Pasi Mustonen: "Olemme olleet paras eurooppalainen joukkue jo vuosia"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Naisleijonien pelaaminen on kehittynyt huomattavasti Pasi Mustosen päävalmentaja-aikana.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
Naisleijonien monen vuoden projektin huipennus, Pyeongchangin olympialaiset, on vajaan kahden kuukauden päässä. Maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen on uudistanut joukkueen pelitapaa askel askeleelta. Kehitystyön tuloksia mitataan tällä viikolla Suomessa pelattavassa Pre Olympic Cupissa.

Suomen naisten maajoukkue pelaa tällä viikolla Suomessa järjestettävässä Pre Olympic Cupissa. Naisleijonat pelaa ottelut Japania, Ruotsia, Saksaa ja Venäjää vastaan yhteensä kolmella eri paikkakunnalla.

Turnauksessa hiotaan asetelmia kohti helmikuussa alkavia talviolympialaisia. Maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen analysoi joukkueen lähtökohtia turnauksen alla.

− Totta kai lähdemme turnausta voittamaan. Olemmehan olleet paras eurooppalainen joukkue jo vuosia. Lähtökohdat eivät kuitenkaan ole optimaaliset. Pelaajat tulevat monelta eri suunnalta turnaukseen ja monen kohdalla matkaohjelmat ovat hyvinkin haasteelliset. Avausottelu Japania vastaan on haastava, mutta torstain, perjantain ja lauantain ottelut ovat jo eri asia, Mustonen pohti.

Suomi voitti Japanin tiistaina 3−0-lukemin, mutta pelissä näkyivät aavistuksen juurikin Mustosen mainitsemat rasitteet. Tuleviin otteluihin suomalaiset ovat kuitenkin saaneet valmistautua rauhassa pitemmän tovin.

− Ruotsi lyö meille varmasti kampoihin, ja he ovat meille muutenkin hyvin tuttu joukkue. Saksa meidän pitäisi kyllä pystyä kaatamaan. Venäjältä odotan paljon, sillä he ovat olleet nyt pitkän tovin yhdessä. He tekivät lisäksi pitkän kiertueen Pohjois-Amerikassa tässä syksyn aikana, Mustonen linjasi.

Suomen ja Ruotsin väliset kohtaamiset ovat usein tiukkoja vääntöjä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Suomen pelaaminen on ottanut viime vuosina selviä kehitysaskelia. Suomi on ollut ajoittain selvästi paras eurooppalainen joukkue ja tekemisessä näkyy pitemmän ajan sitoutuneisuus ja vaatimustason nousu.

" Kanadan voittaminen mursi tietynlaisen henkisen muurin"

− Olemme lisänneet pelitapaamme pala palalta uusia asioita viime vuosien aikana. Peliä on tarkoitus viedä mahdollisimman nopeasti eteenpäin kaikin keinoin ja tavalla, jonka hallitsemme. Hidasta pelaamista ei ole tarkoitus tuottaa, vaan päinvastoin nopeuttaa sitä, mikä on usein myrkkyä naisjoukkueille. Luomme jatkuvaa painetta vastustajalle, Mustonen avasi.

− Kiekottomana pyrimme aktiivisuuteen, ja sitä kautta viemään vastustajalta ajan pois. Olemme välillä pelanneet myös varman päälle ja sumputtaneet keskialuetta totaalisesti, siinä myös onnistuen hienosti. Sillä tavalla ei tosin pärjää pohjoisamerikkalaisia joukkueita vastaan.

Pohjoisamerikkalaiset ovat kieltämättä hallinneet naiskiekkoa iät ja ajat. Tähän dominanssiin saatiin kuitenkin varsin kiitettävä särö, kun Suomi voitti Kanadan viime kevään MM-kisojen alkusarjassa lukemin 4−3. Ensimmäistä kertaa koskaan arvokisoissa.

Loppunumerot osoittavat samalla sen, että voitto ei irronnut vain puolustamalla, vaan myös aktiivisella hyökkäyspelaamisella.

− Kanada-voitto mursi tietynlaisen henkisen muurin. Nyt maajoukkueessa on pelaajia, jotka tietävät sen olevan mahdollista. Se on todella iso asia. Saman saavuttaminen tulevissa olympialaisissa vaatii loistavan maalivahtipelin ja kauden parhaan pelin yleisestikin koko joukkueelta. Siihen pystyimme kertaalleen Kanadaa vastaan, joten mahdollisuus on, Mustonen totesi.

Pre Olympic Cup jatkuu torstaina Raumalla, kun Suomi kohtaa Ruotsin.

» Lähetä palautetta toimitukselle