Oskari Lehtinen vaihtoi lännen itään − "Maisemanvaihdos kiinnosti"

MESTIS / Haastattelu
Viime kaudella TUTO-paidassa muutamia pelejä viilettänyt Lehtinen pakkasi kamppeensa ja lähti itärajalle.
Kuva © Timo Savela
Kauteen 2016-2017 valmistautuva Jokipojat muutti viime kautensa runkoa loppujen lopuksi melko vähän. Yksin täysin uusista jokipojista on kuitenkin länsirannikolta itään matkannut Oskari Lehtinen, jolle kotimaan sisäinen maisemanvaihdos oli mieluinen asia.

Pohjois-Karjalan keskukseen Joensuuhun rantautunut Oskari Lehtinen on 22 ikävuoteen mennessä nähnyt jo jos jonkinmoista kiekkoa. Lännessä viihtynyt nuori hyökkääjä kaipasikin jo uusia ympyröitä.

− On ollut tosi hyvä fiilis olla täällä. Tänne oikeastaan halusinkin, sillä maisemanvaihdos kiinnosti. Joukkue otti minut hyvin vastaan, joten sopeutuminen oli helppoa, Lehtinen kommentoi uutta kotikaupunkiaan.

− Olen aika avoin ihminen ja pystyn helposti sulautumaan porukkaan, joten siinä mielessä tänne oli helppo tulla. Tunnen kuitenkin entuudestaan täältä jo aika monta pelaajaa, joten se helpotti tänne tuloa.

Jokipojat ehti pelata viisi harjoitusottelua, joista joensuulaisten voittoihin päättyi kaksi. Vaikka peli onkin ollut aika ajoin ailahtelevaa, on Lehtinen itse tyytyväinen harjoituskauteen kokonaisuutena.

− Harjoituskausi on sujunut erittäin hyvin. Vedin koko kesän niin, että sain Joensuusta ohjelmat ja treenasin yksin Turussa. Täällä olen ollut nyt reilun kuukauden ja hyvällä tahdilla ja hyvin mielin ollaan täällä vedetty.

− Hyvillä mielin olen täällä tähän mennessä ollut ja miksi en jatkossakin, Lehtinen tuumii.

Nuori hyökkääjä haluaakin Joensuussa ollessaan keskittyä vain ja ainoastaan jääkiekkoon, joten kaikki muu saa toistaiseksi jäädä.

− Tällä hetkellä vain pelaan. Kyllä joukkueessa muutamat opiskelevat ja käyvät töissä, joten kyllä tähän esimerkiksi opiskelut saisi sujautettua, mutta haluan treenata kaksi kertaa päivässä. Siinä mielessä on hyvä, että tässä ei ole muuta, niin saa keskittyä sitten täysillä siihen.

Länsinaapuri ei tarjonnut parastaan

Nuoresta iästään huolimatta Lehtinen on ehtinyt nähdä myös ulkomaan kiekkoa. Hän pelasi kauden 2015-2016 Ruotsissa peräti kahdessa eri seurassa. Ensin tie vei Mörrums GoIS:in riveihin ja sieltä Lindlövens IF:ään. Molemmat seurat pelaavat Ruotsin kolmennaksi korkeinta sarjatasoa.

− Ruotsi oli kunnon kokemus. Siinä oli hyvää ja siinä oli pahaa. Yksi hyvistä puolista oli se, ettei siellä niin paljoa palaveerattu siitä, miten kuuluu pelata, vaan siellä vain laitettiin äijät askiin ja käskettiin pelata, Lehtinen kertoo.

Ja on sanomattakin selvää, mikä Ruotsin sarjoissa suomalaisia viehättää: aito kilpailu.

− Minä pidän Ruotsin systeemistä. Oli mukavaa, kun sarjat ovat auki, sillä siinä sekä kärki- että häntäpää joutuvat oikeasti taistelemaan paikoistaan. Se on oikea tapa pelata.

Vaikka Ruotsi oli mielenkiintoinen kokemus, tyssäsi Lehtisen ura länsinaapurissa yhteen kauteen. Pieniä ja isompiakin ongelmia ilmeni molemmissa seuroissa.

− Ensimmäisestä joukkueesta lähdin kommunikointivaikeuksien takia. Päävalmentajamme sai potkut harjoituskauden jälkeen ja kakkosvalmentajan kanssa meillä olikin sitten niin sanottu language barrior: hän ei puhunut oikein englantia enkä minä kovin hyvin ruotsia, Lehtinen harmittelee.

− Toisesta joukkueesta sitten soiteltiin. Siellä oli suomalainen päävalmentaja, joten menin sinne. Siellä ongelmaksi koitui se, että palkanmaksu ei oikein toiminut. Pidin toisesta paikasta todella paljon, mutta en pystynyt olemaan siellä, kun rahaa ei tullut tilille. Onhan sitä jollain syötäväkin.

Lehtinen palasi Ruotsista takaisin Suomeen tammikuussa ja palasi loppukaudeksi kuuden pelin verran pelaamaan jo entuudestaan tuttuun seuraan TUTOon. Lehtinen ehti pelata kautta aiemmin Ismo "Ika" Lehkosen alaisuudessa, mutta sai kokea myös Miika Elomon uuden TUTOn.

− Hyvä pöhinä siellä oli päällä. Ika toi oman mausteensa siihen hommaan, mutta oli Elomollakin oma tyylinsä. Hyvä fiilis siellä oli ja jätkistä näki, että viihdyttiin, Lehtinen kiittelee entisen seuransa menoa.

Myös uuden seuran päävalmentaja saa Lehtiseltä kehuja. Harjoittelu on sujunut hyvin ja Ari Aaltoseen on helppo saada kontaktia.

− Aaltonen on ollut reilu ja rehti, ja hyvällä meiningillä ollaan menty. Hän on hyvin pelaajaläheinen valmentaja, sillä hän kuuntelee pelaajia.

Kauden alku on aivan käsillä, mutta joukkueen sisällä haetaan vielä omia paikkojaan. Ketjut elävät harjoituspelistä toiseen.

− Ollaan puhuttu niin, että mitään mandaattipaikkoja ei ole. Mitään ketjukavereita tai muita ei ole ehtinyt vielä vakiintua, sillä ketjukoostumukset ovat harjoituspeleissä paljon muuttuneet. Eiköhän se rooli vakiinnu ihan peliesityksen kautta, Lehtinen kertoo.

− Olemme treenaneet hyvin ja meillä on nyt hyvä joukkue kasassa. Uskon tämän joukkueen menestykseen. Kyllä tästä kaudesta hyvä tulee.

» Lähetä palautetta toimitukselle