Omatoimisella oleva Juhani Tamminen: "Paljon poljettu pyörää ja lenkkeilty"

LIIGA / Haastattelu
Juhani Tammisen kesään kuuluu paljon kuntoilua.
Kuva © Juhani Tamminen / Olli Kalliosaari
Hämeenlinnalainen Juhani Tamminen siirtyi tulevalle kaudelle Liigaan Ilveksen riveihin Mestis-joukkue RoKista. Jatkoaika seuraa koko kauden Tammisen kokemuksia liigajoukkueessa. Kesäkuu toi jälleen uusia asioita eteen ja aloitti itsekuria vaativan omatoimijakson.

Toukokuun totuttelu uuteen ympäristöön ja joukkueeseen jatkui kesäkuussa, kun joukkueella oli erilaisia tapahtumia päiväohjelmassa. Kannattajatapahtumat ovat Juhani Tammiselle ennestään vieraampia.

− Me käytiin pareittain kahden viikon ajan Kangasalalla, jossa oli Ilveksen kiekkokoulu. Pari äijää kävi vastailemassa pikkupoikien kysymyksiin, jakamassa nimmareita ja pyörimässä seassa vähän aikaa.

Viikko ennen kesäharjoitusten loppumista Ilves järjesti kannattajille Off Season Sale -tapahtuman, johon lähes kaikki pelaajat osallistuivat.

− Siellä myytiin Ilveksen fanikamaa ja me oltiin jakamassa nimmareita, vastailemassa kysymyksiin, ja yhteiskuviakin sai ottaa. Kolmen tunnin ajan oltiin hommissa. 

Pelaajia sai haastaa myös pelaamaan pöytäjääkiekkoa ja Playstationilla. Tamminen kertoi tapahtuman keränneen hyvin ihmisiä paikalle.

− Se oli hauska tapahtuma. Itselle tuo oli uutta hommaa, kun eihän RoKissa oikein tuommoisia ollut viime kaudella.

− Kyllä nimmareita ja yhteiskuvia ihan mieluusti antaa. Ja ei se itsellä vielä ole niin rankkaa, kun aika tuntematon niin ei tulla hirveesti kyseleen nimmareita. Sai suhteellisen rauhassa olla.

Tuntemattomuus antoi tilaisuuden totutella uuteen, mutta kannattajatapahtumassa uskalletaan kysyä tuntemattomammaltakin tietoa ja nimmareita. Ainakin osa rohkeni.

"Se on kiva, kun uskaltaa kysyä"

− Oli sellaisiakin tilanteita, että huomasi ettei uskallettu kysyä kuka oon, mutta sitten jotkut tuli rohkeasti kysymään. Se on kiva, kun uskaltaa kysyä.

Tamminen myöntää hiukan jännittäneensä tapahtumia, mutta etukäteen kerrotut tiedot ja suuntaa antavat ohjeet helpottivat osallistumista. 

− Totta kai vähän hermostutti, kun on itselle vielä uutta hommaa ja totuttelemista niihin. Mutta hyvin olen selvinnyt tähän asti. Eikä nuo mitään pahoja ole, vaan hauskoja juttuja.

Kesäkuun puolessa välissä joukkue kävi katsomassa Mansen PP:tä Naisten Superpesiksessä. Ottelun aikana osa pelaajista osallistui puoliajalla järjestettyyn kilpailuun, ja lopuksi joukkueet olivat yhteiskuvassa.

− Se oli kanssa mukavaa. Sattui vielä olemaan hyvä aurinkoinen keli, niin siinä oli hyvä istuskella aurinkokatsomossa katsomassa pesistä.

Amazing Racen kautta omatoimiseen harjoitteluun

Harjoitusten osalta ei tullut paljon muutoksia toukokuuhun verraten. Ainoastaan kesäkuun ensimmäisellä viikolla oli jääharjoitukset kolme kertaa, muuten pysyi yhdessä kerrassa.

− Viikko ennen juhannusta loppui kesäreenit vanhemmilta pelaajilta, nuoremmat harjoittelivat vielä juhannusviikolla maanantaina ja tiistaina.

Ennen omatoimijaksolle jäämistä joukkueella oli virkistyspäivä. Päivällä pelaajat ottivat leikkimielisen kilpailun, jossa kierrettiin pyörällä ympäri Tamperetta. Päivän päätteksi pesäpallo-ottelun jälkeen rentouduttiin saunomalla.

− Se oli semmonen Amazing Race -tyyppinen kilpailu. Joukkue jaettiin viiden hengen ryhmiin ja annettiin kartta, jossa oli rastit merkitty pitkin Tamperetta. Rasteissa oli erilaisia tehtäviä, mistä sai tietyn verran pisteitä, lopuksi laskettiin pisteet ja julistettiin voittaja.

Tehtävät sisälsivät muun muassa minigolfia, koripallon heittoa, beach volleyta ja Pyynikin näkötornin rappusten ylös kipuamisen. Kilpailun aikana liikkumista tuli paljon, kun tehtävien lisäksi pelkästään pyörän päällä kertyi 15 kilometriä.

− Se oli hauskaa yhdessä tekemistä. Siihen päälle oli vielä pesäpallopeli Tampereen pesisstadionilla. Siitä lähdettiin saunomaan, ja pääsi tutustumaan paremmin uusiin pelikavereihin. Saunaillassahan vasta kunnolla aletaan tutustumaan jätkiin.

Omatoimiselle siirtyminen ei ole tuottanut ongelmia Tammiselle, joka tietää mitä vaatii saada itsensä hyvään kuntoon. Tänä kesänä avuksi tuli vielä kuntotestin tulokset ja kuntoiluohjeet valmentaja Olli Salolta.

− Käytiin siinä viimeisellä harjoitusviikolla pyörätestin tulokset valmentajan kanssa lävitse ja katsottiin, että mitä pitäisi parantaa ja miten pitäisi kuntoilla omatoimisella.

− Sain siitä selkeän ohjeistuksen, että aerobista kuntoa pitää parantaa, niin jaksaa paremmin pelata. Tässä on sitten paljon poljettu pyörää ja lenkkeilty.

Aikaisempina kausina Tamminen ei ole saanut ohjeistuksia, ja kuntoilu onkin ollut hiukan monipuolisempaa, mutta se on keskittynyt liikaa rääkkireeneihin.

− Se on ollut aika rankkaa. Esimerkiksi viime kesänä harjoittelin tosi kovaa: punttia, eri pelejä, vauhtikuntoilua ja sellaisia tapporeenejä eli rappusjuoksua.

"Nyt tulee tämä kesä paljon kevyemmin kuntoiltua"

− Sitä olisi varmaan vain rääkännyt itseä lisää, kun ei olisi tiennyt ilman testejä. Tämä kesä tulee paljon kevyemmin kuntoiltua. Yksitoikkoisempaa, kun paljon lenkkeilyä, mutta pitää saada tuo aerobinen puoli kuntoon. 

Ensimmäisestä omatoimiviikosta tuli tynkä Juhannuksen vuoksi, mutta sen jälkeen harjoittelu on päässyt heti hyvin liikkeelle.

− Aika nopeasti silloin juhannusviikon jälkeen kävin Rovaniemellä, kun siellä on hyvät puitteet reenailla.

Kotikaupunkiinsa Hämeenlinnaan kesäksi palannut Tamminen kertoi pelaavansa monia eri palloilulajeja kesän aikana, joista tennis on ehdoton suosikki. Myös tuttu ryhmä on eduksi harjoittelussa.

− Täällä on hyvä harjoitella, kun jo monta kesää on ollut hyvä ryhmä jonka kanssa saa reenattua. Ollaan yritetty käydä pelaamassa eri lajeja, mutta jalkapalloa harvemmin, kun siihen ei aina saa sitä porukkaa kerättyä.

Seuraavalla kerralla, noin kuukauden kuluttua, Jatkoaika seuraa lähietäisyydeltä Tammisen arkipäivää reaaliajassa Snapchatissa jatkoaika65. Tarkka ajankohta tiedotetaan Jatkoajan some-kanavissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle