltaa pelata, tuo niitä hyviä suorituksia.

Kesken kauden ilmoitettiin, että liigakarsinnat tullaan poistamaan ja Vaasan Sport nostetaan liigaan jo tulevalle kaudelle. Akkanen myönsi, että äätös herätti keskustelua myös joukkueen sisällä.

− AKun se päätös tehtiin, niin siitä keskusteltiin jonkun verran. Kyllä se silloin vähän mietitytti, mutta kyllä siitä päästiin nopeasti yli ja sitten siirryttiin eteenpäin. Meidän tavoite oli edelleen voittaa mestaruus ja kaikkemme sen eteen kentällä annettiin.

Lukko-kasvatti on viihtynyt Mikkelissä ja puolustaja pelasikin jo kolmannen peräkkäisen kautensa Jukureissa. 

− Olen viihtynyt Mikkelissä todella hyvin. Organisaatiossa hommat hoidetaan säntillisesti ja jämptisti. Hallilla hommat hoidetaan muutenkin ammattimaisesti. Mihin sitä nyt hyvää vaihtamaan.

Sarjalla ei ole väliä, mestaruus tähtäimessä

30-vuotiaalle puolustajalle tuleva kausi ei jää viimeiseksi. Akkanen aikookin pelata niin pitkään kuin paikat kestävät ja pelaaminen on hauskaa. Sopimusta ei ole vielä taskussa, mutta ykkösvaihtoehto on selvä.

− Mikkeli on minulle ykkösvaihtoehto. Tosin sopimusta ei vielä ole allekirjoitettu, mutta neuvottelut ovat kokoajan käynnissä. Mihin sitä nyt hyvää vaihtamaan.

Puhelias Akkanen on kalamiehiä, ja kesään kuuluukin treenaamisen lisäksi rentoutumista vesillä.

− Tietenkin pitää vähän kalastella, käydä vanhempien luona ja nähdä kavereita. Varmaan pieni ulkomaanreissu tuossa vielä tehdään. Paljon on tekemistä, eikä kaikkea ehdi millään tekemään, puolustaja harmittelee.

Akkaselta ei enää suuria unelmia peliuralle löydy, mutta voittamisen halu on suuri. 

− Se oli niin hienoa voittaa mestaruus edelliskaudella täällä ja sen haluan kokea edelleen. Ei ole väliä tuleeko se Mestiksessä, Liigassa vai ulkomailla.

− Ikä painaa sen verran, että en varmaan enää voi KHL:stä tai NHL:stä haaveilla, puolustaja naurahtaa haastattelun lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle