NHL:ään varattu Räsänen: "Tietenkin se tarkoittaa, että nyt vain lisää treeniä"

LIIGA / Haastattelu
Viime kaudella Räsänen teki läpimurron Mestiksessä. Tulevalla kaudella tavoitteena on tehdä sama Liigassa.
Jukureiden liigajoukkueeseen tulevaksi kaudeksi siirtyneen Ville Räsäsen menneeseen vuoteen on mahtunut paljon. Läpimurto Mestis-tasolla, liigasopimus, ensimmäiset nuorten maajoukkuepelit ja juhannuksena kruunuksi vielä varaus NHL:ään. Tavoitteita nuorella miehellä on runsaasti vielä tulevaisuudessakin.

Ville Räsänen aloitti viime kauden Jokipoikien A-nuorissa ikäryhmän Mestiksessä. Vahvat otteet toivat näytönpaikan miesten peleihin ja alkuvaikeuksien jälkeen hän nappasikin vakiopaikan joensuulaispuolustuksesta.

− Olihan se hyppy suhteellisen iso. Miesten peli on kuitenkin paljon fyysisempää, Räsänen totesi.

− Ensimmäinen peli oli vähän vaikeaa ja sen jälkeen pelasinkin vielä jonkun pari kuukautta A-nuorissa. Sen jälkeen pääsin pelaamaan enemmän edustuksessa ja homma alkoikin kulkea.

Puolustajalupaus jakoi kiitosta myös Jukureissa aiemmin esiintyneelle Juuso Akkaselle, jonka puolustajaparina Räsänen pääsi luutimaan.

− Juuso oli todella iso apu, treeneissäkin aina auttoi ja opetti. Siinä oli kyllä Juuson kanssa tosi hyvä pelata, Räsänen kehui.

Hyvät suoritukset miesten peleissä eivät jääneet huomaamatta maajoukkueessakaan, vaan Räsänen valittiin alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukaan huhtikuussa pelattuun Slovakian turnaukseen. 18-vuotias puolustaja viimeisteli turnauksen neljässä ottelussa yhden maalin.

− Oli hieno kokemus, kun ei ollut tullut aiemmin pelattua. Siinä kun sai vielä maalin tehtyä, niin oli mukava reissu ja opettava kokemus. Kova on vauhti sielläkin.

"Olihan se hieno fiilis"

Räsäsen hieno kausi sai jatkoa ensin liigasopimuksen ja juhannuksena NHL-varauksen muodossa, kun Carolina Hurricanes nappasi joensuulaiskasvatin NHL:n varaustilaisuuden seitsemännellä kierroksella.

Edellisen kerran Mestiksestä tai sitä alemmilta sarjatasoilta NHL:ään varattu suomalaispelaaja on Chicagon kesällä 2004 varaama Marko Anttila, joka pelasi ennen varaustaan LeKin II divisioonajoukkueessa sekä seuran A-nuorissa ikäryhmän Suomi-sarjaa.

− Oli minulla tiedossa, että varaus voisi tulla. Tietenkin se siinä hetkessä aina vähän yllättää, mutta oli se kyllä hieno fiilis, muisteli Räsänen tuntemuksiaan.

Puolustaja kävi kesällä myös Hurricanesin harjoitusleirillä, jota hän piti hienona kokemuksena.

− Siellä oli kyllä kova vauhti ja kaikki olivat todella taitavia ja nopeita. Oli hieno kokemus päästä kunnolla treenaamaan ja pelaamaan siellä, kun ei ollut aiemmin sielläpäin tullut käytyä, kuvaili Räsänen.

Räsänen ei ollut tilaisuuden ainut varattu joensuulaiskasvatti. Hänen lisäkseen Jokipoikien kasvateista varauksen saivat puolustajat Eemeli Räsänen ja Urho Vaakanainen sekä hyökkääjä Petrus Palmu.

Puolustajalupauksella oli oma näkemyksensä syihin, kuinka Mestis-seura pystyy tuottamaan huippulupauksia.

− Joensuussa on oikea tekeminen juniorityössä. Valmentajat ohjaavat hyvin ja heillä on taitoa. He keskittyvät pelaajiin hyvin, Räsänen pohti.

Pelkkä varaus ei kuitenkaan vielä merkitse mitään ja sen myös nuorukainen itse tiedosti.

− Tietenkin varaus vain tarkoittaa, että nyt lisää treeniä ja tavoittelemaan paikkaa sieltä päin. Tavoitteena on, että joskus siellä pääsisi pelaamaan.

Pitkän uran NHL:ssä tehneen ja nykyisin Jukureiden apuvalmentajana toimivan Ville Niemisen mukaan Räsäsellä on hyvät mahdollisuudet vaikka mihin.

− Villellä on hyvät perustaidot ja hyvä pelisilmä. Tietysti hän on tullut vähän erilaisesta Joensuun ympäristöstä kehän ulkopuolelta, niin hänellä on luontaista pelurin ominaisuutta, Nieminen kuvaili.

− Nyt kun hän tulee tähän vaativampaan ympäristöön, niin kovalla harjoittelulla hän ottaa luonnollisia askeleita eteenpäin. Pelimiehen ainekset ovat olemassa.

Ensi kauden tavoitteet pelaavassa kokoonpanossa

Räsäsen kesä on ollut hyvin harjoittelun täyteinen. Omatoimijaksonsa aikana hän keskittyi kehittämään omia heikkouksiaan.

− Kesä meni hyvin. Olin viikon leirillä Hurricanesin kanssa ja toisen viikon agentin leirillä Haminassa, niin siihen jäi sitten neljä viikkoa omatoimista treeniä. On ainakin saanut treenata, Räsänen virnuili.

− Ihan perusvoimaharjoittelua tuli tehtyä. Voimaa pitää saada lisää ja se on ollut isona teemana omassa harjoittelussani.

Hän on huomannut myös selkeän eron Mestiksen ja Liigan välillä kesäharjoittelussa.

− Onhan tämä ollut paljon ammattimaisempaa ja täällä keskitytään siihen, mitä kenenkin pelaajan tarvitsee kehittää. Totta kai on ollut kovia treenejä ja ne opettavat, mitä liigataso on.

Jukurit järjesti viime kevään tapaan myös tänä keväänä Camp Gnu -nimeä kantavan leirin, jonka tarkoituksena oli hitsata joukkuetta yhteen. Hieman tavallisuudesta poikkeavat harjoitukset olivat Räsäsen mieleen.

− Se oli mukava ja opettava kokemus. Vielä kun ei ole armeijaa käytynä ja siinä oli vähän sellaista armeijamaista touhua välillä, niin se oli kyllä hauska leiri.

Tulevan kauden tavoitteetkin Räsäsellä ovat varsin selvät.

− Ensi kaudella yritän päästä pelaavaan kokoonpanoon Liigassa. Sen lisäksi tavoitteena on paikka alle 20-vuotiaiden MM-kisajoukkueesta, Räsänen linjasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle