Noora Rädyllä on takanaan häkellyttävä olympiadi – "Joka kerta, kun palkka kopsahtaa tililleni, pyöritän silmiä, että onko tämä todellista"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Noora Räty juhli pronssipelin jälkeen Meeri Räisäsen, Eveliina Suonpään, Jenni Hiirikosken ja Ronja Savolaisen kanssa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Toisen olympiamitalinsa voittanut Noora Räty sai toisessa erässä kovan tärskyn, mutta pystyi jatkamaan tolppien välissä.

Naisleijonat voitti olympiapronssia, kun Venäjän olympiaurheilijat kaatui 3–2. Suomen maalilla tässäkin pelissä torjunut Noora Räty saapui pelin jälkeen haastatteluun hymyssä suin.

– Ei voisi parempaa päivää olla kuin tämä. Olen olympiamitalisti huikean joukkueen kanssa.

Räty pelasi Naisleijonien kaikki kuusi peliä Pyeongchangin olympialaisissa.

Pronssipeli Venäjän OU:ta vastaan ei ollut helppo. Suomi karkasi turvallisentuntuiseen 3–1-johtoon, mutta Venäjän OU kavensi ja oli muutaman kerran päätöserässä todella lähellä tasoitusta.

Maalivahdin näkökulmasta loppu oli haastava.

– Oli vähän jännää maalivahdille, kun ei tullut paljon laukauksia ja aloimme turhaan heittää kiekkoa päätyyn ja luopumaan kiekosta. Kahdessa ensimmäisessä erässä hyökkäsimme todella hyvin, ja sitten yhtäkkiä annoimme liikaa tilaa vastustajalle. Onneksi tukimme keskustan, ja eivät he montaa laukausta saaneet.

Suomalaisittain sydämen tykytyksiä aiheutti Rädyn saama tärsky toisessa erässä, kun venäläispelaaja jyräsi hänet jäähän. Tälli tuli suoraan pään seudulle.

Räty pystyi kuitenkin jatkamaan peliä, eikä loukkaantunut pahemmin.

– Ehdin jännittämään niskaa. Ei onneksi käynyt pahemmin.

Epätodellista elämää

Naisleijonien edellisestä olympiamitalista ehti kulua kahdeksan vuotta. Neljä vuotta sitten Sotsin kisoissa Suomi tippui puolivälierässä Ruotsille ja jäi ilman mitalia.

Räty oli mukana niin kahdeksan vuotta sitten voittamassa pronssimitalia Vancouverissa kuin neljä vuotta sitten Sotsissa.

Räty on kokenut neljässä vuodessa paljon. Hän pelasi miesten pelejä Suomi-sarjassa muutaman vuoden, ja nyt hän elää naiskiekkoilijan unelmaa Kiinassa Kunlun Red Starissa.

– Neljässä vuodessa on tapahtunut paljon, ylä- ja alamäkiä, uhrauksia, epätodellista elämää Kiinassa. Viimeinen vuosi on ollut vähän sellaista liitoelämää, että on täytynyt aamulla läpsiä itseään naamalle. Ei naiskiekkoilijana olisi uskonut, että pelaa Kiinassa ja on olympiamitalisti.

Red Starissa ovat Rätyä hämmästyttäneet muun muassa resurssit ja se, kuinka siellä pidetään pelaajista huolta.

Isoin hämmästelyn aihe on kuitenkin palkka.

– Joka kerta, kun palkka kopsahtaa tilille pyöritän silmiäni, että onko tämä todellista. Ei naisjääkiekkoilijana ole edes uskaltanut unelmoida siitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle