Osala: "KHL-mestaruus kovinta, mitä olen ikinä tehnyt"

KHL / Haastattelu
Oskar Osalaa tuskin nähdään Helsingin EHT-peleissä.
Kuva © Tomi Hänninen
Neljännen KHL-kautensa aloittanut Oskar Osala siirtyi kesken viime kauden Neftehimik Nižnekamskista Metallurg Magnitogorskiin, jossa kausi päättyi mestaruusjuhliin. Uusi kausi on alkanut vahvasti, ja Metallurg porskuttaa itäisen konferenssin kärkipaikalla. Osalalla on tärkeä rooli joukkueen alivoimapelaajana. Mies itse toivoo lisää vastuuta.

Neljännen KHL-kautensa aloittanut Oskar Osala siirtyi kesken viime kauden Neftehimik Nižnekamskista Metallurg Magnitogorskiin.

Siirto sarjan heikommasta aineksesta tulevan mestarin riveihin oli Osalalle lottovoitto. Viime keväänä kovalla työllä saavutettu KHL-mestaruus vei voimat ja jätti tyhjän tunteen, joka on ajan myötä muotoutunut koko elämän kovimmaksi teoksi.

− Uskomaton tunne, että pystyimme saavuttamaan mestaruuden. Se on selittämätön tunne. Ylivoimaisesti kovin juttu, mitä olen ikinä tehnyt.

− Tunnetta on vaikea kuvailla. Matka oli pitkä ja raastava niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kun kaiken ponnistelun jälkeen pystyi päätymään voittajana maaliin, oli aivan tyhjä olo.  

− Jälkikäteen olen ihmettelyt, miksi lähdin jo parin päivän päästä kotiin, enkä jäänyt juhlimaan voittoa pariksi viikoksi. Mutta sen puristuksen jälkeen oli vaan yksinkertaisesti niin väsynyt.

Mistä se viimeinen voittamiseen vaadittava motivaatio sitten viimeisinä ratkaisun hetkinä kaivetaan?

− Aika syvältä se pitää niissä hetkissä kaivaa. Pitää yrittää elää hetkessä, ja ymmärtää että se tilaisuus on ehkä vain kerran elämässä.

− Muistan istuneeni vaihtoaitiossa kesken pelin ja katsoneeni ympärilleni. Että täällä on 20000 ihmistä, ja nyt pelataan finaaleja. Vaikka kuinka väsytti, niin siinä oli se hetki, minkä kautta se energia oli vaan kaivettava esiin, Osala muistelee.

"Tyypillinen Iron Miken joukkue"

Metallurgin joukkuetta valmentaa legendaarinen NHL-valmentaja Mike Keenan.

− "Iron Mike" on hyvä motivoimaan ja psykologisesti todella taitava. Hän osaa käsitellä venäläisiä pelaajia todella hyvin. Hän saa joukkueen aina hereille.

Erkka Westerlundin antaessa tilaa pelaajien itseohjautuvuudelle Keenan luottaa vanhan liiton toimintamalleihin, jotka ilmeisesti purevat hyvin venäläisessä patriarkaalisessa kulttuurissa. 

JOKA PELISSÄ PITÄÄ OLLA TODELLA HEREILLÄ, EI OLE YHTÄÄN HELPPOA OTTELUA.

− Meillä on tyypillinen Keenanin joukkue. Vahva ykkösketju Sergei Mozjakinin ja Danis Zaripovin johdolla, jotka ovat myös isoja johtajia kopissa. Kärkiketjun lisäksi on sitten kolme kentällistä työmiehiä. 

Metallurgin kausi on alkanut jälleen vahvasti, ja joukkue porskuttaa itäisen konferenssin kärkipaikalla. 

− Kausi on alkanut yllättävänkin hyvin siihen nähden, että kaikki vastustajat tulevat meitä vastaan todella kovaa. Joka pelissä pitää olla todella hereillä, ei ole yhtään helppoa ottelua.

Osalan rooli on ollut pelata alivoimaa ja tasakentällisin. Peliaikaa on kirjattu keskimäärin 13 minuuttia per ottelu. Maaleja kauden tilastoissa on kaksi, syöttöjä yksi. 

− Olisi kiva päästä ylivoimaakin pelaamaan, mutta onneksi alivoimaa saan sentään pelata. Koska otteluissa tulee uusien sääntöjen myötä paljon jäähyjä, peliaika jäisi ilman alivoimaa todella vähiin. 

Metallurgilla on myös vahva juniorikoulu, joka tuottaa tasaiseen tahtiin uusia pelaajia. 

− Magnitogorskin kiekkokoulu on uskomaton, joukkueessamme on tälläkin hetkellä 12 oman kiekkokoulun kasvattia.

"Sportia ja Jokereita on tullut seurattua" 

Vaasalaislähtöinen Osala on seurannut aktiivisesti sekä Vaasan Sportin otteita että vanhoja pelikavereita Jokereiden KHL-paidassa.

− Uskoin kyllä, että Jokerit pärjää ja edustaa vähintään sarjan keskikastia, mutta sijoitus taulukon kärjessä on hieman yllätys.

− Jokereilla on hyvin koottu joukkue, ja Westerlundilla vahva rekordi tällaisista projekteista. Ilo on ollut seurata heidän otteitaan. Mukana on paljon kavereitani, muun muassa vanha ketjukaverini Petr Koukal.  

Vaasalaisille Osala toivoo taisteluvoittoja.

− Ensimmäinen liigakausi on vaikea, mutta toivoisin, että saavat raavittua pisteitä sieltä täältä. Jos sijoitus on mitä tahansa viimeisen sijan yläpuolelta, niin voidaan puhua onnistumisesta. 

Osala nähdään Suomessa marraskuun 4. päivä, kun Metallurg kohtaa Jokerit Helsingissä vain muutama päivä ennen kauden ensimmäistä EHT-turnausta. 

− En tiedä, mikä se EHT-kuvio on KHL-pelaajien osalta, en ole kuullut mitään. Meilläkin on tosiaan peli Helsingissä vain pari päivää ennen turnauksen alkua.

» Lähetä palautetta toimitukselle