Nousijajoukkueella raskas kausi

MESTIS / Haastattelu
Henri Virlander on lätkäjätkä henkeen ja vereen.
Kuva © Iiro Pöhö
Sarjapaikkansa Mestiksen karsintasarjan voitolla varmistaneen HC Keski-Uusimaan hallituksen puheenjohtaja Henri Virlander piti joukkueen avauskautta Mestiksessä raskaana taipaleena. HCK:lla oli ongelmia Mestis-lisenssin kanssa, joukkueenrakennus ei sujunut toivotulla tavalla, loukkaantumisia oli paljon ja muutenkin avauskausi tuotti paljon yllätyksiä, mitä ei kaikkea osattu Keravalla odottaa. Ensi kauden HCK saakin aloittaa puhtaalta pöydältä ja samalta viivalta muiden Mestis-joukkueiden kanssa.

Henri Virlander on suurelle kiekkoyleisölle tuntemattomampi nimi, mutta hänellä on kuitenkin laajat verkostot suomalaisessa jääkiekossa. Pitkän jääkiekkouran alasarjoissa maalivahtina tehnyt Virlander on tehnyt HCK:ssa hommia laidasta laitaan.

- Kaikkea olen tosiaan tehnyt. Olen tehnyt pelaajasopimuksia, olen ollut joukkueenjohtaja, hallituksen sihteeri ja nyt sitten olen puheenjohtajana, hän tiivistää haastattelun aluksi.

''Kausi oli todella raskas"

Keravalaisten avauskausi Mestiksessä oli kaikkea muuta kuin tasaista suorittamista. Välillä joukkue voitti koviakin joukkueita, välillä tuli pitkiä huonompia jaksoja.

Joukkueen kokoonpano eli jatkuvasti loukkaantumisten ja muiden ongelmien takia. HCK:n riveissä nähtiinkin kaudella yhteensä 57 eri pelaajaa. Virlander toteaakin, että joukkueen rakentamisessa oli haasteita.

- Me teimme pelaajasopimuksia ehkä hätiköiden, jotta me saaimme joukkueen kasaan. Tietty määrä piti olla sopimuksia, että saatiin Mestis-lisenssi. Sitten se tietty rumba lähti jopa ennen kautta jo liikkeelle. Ei päästy rakentamaan kunnolla joukkuetta, Virlander miettii.

HCK:n Mestis-lisenssiprosessi ei sujunut alkuun toivotulla tavalla. Seura oli saanut jo tietää saadusta lisenssistään, mutta sitä ei saanut julkaista.

- Oli tosi haastaavaa tehdä yhteistyökumppani- ja pelaajasopimuksia, Virlander pyörittelee.

Joukkueessa alkukaudesta kiekkoilleet neljä korealaispelaajaa aiheuttivat jopa riitoja seuran sisällä.

- Ei ole varmaan ikinä ollut niin paljon sisäisiä erimielisyyksiä siitä, miten sitä asiaa viedään ja hoidetaan, mitä ei tietenkään julkisuuteen näkynyt eikä kuulunut. Mutta se rassasi, Virlander painottaa.

Virlander oli kuitenkin helpottunut, että joukkue säilyi Mestiksessä, mutta pettyi siihen, että tavoitetta pudotuspeleistä ei saavutettu.

- Sanotaan näin, että suurin onnistuminen oli sarjassa säilyminen. Mutta tietenkin sitten pettymys oli se, että emme päässeet playoffeihin, Virlander toteaa.

- Mutta kyllä se oli raskas kausi meille kaikille.

Ensi kauden joukkue pyritään rakentamaan järkevämmin

Ensi kaudella HCK:n tavoitteena on välttää avauskauden rasittava pelaajarumba. Päättyneellä kaudella joukkue teki yhteistyötä HIFK:n kanssa, ja myös tulevalle sesongille on Virlanderin mukaan pyrkimyksenä tehdä yhteistyösopimus jonkun liigajoukkueen kanssa.

- Toivon, että me saamme sellaisen rungon, jossa on noin 8-9 puolustajaa ja tietty määrä hyökkääjiä. Myös se, että kaikki maalivahdit ja muut ovat kunnossa, niin ettei tarvitsisi semmoista rumbaa. Toi oli viime vuonna aika raskas rumba kokonaisuudessaan, Virlander kertoo.

HCK on perustamassa nyt keväällä yhteistyössä KJT Hockeyn kanssa seuroille yhteiset A-juniorit. Tavoitteena on, että A-junioreista voi tarvittaessa nostaa pelaajia harjoitusrinkiin ja mahdollisesti kokoonpanoon.

- Ihanteellinen tilanne olisi se, että meillä olisi vahva runko ja A-juniorit jo ensi kaudella sellaisella tasolla, että pystytään ottamaan sieltä kavereita, puheenjohtaja sanoo.

Ensi kauden sopimustilanteesta Virlander ei pystynyt kauheasti kertomaan, kun pelaajasopimukset ovat pääosin joukkueen manageri Enska Mäntylän vastuulla. Hän kuitenkin sanoo, että Mäntylä käy koko ajan neuvotteluja pelaajien kanssa.

- Meillä on vielä vähän auki sopimustilanne. Enska on hyvin kartalla ja tiedän, että hän on neuvotellut niiden pelaajien kanssa, joiden hän on valmennuksen kanssa halunnut jatkavan. Näen, että meillä on ihan hyvä tilanne tällä hetkellä, ja että siellä pelaajia jotka haluavat meillä jatkaa, Virlander kommentoi ja mainitsi, että asiat ovat vielä kesken.

Muuallakin parannettavaa

HCK:n tiedottaminen oli koko kauden ajan surkealla tasolla. Joukkueen verkkosivutkin ovat reilusti aikaansa jäljessä ja kaipaavat kipeästi uusiutumista. Virlander myöntää nettisivujen vanhanaikaisuuden ja lupaakin täysin uudet ennen seuraavan kauden alkua. Myös tiedottamiseen aiotaan tehdä parannusta.

- Jääkiekkoliitto on asettanut kehityskohteita joukkueille, niin meidän yksi isoimmista kehityskohteista on nettisivut. Niitä on pakko parantaa. Siitä ollaan puhuttu jo kauden alussa ja puhuttiin kauden aikanakin monta kertaa, mutta meillä ei vaan ollut tänä vuonna resursseja uusia koko nettisivuja, Virlander kertoo suuresta kehittämisen kohteesta.

Myös Mestis-TV:n näyttäminen Keravan jäähallista onnistuu Virlanderin mukaan jo tulevalla kaudella.

- Ensi vuonna parannetaan muutenkin tiedottamista. Meidän pitää ihan nimetä kuka tiedottaa ja informoi asioista.

» Lähetä palautetta toimitukselle