Noora Räty nostaa hattua Yhdysvalloille - pronssipelistä vain voitto kelpaa

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Noora Räty ei kyennyt pysäyttämään Yhdysvaltain rynnistystä.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
5-0-lukemat tauluun oli Naisleijonille karu muistustus Yhdysvaltain tasosta. Maalivahti Noora Räty uskoo, että olympiavuosi on kasvattanut pohjoisamerikkalaisten etumatkaa entisestään muihin nähden.

Naisten olympiaturnauksen lähestyessä loppuaan on keskustelu naiskiekon tasoeroista nostanut päätään. Yhdysvallat ja Kanada kulkevat vastustamattomasti voitosta voittoon ja Suomi vaikuttaisi olevan yhtä selvällä erolla maailman kolmanneksi paras.

Tänään Yhdysvallat otti Suomesta välierissä selvän 5-0-voiton. Maalivahti Noora Rädyn mielestä suurimmat syyt eroon juontavat juurensa olosuhteista. Naisleijonista valtaosa käy töissä ja joukkueesta vain kahdeksan pelaajaa saavat urheilija-apurahaa.

- Sen (urheilija-apurahan) saaminen useammalle olisi varmaan alku. Tietysti sitten jenkit ovat harjoitelleet viimeiset kahdeksan vuotta yhdessä Floridassa joka päivä. Hioneet systeemejä niin paljon kuin sielu sietää samalla, kun me käymme töissä ja treenaamme sen minkä ehdimme siinä ohessa. Täällä kisoissakaan emme ole pahemmin treenanneet yhdessä, Räty kommentoi.

Vaikka viime vuoden MM-kisoissa Suomi pystyi kukistamaan Kanadan, ei Suomi näissä kisoissa ollut pelillisesti edes kovin lähellä pohjoisamerikkalaisten voittamista. Rädyn mukaan tässä näkyy olympiavuoden vaikutus.

- Olympiavuotena se ero aina kasvaa, mutta kolmena muuna vuonna saamme sitten hyvin aina kiinni. Olisi kiva nähdä mitä tapahtuisi, jos Suomi harjoittelisi yhdessä koko olympiavuoden.

5-0-tappiossa Rätyä jäi harmittamaan ennen kaikkea Yhdysvaltojen toinen osuma, joka hänen omien sanojensa mukaan olisi pitänyt jättää päästämättä. Ottelun kulkuun maalilla ei kuitenkaan ollut lopulta suurta vaikutusta.

- Aika hyvä päivä olisi tänään saanut olla, kun jenkit olivat vaan niin niin hyviä. Hatunnosto heille, välillä pitää antaa vastustajallekin kunnioitusta, Räty totesi.

Edessä mentaalisesti hankalampi peli

Välierätappion myötä Suomella on edessä pronssiottelu ylihuomenna keskiviikkona. Vaikka lukemat olivat isot eikä Naisleijonien esitys yltänyt alkulohkon Yhdysvallat-ottelun tasolle, ei asiaa Rädyn mukaan jäädä liikoja vatvomaan.

- Mennään eteenpäin. Turha tällaista jäädä miettimään. Ylihuomiselle on mielessä vain yksi asia ja se on voitto.

Jotain naiskiekon tasoeroista kertoo se, että vaikka Suomen vastus pronssipeliin ei olekaan vielä selvä, pyydettiin Rätyä haastattelussa jo analysoimaan Venäjän olympiaurheilijoiden joukkuetta. Venäjän OU ja Kanada pelaavat oman välieränsä myöhemmin tänään.

- Heillä on hyviä yksilöitä siellä. Jos saamme pidettyä (Anna) Shokinan, (Olga) Sosinan ja (Valeria) Pavlovan aisoissa ja luotua itse maalipaikkoja, niin hyvä tulee. Kyllä se alkusarjan ottelu jo näytti että me olemme parempi joukkue jäällä.

Yhdysvaltoja vastaan maalivahti Räty joutui venymään kiekon tielle peräti 33 kertaa, jonka lisäksi siis kiekko löysi viidesti tiensä hänen selkänsä taakse. Pronssiottelusta tulee Rädyn mukaan erilainen peli, jos ja kun vastassa on Venäjän OU.

- Tänään ei tarvinnut paljoa miettiä, että mistä seuraava veto tulee. Välillä hapotti niin paljon, että ei tiennyt mihin suuntaan olisi luistellut kentällä. Pronssipeli on mentaalisesti raskaampi, kun tämä peli taas oli fyysisesti raskas.

» Lähetä palautetta toimitukselle