Ojanen kurinpitoryhmästä: "Jokereiden ja HIFK:n touhun katsominen on ollut todella ikävää"

LIIGA, NHL, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Janne Ojanen juhlii nykyään maalien sijaan vähemmästä määrästä törkytaklauksia.
Kuva ©
Janne Ojanen tuli urallaan tunnetuksi herrasmiespelaajana, mutta entinen keskushyökkääjä joutuu nykyään tuomitsemaan todellisten rottien temppuja jäällä. Millaiset terveiset Ojanen lähettää riitapukareille Helsinkiin?

Janne Ojanen kahmi liigaurallaan 787 jäähyminuuttia 993 pelissä ja Ojanen valittiin SM-liigan herrasmiespelaajaksi kaudella 2007-08.

Ojasen uran jäähytkin tulivat lähinnä tamperelaissentterin verrattain verkkaisen luistelun myötä, eivät niinkään minkään sikailun seurauksena.

Viime kaudella Jokereiden, HIFK:n ja tuomaritoiminnan yleisen heikkouden ravisteltua liigapiirejä Liigan kurinpitoryhmä koki ison muutoksen. Uusi kurinpitoryhmä koottiin Iiro Järven, entisen NHL-pelaajan, ympärille.

Järvi oli Ojasen joukkuekaveri muun muassa Calgaryn olympiahopeajoukkueessa 1988, joten kutsu oli odotettu.

- Kun viime kaudella oli kamalasti sotkua ympäri Liigan, niin J-P Vuorinen soitti ja kysyi kiinnostusta lähteä uudistamaan kurinpitoryhmä kokonaan. Mietin hetken ja Järven Iiron vielä soittaessa, ajattelin että jos sen kaiken negatiivisen jälkeen on mahdollista tällä jotain positiivista saada aikaan, lähden mukaan auttamaan.

"Jokereiden ja HIFK:n touhun katsominen on ollut todella ikävää"

Tampereella paikallishegemonia on läpi Tapparan ja Ilveksen historian tarkoittanut kuumia ja kiihkeitä, mutta ennen kaikkea rehtejä kiekkokamppailuja. Viime kaudella Helsingin paikallisvastustajat osoittivat aivan toisenlaista "kunnioitusta" paikallispelien arvoille.

- Jokereiden ja HIFK:n touhun katsominen on ollut todella ikävää näin sivusta. Toivottavasti siellä Hesassa pystytään vielä pelaamaan samanlaisia paikallispelejä kuin täällä Tampereella, ettei ole isompia kaunoja, toivoo Ojanen.

Järven johtama kurinpitoryhmä pääsee töihin, jos pelikiellon nähdään muodostuvan yli viiden ottelun mittaiseksi. Tällöin kurinpitoryhmä tekee taustatyötä ja antaa oman lausuntonsa kurinpitäjälle Sampo Liusjärvelle, joka tekee lopulta päätöksen pelikiellon pituudesta.

-Olen ollut tyytyväinen päätöksiimme, olemme olleet aika hyvin yksimielisiä tapauksista, vakuuttaa Ojanen.

Shanahan oli ykkösvaraus ja tykkäsi tapella niin pirusti.

- Välillä tulee ihan paha olo, kun näkee pelaajien tekevän tyhmiä jäällä ja tulee pahoja loukkaantumisia. Pyrimme siihen, että pelaajat ajattelisivat hieman aikaisemmin, että kannattaako nostaa käsiä tai mailaa taklaustilanteissa.

Shanahanilla iso vaikutus

NHL:ssä kurinpitäjän roolissa toimii Ojasen entinen seurakaveri New Jersey Devilsin vuosilta 1988-90, Brendan Shanahan.

- Shanahan on hoitanut hommat NHL:ssä todella hyvin. Sillä oli varmasti vaikutusta, että tuttu kaveri hoitaa hommaa NHL:ssä. Siellä kunnioitetaan Shanahanin päätöksiä ja ei juurikaan mutista. Se on ollut hieno esimerkki, kertoo Ojanen.

Nykyinen NHL:n kurinpitäjä, Brendan Shanahan pukee pelipaidan päälleen enää alumni-otteluissa.
Nykyinen NHL:n kurinpitäjä, Brendan Shanahan pukee pelipaidan päälleen enää alumni-otteluissa.
Kuva © Getty Images

Toisin kuin Ojanen, Shanahan ei todellakaan ollut mikään pelkkä taitopelaaja kaukalossa. Kolme Stanley Cupia voittaneen Shanahanin ura sisälsi yli 2700 jäähyminuuttia. Voimahyökkääjä ei pelännyt kaukalossa pelikieltoja vaan pelasi tyylilleen uskollisesti.

- Menimme samaan aikaan Devilsiin. Shanahan oli ykkösvaraus ja tykkäsi tapella niin pirusti. Organisaatio vain sanoi, ettei sinun tarvitse tapella, mätä vain maaleja. Brendan se vaan tykkäsi tapella, aiheuttaa hämmennystä ja puolustaa omiaan. Ehkä vähän liikaakin. Ei mikään puhdas pulmunen.

- Shanahan on varmasti hyötynyt pelaajaurastaan kurinpitäjänä. Tuntee kaikki temput ja sikailut, nauraa Ojanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle