TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

"Pärjäämme ilman tanskalaisia"

LIIGA / Haastattelu
Filip Riska pelaa erinomaista kautta.
Kuva © Anna Ahola
Lukon vierailu Väli-Suomeen ei olisi voinut paremmin sujua. Raumalaisten sitkeä taistelu tuotti kaksi voittoa ja kuusi sarjapistettä. Filip Riska uskoo Lukon pärjäävän myös ilman tanskalaisvahvistuksia.

Lukko lähti Kuopion ja Jyväskylän reissulle haastavassa tilanteessa. Tanskalaisten työsulkuvahvistusten poistuttua joukkueesta moni odotti raumalaisten alamäen alkavan saman tien. Olihan tanskalaistrio pitkälti vastannut joukkueen hyökkäystehoista.

Edelliskausien aikana Lukko ei ole ollut joukkue, joka tulee ensimmäisenä mieleen taistelevana ja uhrautuvana ryhmänä. Tämän viikon perusteella Raumalla on koittamassa uusi aika. Lukko haki sekä Kuopiosta että Jyväskylästä nimenomaan taisteluvoitot. Taistelun ruumiillistumana esiintyi jyväskyläläisyleisölle tuttu Filip Riska.

- Hyvä taistelu meiltä, tehtiin hyvä ryöstöretki. Jatkettiin oikeastaan tänään siitä, mihin Kuopiossa jäätiin. Kaikki tietää, että JYP tulee kovaa alussa. Meille oli tärkeää, että kestettiin JYPin alkurynnistys ja saatiin sen jälkeen itse tehtyä maali.

- Toisessa erässä jäähyiltiin turhaan, mutta onneksi meillä on tuollainen maaginen veskari, joka otti maagisia torjuntoja ja antoi meille mahdollisuuden voittaa. Petrattiin kolmanteen erään ja oltiin parempia kolmannessa erässä, se ratkaisi voiton tänään, Riska kommentoi.

Riska itse pelasi erinomaisen ottelun. Pietarsaarelaislähtöinen hyökkääjä kellotti miltei 20 minuuttia peliaikaa, toiseksi eniten Lukon hyökkääjistä. Riska pelasi vierailijoiden ykkösketjussa sekä erikoistilanteissa niin alivoimaa kuin ylivoimaakin. Ex-JYP-pelaaja pääsi myös pari kertaa maalipaikkaan, mutta ruuti oli tällä kertaa kuitenkin märkää.

- Oli ihan hyvä peli varmaan minultakin. Kieltämättä olisi ollut kiva tehdä maali tänään vanhojen fanien edessä. Paikkoja oli, mutta tänään ei mennyt sisään. Muuten peli tuntui sujuvan hyvin ja päästiin koko ketjuna hyvin rytmiin kiinni. Lopulta se on se ja sama, kuka ne maalit tekee.

Uusiutuneessa Lukossa Riska on ottanut paikan Lukon ykkösketjusta Justin Azevedon ja Teemu Nurmen rinnalta. Härkämäinen hyökkääjä pelaa ketjussa omaa peliään, iskuja kaihtamatta.

- Ei oikeastaan ole puhuttu ketjun kanssa rooleista yhtään mitään. Kaikki taistelee niin paljon kuin pystyy. En tiedä voiko edes puhua ykkösketjusta. No Justin on ykköshyökkääjä kieltämättä. Hän on klassinen pelintekijä ja sähäkkä kaveri. Minä ja Teemu Nurmi pyritään vain ajamaan maalille. Viime aikoina se on toiminut, kun tarvittavia räkämaaleja on tullut.

Meneillään uran paras kausi

Riskan uran kannalta siirto Risto Dufvan vanavedessä Raumalle vaikuttaa onnistuneelta ratkaisulta. Nykytahdilla miehen piste-ennätys on menossa uusiksi. Myös rooli on kasvanut nelosketjun duunarista ykkös- ja kakkosketjun roolipelaajaksi.

- Minulle jäi Jyväskylästä vain hienoja muistoja. Sain täältä paljon hyviä kavereita, kuten tuo ex-valmentaja tuossa (kesken haastattelun Riskaa hyväntuulisena nilkoille potkimaan tullut JYP-valmentaja Jyrki Aho).

- Hyvin olen kotiutunut myös Raumalle. Olen päässyt Lukossa pelaamaan vähän enemmän, ja se näkyy luonnollisesti myös pistesaldossa. Olen yksinkertaisesti päässyt peliin ja rytmiin paremmin mukaan.

- Toivottavasti piste-ennätys menee rikki. Se vaatii sen, että minun on jaksettava tehdä töitä vastustajan maalin edessä. Siellä kun taistelee, niin pisteitä tulee väkisin. Tärkeintä on kuitenkin, että meidän ketju olisi jokaisessa pelissä tehotilastossa plussan puolella.

Työsulun päätyttyä suomalaismediassa Lukko tuomittiin häviäjäksi ja joukkueen povattiin putoavan sarjan pohjamutiin. Riskan mukaan joukkue sai tanskalaisten lähdöstä extralatauksen.

- Tanskalaiset lähti, ja meidän pitää näyttää joukkueena, että pärjäämme ilman niitäkin. Ei se niistä kiinni ole. He tekivät tärkeitä maaleja, mutta nyt on muiden aika näyttää, että mekin pystymme pelaamaan. Me tiedettiin hyvissä ajoin, että he lähtevät takaisin. Se tarkoitti sitä, että muiden pitää nostaa tasoa, jos meinataan päästä pudotuspeleihin.

Lukon tanskalaisvahvistusten dominoitua raumalaisten pörssitilastoa monelta kuitenkin jäi huomaamatta joukkueen parantunut puolustuspelaaminen. Risto Dufvan ideologia ja opit ovat alkaneet purra. Tämän myötä Lukko päästää illasta toiseen erittäin vähän maaleja.

- Me taistellaan joukkueena erittäin hyvin. Puolustuspelaamisesta on puhuttu paljon. Puolustamista on myös harjoiteltu paljon ja sitä on käyty läpi myös palavereissa. Se alkaa näkyä myös meidän pelaamisessa.

- Myös tehotilastosta on puhuttu paljon. Meillä on yksinkertainen tavoite: jokaisen ketjun tärkein tavoite on pelata vähintään plus-miinus-nolla pelistä toiseen. Sillä niitä voittoja tulee.

Riska uskoo raumalaisten taisteluilmeen riittävän suoraan pudotuspelipaikkaan tasaisessa SM-liigassa.

- Siitä lähdetään, että me ollaan runkosarjan päätyttyä kuuden parhaan joukossa. Se on ollut meidän tavoite koko ajan. Sarja on todella tasainen. Parilla voitolla nousee monta sijaa ja parilla tappiolla putoaa alas. Keskittyminen pitää olla nyt huolellista, kun pelejä on paljon.

Kahden pelin perusteella Lukon peli-ilme on säilynyt erinomaisena tanskalaisten lähdöstä huolimatta. Vasta pidempi ajanjakso kuitenkin näyttää, miten raumalaisten hyökkäystehojen käy kärkihyökkääjien poistuttua NHL-kaukaloihin. Se ratkaisee Lukon kohtalon.

Varmaa kuitenkin on, että Filip Riska taistelee ja ärsyttää vastustajia illasta toiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle