Paakkolanvaara: "Arvotan tämän Suomen mestaruuksia korkeammalle"

SHL / Haastattelu
Tommi Paakkolanvaaran (keskellä kyykyssä) ja muiden Leksand-pelaajien nimikirjoitukset olivat haluttua tavaraa.
Kuva © Vilja Päätalo
Perjantaina sensaatiomaisesti SHL:ään noussut Leksand juhli lauantaina kotihallinsa edessä tuhansien fanien kanssa. Mukana oli myös joukkueen varakapteeni Tommi Paakkolanvaara, joka arvosti saavutuksen todella korkealle.

Vuosi sitten Allsvenskaniin tippuneen Leksandin kausi on ollut käsittämätön, eikä paraskaan käsikirjoittaja olisi osannut luoda moista draaman kaarta. 

Vuoristorata-ajelu päättyi SHL-paikkaan, mutta vielä marraskuun puolivälissä joukkue oli Ruotsin toisiksi korkeimman sarjatason Allsvenskanin viimeisenä. Tuolloin alkoi kuitenkin nousu, joka johti lopulta yhteen ruotsalaisen kiekkohistorian suurimmista sensaatioista.

- Kausi ollut kaikin puolin vaikea, niin itsellä kuin joukkueella, mutta niin vain olemme nousseet kaikkien vaikeuksien kautta voittoon. Yhdessä vaiheessa mietimme, tipummeko vielä HockeyEttaniin, summasi kokenut hyökkääjä Tommi Paakkolanvaara, 33, Jatkoajan haastattelussa. 

Niin vain valmentajanvaihdoksen jälkeen lumipallo alkoi pyöriä oikeaan suuntaan.

Kurssi kääntyi, kun Per-Erik "Perra" Johnsson tuli päävalmentajaksi. Johnsson herätti perjantaina sosiaalisessa mediassa hilpeyttä, kun hänestä levisi kuva ottamassa päiväunia pukuhuoneessa vain tunti ennen seitsemännen pelin alkua. Tyynyn virkaa toimittivat kolme käsipyyhettä. 

- Niin vain valmentajanvaihdoksen jälkeen lumipallo alkoi pyöriä oikeaan suuntaan. Voitimme pelejä ja saimme itseluottamuksen takaisin. Johnsson on rauhallinen kaveri, joka jotenkin sai pelaajat luottamaan itseensä. Pelitavan muutokset auttoivat, ja loppu on historiaa, Paakkolanvaara myhäili.

"On sääli, ettei Suomessa pääse kokemaan näitä pelejä"

Myöskään monimutkainen nousukarsinta ei sujunut Leksandilta kaikilta osin kuin elokuvissa. Joukkue oli jo hyvin lähellä kesälomaa, kun paikallisvastustaja Mora oli maalierossa neljä osumaa edellä.

- Jatkopeleissä Moraa vastaan piti voittaa neljällä maalilla, mutta voitimme kuudella. Sitten tiukka sarja Tingsrydiä vastaan, ja tämä MODO-sarja oli uskomaton, kertoi varakapteenina toiminut Paakkolanvaara.

Myös Ruotsissa osataan tavata torilla, joten Leksandin pikkukaupungin areenan torille kerääntyi parituhatta ihmistä juhlimaan. Rankkasade ei tunnelmaa haitannut, vaan sarjanousua juhlittiin kuin mestaruutta. Joukkueen jäsenet saapuivat lavalle yksi kerrallaan, ja yleisö jaksoi huutaa jokaiselle. Ruotsalaiseen tapaan ilta päättyi yhteislauluun, ja muutamalla pelaajalla viime yön unet olivat jääneet vähiin ulkoasun perusteella. 

Paakkolanvaara ja joukkueen toinen suomalaisedustaja Frans Tuohimaa kuitenkin edustivat tyylikkäästi. Kokenut Paakkolanvaara intoutui kehumaan Ruotsin sarjajärjestelmää - ja paljasti arvostavansa Leksandin saavutuksen todella korkealle. 

- Ainakin tällä hetkellä henkilökohtaisesti nostan tämän arvokkaammaksi kuin yhdenkään Suomen mestaruuteni, ehkä juuri siksi, millainen kausi tämä oli, neljä kertaa Kärpissä Suomen mestaruuden voittanut Paakkolanvaara arvioi. 

- On sääli, ettei Suomessa pääse kokemaan näitä pelejä, koska nämä ovat uskomattoman hienoja, varsinkin alemmassa sarjassa pelaavalle. Tämä on pienillekin paikkakunnille hieno asia, kun on mahdollisuus nousta. Joissain asioissa Suomi voisi ottaa mallia Ruotsista!

Tämä on pienillekin paikkakunnille hieno asia, kun on mahdollisuus nousta.

Paakkolanvaaralla on jatkosopimus Leksandiin, joten ensi kaudella pelit jatkuvat SHL:ssä. Alkukauden jälkeen HockeyEttan, eli paikallinen Suomi-Sarja vaikutti vielä todennäköisemmältä vaihtoehdolta. 

- Silloin, kun sopimuksen tänne tein, niin toivoin tietysti että nousu tulee. Jossain vaiheessa se näytti aika kaukaiselta haaveelta, mutta nyt se saavutettiin. Mahtava fiilis.

Nousijoiden juhlat jatkuvat vielä pitkään, hyökkääjä lupaili. Varmaa on, että myös 15 000 asukkaan Leksandissa juhlat jatkuvat vielä pitkään.

- Hirveästi ei ole vielä juhlittu, kun olimme vasta puoli kolmen aikaan Leksandissa. Mutta eivätköhän ruotsalaiset keksi ohjelmaa parille seuraavalle päivälle ja viikolle, Paakkolanvaara huikkasi ennen kuin meni jatkamaan nimikirjoitusten jakoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle