"Odotimme tämän olevan hankala peli ja se oli" - Gustafsson ei ollut tyytyväinen Ruotsin puolustuspeliin

MAAJOUKKUE, KHL / Haastattelu
Erik Gustafsson on yksi Ruotsin luottopuolustajista.
Kuva © Timo Savela
Erik Gustafsson ei myönnä, että Etelä-Korea ottelu olisi ollut Ruotsille helppo, vaikka loppulukemat taululla olivat 5-1. Gustafsson joutui vaihtamaan seuraa kauden aikana, mutta se on miehen mukaan kääntynyt voitoksi.

Venäjän EHT:n lauantain päiväottelussa oli Ruotsin vuoro kohdata uutena tulokkaana turnaukseen tullut Etelä-Korea.

Kuten ennakkoon saattoi olettaa, ei Ruotsilla ollut ottelussa suurta hätää. Ei, vaikka Korea pääsi Suomi-ottelun tavoin iskemään avausmaalin.

- Mitä pidemmälle peli eteni, sitä selvemmin olimme parempi joukkue. He pelasivat hyvin ottelun ensimmäisen puoliskon, totesi Ruotsin luottopuolustaja Erik Gustafsson ottelun jälkeen.

Loppulukemat kirjattiin Ruotsille lopulta 5-1. Kolmet MM-kisat ja yhteensä puolen sataa maajoukkuepeliä Tre Kronor -paidassa pelannut Gustafsson on kuitenkin sitä mieltä, että selkeistä numeroista huolimatta peli ei ollut ruotsalaisille helppo.

- Tiesimme, että he karvaavat kovaa ja antavat meille painetta. Odotimme tämän olevan hankala peli ja se oli. Emme olleet parhaalla tasollamme puolustussuuntaan, mies tuumi.

Ruotsin ja Etelä-Korean välinen ottelu muodostui pitkälti samanlaiseksi kuin perjantaina pelattu Suomen ja Etelä-Korean välinen kamppailu.

Molemmissa otteluissa vaikutti siltä, ettei Etelä-Korean oma hyökkäyspelaaminen kunnolla pystynyt haastamaan vastustajiensa puolustusta.

Gustafsson on tästä väitteestä kuitenkin täysin eri mieltä.

- Minusta he pelasivat todella hyvin. Vaikka sanoin, että emme olleet puolustuksessa hyviä, niin en halua ottaa sillä kunniaa pois heidän hyökkäyspelaamiseltaan. Karvaamisellaan he pystyivät riistämään meiltä kiekkoja ja muuttamaan ne sitten maalintekopaikoiksi, mies selvitti.

Ottelu oli samalla Etelä-Korean viimeinen Venäjän EHT:lla, mutta Ruotsi on tositoimissa vielä huomenna. Vastaansa Tre Kronor saa Tšekin.

Helppoa ei Gustafssonin mukaan tule siitäkään ottelusta.

- Peräkkäisinä päivinä on aina hankala pelata ja varsinkin nyt, kun ottelu on huomenna noin aikaisin (klo 12 Suomen aikaa). Tšekki on lisäksi saanut levätä tämän päivän, mikä on ehdottomasti positiivinen asia heille. Emmeköhän mekin ehdi palautumaan riittävästi, että olemme valmiita huomisen pelin korkeampaan tempoon, hän analysoi.

Seuravaihto oli sokki, vaikka peli on kulkenut paremmin

Seurajoukkuetasolla 29-vuotias Gustafsson on viime vuodet kiekkoillut pääasiassa KHL-seura Avangard Omskissa. Väliin tosin mahtuu myös Sveitsin NLA-liigassa vietetty kausi 2015-2016.

Kaudelle 2014-2015 Avangardiin siirtynyt Gustafsson joutui kuitenkin vaihtamaan seuraa tällä kaudella, kun hänet treidattiin kesken kauden Neftehimik Nizhnekamskiin.

- Ainut, mitä minulle kerrottiin tuon siirron syistä oli se, että Avangardilla on niin paljon hyökkääjiä loukkaantuneena, että he tarvitsevat uuden, mies kertaa siirtonsa taustoja.

Sinänsä Avangardilla oli hyökkääjiä riittävästi jo ennen Gustafssonin siirtoa pois seurasta, mutta ulkomaalaissäännön perusteella he eivät mahtuneet joukkueen kokoonpanoon.

Niinpä Gustafsson piti siirtää toisaalle, jotta kokoonpanoon saatiin uusi ulkomaalaishyökkääjä.

- Siirto oli itselleni todellinen sokki, mutta nyt olen päässyt hyvään vireeseen Neftehimiksissä. Pelaan mielestäni paremmalla tasolla, kuin Avangardissa ja olen pikkuhiljaa alkanut olla iloinen, että sain tuon siirron, mies kertoi ajatuksiaan.

Neftehimik on yksi kuluvan kauden suurimmista yllättäjistä KHL:ssä. Nuori joukkue lähti maajoukkuetauolle peräti neljänneltä sijalta sarjan itäisessä konferenssissa. Avangardiin verrattuna organisaatio on kuitenkin huomattavasti pienempi.

- Valmentajat siellä ovat loistavia ja tekevät todella paljon töitä pelaajien kehittämiseksi. Pelityyli on Avangardia fyysisempi, taklaamme ja karvaamme todella kovaa. On hauska nähdä mitä tapahtuu, kun pääsen pian pelaamaan vanhaa seuraani vastaan Neftehimik-paidassa.

Neftehimikissä Gustafsson on saanut tutustua hyvin voitontahtoisena persoonana tunnettuun päävalmentaja Andrei Nazaroviin. Nazarov nauratti yleisöä Neftehimikin pelatessa Helsingissä kertomalla, että syy joukkueen menestyksen takana on oluen juonnin vaihtaminen treenaukseen.

Olut-asiaa Gustafsson ei osannut ottaa kantaa, mutta kertoi päävalmentajan vaativan pelaajiltaan todellista ammattimaisuutta.

Meneillään oleva Venäjän EHT on samalla maajoukkueiden viimeinen turnaus ennen olympialaisia. Aivan selvillä Gustafsson ei kuitenkaan vielä ollut, että miten Ruotsi jatkaa valmistautumistaan olympialaisiin turnauksen jälkeen.

- Ensiksi pelaajat tietysti palaavat omiin seuroihinsa. SHL:llä ei ole kunnollista taukoa olympialaisten aikaan, joten en osaa sanoa miten sieltä tulevien pelaajien valmistautuminen hoidetaan. Meille KHL:stä tuleville pelaajilla järjestetään käsittääkseni jonkinlainen leiritys, mies pohti ja jatkoi:

- Pelaamme kaksi harjoitusottelua Etelä-Koreassa, joissa haluamme olla jo aivan sillä huipputasolla, mitä kisat edellyttävät.

» Lähetä palautetta toimitukselle