Paavo Hölsä − Vähän erilainen maalivahti

MESTIS / Haastattelu
22-vuotias lappeenrantalainen Paavo Hölsä pelaa toista kauttaan Rovaniemellä.
Kuva © Oona Sarajärvi
Mestiksen nimi mieleen -pelaaja Paavo Hölsä on pelannut hyvän syyskauden vaikka joukkue onkin tällä hetkellä sarjan jumbo. Jatkoaika kysyi RoKin maalivahtivalmentaja Juha Soroselta miten Hölsän syksy on mennyt ja millainen mies maskin takana on.

Sarjan eniten torjuntoja (757) tehnyt maalivahti on tärkeä tukipilari rovaniemeläisjoukkueelle ja muutamaa ottelua lukuunottamatta Paavo Hölsä on seisonut RoKin takalinjoilla tarjoten myös katsojille ihailtavia torjuntoja.

Hyvää peliä on loppusyksystä syönyt joukkueen ajautuminen tappiokierteeseen. Onko Hölsä ollut ylityöllistetty vai mistä on kyse?

− En sanoisi ylityöllistetty. Maalivahdit tykkää, kun peleissä tulee vetoja. Kunnon fiilikseen pääsee vasta, kun määrät lähentelee kolmeakymmentä, Juha Soronen tyrmää ylityön.

"Maalivahdit tykkää, kun peleissä tulee vetoja"

− Paavollakin on varmaan nyt sama kuin koko joukkueella, kun halutaan voittaa niin aletaan tekemään vähän liikaa eri juttuja. Ja varsinkin, kun voittoja ei tule, niin se vain kertaantuu.

Soronen muistuttaa samalla, että on kyse nuoresta maalivahdista, jonka peruspelaaminen on ollut lähes koko syksyn hyvällä tasolla. Maalivahtina oleminen on omalla tavallaan raakaa, kun on koko pelin ajan jäällä.

− Häviöt painaa myös maalivahteja. Nyt loppuvuoden aikana alkoi myös Paavossa näkymään sama kuin muulla joukkueella, että pääsi niillä ratkaisevilla hetkillä muutamia sellaisia maaleja, joita hänen tasoiselleen maalivahdille ei pitäisi mennä.

Hölsältä on nähty syksyn aikana uskomattoman hienoja torjuntoja.
Kuva © Oona Sarajärvi

Samoin kuin muun joukkueen kanssa, myös Hölsän kanssa on keskusteltu ja käyty asioita läpi, jotta peli saataisiin takaisin omalle tasolleen. Kuten muutenkin jääkiekossa, myös maalivahdille on tärkeää peruspelaamisen toistaminen ja ylläpito.

− Edelleen olen sitä mieltä kuin viime kaudellakin, kun näin sen potentiaalin, että Paavo pystyy olemaan koko tämän sarjan parhaita maalivahteja. Tällä kaudella asia on vain selkeytynyt, toteaa Soronen.

Soronen näkee, että Hölsä on pystynyt pelaamaan hvyiä pelejä, vaikka joukkue onkin hävinnyt, ja myöntää, että välillä on mennyt niitä "helppoja" maalejakin. Samalla hän tuo esille ettei ole olemassa yhtään maalivahtia, joka olisi pystynyt pelaamaan koko kauden ylätasolla, vaan kaikille tulee alamäkiä, joiltakin ne huomataan, joiltakin ei.

"Ihan sama onko maalilla Carey Price vai Paavo Hölsä"

− Jos pelaa yhtään enemmän, niin se on ihan sama onko maalilla Carey Price vai Paavo Hölsä, niitä alamäkiä sattuu kaikille jossain vaiheessa. Alamäki on aina suhteessa siihen kuinka hyvä maalivahti on kyseessä.

Pelaajien kehittämisestä Soronen nostaa tärkeimmäksi seikaksi sen, että tarkastellaan miten pelaaja pystyy suorittamaan omaan tasoonsa nähden. RoKilla perusasiat on hyvällä mallilla, mutta kehitettävääkin on.

Liiga-ainesta jo nyt

Hölsästä on moni puhunut syksyn mittaan, että hän on Liiga-tason maalivahti. Soronen on samoilla linjoilla, mutta ei osaa ottaa kantaa milloin Hölsä sinne siirtyisi.

− Tekniset ominaisuudet riittävät varmasti jo nyt Liigaan. Jos samanlainen harjoitusmotivaatio ja kiinnostus omaan minään urheilijana ja elämänhallintaan pysyy päällä muuttuakseen tavaksi, niin en näe mitään syytä miksei Paavo pelaisi joku päivä Liigassa.

Pitkiä maalivahteja on suosittu tähän mennessä, mutta Soronen näkee Hölsällä mahdollisuuksia, koska nykyisin myös lyhyemmille on alkanut löytymään paikkoja. Mukana on myös oltava tuuriakin, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Lopullinen päätös on kuitenkin Hölsällä itsellään, Soronen muistuttaa.

Höpöttäjä maskin takana

Puhuttaessa Hölsän persoonasta, ilmenee ettei hän ole kuten tyypilliset maalivahdit on leimattu olevan; hiljaisia ja sulkeutuneita tai muuten hiukan erikoislaatuisempia persoonia.

− Paavo on vähän erilainen maalivahti. Hän on hyvin sosiaalinen ja jatkuvasti äänessä, joskus sitten puhuu ihan asiaakin, Soronen naurahtaa.

Kiitosta valmennettavalleen Soronen antaa keskusteluvalmiudesta ja kyvystä analysoida asioita. Myös kiinnostuneisuus kehittää itseään on Hölsän hienoja puolia.

− Hän on oppinut todella paljon miten analysoida omaa tekemistä. Välillä menee hiukan yli, mutta sitähän se oppimisprosessi on.

Hölsän halu kehittyä ja palo mennä taidoissa eteenpäin tekee hänestä myös haastavan valmennettavan, joka vaatii valmentajaltaan hereillä oloa ja myöskin itsensä kehittämistä. Yhteen asiaan johon Soronen on erittäin tyytyväinen Hölsässä, on arvot.

"Joukkueena voitetaan ja hävitään"

− Paavolle joukkue on tärkein. Maalivahdille on hirveän tärkeää ettei ole vain se minä. Joukkueena voitetaan ja hävitään. Yksikään maalivahti ei ole pystynyt vielä yksin voittamaan peliä.

Lopuksi Soronen kertoo Hölsän tsemppaavan myös muita maalivahteja. Vaikka he kilpailevat samasta peliajasta, yhteishenki on hyvä ja vinkkejä jaetaan puolin ja toisin. Mitä vielä voi kaivata maalivahdilta?

» Lähetä palautetta toimitukselle