ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Pelicans-puolustaja Lassen: "Kun meno menee kaukalossa kovaksi, pyrin näyttämään esimerkkiä"

LIIGA / Haastattelu
Stefan Lassen siirtyi Itävallasta Pelicansiin täksi kaudeksi.
Kuva © Timo Savela
Tanska on tarjonnut Pelicansin puolustuspäähän tärkeän täsmäavun. Taituri on tullut Suomeen näyttämään esimerkkiä.

Tanska on ollut perinteisesti tunnettu tuulimyllyistään, legopalikoistaan sekä laakeista maalaismaisemistaan. Hyvin tyypillinen tanskalainen piirre on myös mukava ja sosiaalisesti taitava paikallisväestö. Tuore Pelicans-puolustaja Stefan Lassen ei ole poikkeus. Pelaaja astelee reippaasti pukukoppikäytävää hävityn JYP-ottelun jälkeen.

− Me hävisimme tänään, mutta kokonaiskuva joukkueen kannalta näyttää kuitenkin ihan hyvältä. Juuri nyt ei ole kyllä kovin hauskaa, Lassen hymyilee.

Tanskalaiset jääkiekkoilijat näyttävät tekevän pienimuotoista ristiretkeä suomalaisiin jääkiekkokuvioihin tällä kaudella, ja he ovat onnistuneetkin siinä varsin mallikkaasti. KHL-joukkue Jokerit värväsi peräti kolme kappaletta kyseisen pohjoismaan taitureita kuluvalle sesongille. Jesper B. Jensen, Philip Larsen sekä Peter Regin liittyivät helsinkiläisseuran vahvuuteen.

Tanskalaisen jääkiekkoperheen vesa

Lassenin tarina jääkiekkoilijana alkoi jo 3-vuotiaana Herningissä, Keski-Jyllannissa. Regin, Lassenin entinen seuratoveri, on pongahtanut maailmalle samasta pitäjästä.

− Laji on perheessämme suuri perinne. Isoisäni, isäni ja veljeni ovat pelanneet jääkiekkoa.

Lasse-veli pelaa oikeana laitahyökkääjänä kotimaassaan, ja hänelläkin on isoveljensä tavoin kokemusta MM-kisoista monella kaudella. Lassenin veljekset ovat tavallinen näky punavalkoisessa maajoukkuepaidassa.

Kiinnostus jääkiekkoon saattoi olla tanskalaispakille itsestäänselvä asia perhetaustan vuoksi, mutta laji itsessään ei ole kaikkein tyypillisin harrastus legomaassa.

− Jääkiekko ei todellakaan ole suosituin urheilulaji Tanskassa, mutta kotikaupungissani se oli aika tavallista. Herningissä pelaaminen on melko ammattitaitoista, ja siellä oli vain todella hauskaa pelata.

Lassenin mielestä on selvää, että Tanskassa itsensä läpi lyöminen on huomattavasti hankalampaa kuin esimerkiksi Suomessa. Maan korkein sarjataso ei ole yhtä ammattimainen kuin Suomessa, joten useimmat pelaajat esimerkiksi opiskelevat pelaamisen ohella. Lassen ehti päntätä itsensä insinöörismieheksi.

Jääkiekossa menestymisessä hän ei kuitenkaan nähnyt omalla kohdallaan ongelmia.

− Vanhempani tukivat minua aina lajin suhteen. Myös aiemmat valmentajani valoivat minuun uskoa, että mahdollisuuksia ammattilaiseksi on. Tärkeintä minulle nuorempana oli vain, että kaukalossa oli kivaa. Sitten sain muutaman hyvän tilaisuuden, ja tässä sitä nyt ollaan.

Oikea-aikaiset tarttumiset tarjottuihin mahdollisuuksiin johdattivat hänet Allsvenskaniin, sieltä Ruotsin korkeimmalle sarjatasolle ja lopulta Itävallan pääsarjaan. Keski-Eurooppa jäi viimeisimmäksi kokemukseksi ennen Lahteen siirtymistä.

Fyysisen pelitavan puolestapuhuja

Hänen pelitapansa ei ole kohdannut haasteita Liiga-kaukaloissa. Pakki ei miellä suomalaiskaukaloita kovin erilaiseksi Ruotsiin tai Itävaltaan verrattuna. Liike kaukalossa on kieltämättä vaikuttanut aivan siltä kuin Lassen olisi pelannut Suomessa aina.

− Pidän fyysisestä ja kovasta pelitavasta. Laitan aina kroppani likoon ja sitä saan tehdä Suomessa.

Suomen pääsarja saa Lassenilta kiitosta. 

− Olen todella vaikuttunut Liigasta. Varsinkin Pelicansin organisaatio on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Kaikki on niin ammattimaista, ja meidän perheistämmekin pidetään hyvää huolta. Täällä pystyn keskittymään nimenomaan jääkiekkoon, kun organisaatio auttaa kaikessa muussa mahdollisessa.

Sopeutumista on tosin vaikeuttanut rakas äidinkielemme.

− Vaikein totuttelemiskysymys on kyllä suomen kieli. Sehän on todella vaikeaa!

Lassenille on siunaantunut jo tähän mennessä rutkasti vastuuta lahtelaismiehistössä. Hän on muun muassa joukkueensa varakapteeni sekä ykkösalivoimapelaaja. Pelicansin puolustusosastosta tanskalaiselle on kertynyt Juha-Pekka Pietilän ohella eniten peliminuutteja.

Hän on myös joukkueensa kolmanneksi paras pistemies ja jakaa maaliherruuden Marko Pöyhösen kanssa. Kauden alku on ollut henkilökohtaisella tasolla siis vakuuttava.

− Yritän olla nuorille pelaajille esimerkkinä. Kun meno kaukalossa menee kovaksi, yritän olla ensimmäisenä näyttämässä, miten sellainen tilanne vastaanotetaan. Joukkueena tässä kuitenkin kehitymme todella hyvään suuntaan. Meistä on tulossa hyvä porukka ja pysymme yhdessä mitä ikinä tapahtuikaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle