Niederreiter: "Tarkoitus oli olla kunnioittamatta ketään"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Nyt jalkoihin jäi Yhdysvallat.
Kuva © Getty Images
Sveitsi jatkaa unelmienmurskaajan roolissa. Sunnuntaina se saa mahdollisuuden toteuttaa omansa.

Yhdysvallat teki kahdeksan maalia Venäjän verkkoon, mutta ei ohittanut Reto Berraa kertaakaan.

Sveitsi voitti jälleen ja eteni sensaatiomaisesti MM-finaaliin Ruotsia vastaan. Puolivälieräpaikkaa turnauksesta toivonut joukkue on yhdeksän ottelun voittoputkessa, jolle ei näy loppua.

- Kärsivällisyys ja keskinäinen luottamus ovat aseitamme. Nippumme on tiivis, hyökkääjä Ryan Gardner iloitsi Yhdysvaltojen kaaduttua.

Sveitsi on hävinnyt viimeksi huhtikuussa harjoitusottelussa Suomea vastaan. MM-kisoissa sille ei ole vielä löytynyt voittajaa ja lauantain 3-0-tulos takasi jo mitalin.

Joukkueen voittokulun avaimena on timanttinen puolustuspelaaminen. Se heijastuu suoraan päästettyjen maalien määrään. Berra piti Yhdysvaltoja vastaan nollan, mutta Sveitsillä oli allaan jo liuta hienoja puolustuksellisia suorituksia.

Edellinen yli yhden maalin Sveitsiä vastaan tehnyt joukkue on Tšekki, joka onnistui siinä alkulohkovaiheen kolmannessa ottelussa. Sen jälkeen verkko on joko pysynyt tyhjänä tai heilunut korkeintaan kerran.

- Kaikki ketjut tekevät pisteitä ja puolustavat hyvin. Kentälle on hyvä mennä. Mikään osa-alue ei petä, Gardner totesi.

Pelaaminen ei varsinaisesti takkuile hyökkäyssuuntaankaan. Sveitsi oli välieräottelunsa ensimmäisessä erässä suorastaan dominoiva. Se laukoi ensimmäisen 20-minuuttisen aikana tuplasti sen verran kuin Yhdysvallat, joka pääsi kertaalleen kokeilemaan ylivoimaansakin.

- Meillä oli jo ensimmäisessä erässä paikkoja, jotka olisi pitänyt hyödyntää, sanoi Gardner.

Yhden maalin välierässä tehnyt Nino Niederreiter oli suorasanaisemmalla tuulella.

- Tarkoituksena oli olla kunnioittamatta ketään. Halusimme painaa kovaa ja niin me teimme.

Tre Kronor eteni loppuotteluun jo iltapäivällä. Sekin pelasi nollapelin nujertaessaan Suomen. Turnauksen alkupuoliskon vireensä päälaelleen kääntänyt Ruotsi on Sveitsille käytännössä kovin mahdollinen vastustaja.

Maailmanmestaruudesta pelatessa sveitsiläisillä on takanaan samat tutut aseet, jotka ylipäätään veivät sen odottamatta sunnuntain finaaliin.

- Tällaisessa turnauksessa kasvaa väkisinkin yhteen, eivätkä saamamme kokemukset ole ainakaan heikentäneet yhteenkuuluvuuden tunnetta, Gardner kertoo.

- Mikään ei ole mahdotonta. Kisaisäntänä Ruotsi kantaa paineet ja me saamme nauttia, Niederreiter veikkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle