Nälkäinen Kyy luikerteli pataan

LIIGA / Haastattelu
Ässien nimekkäin kotimainen hankinta oli HPK:sta värvätty Marko Palo. Vaikean viime kauden jälkeen Palo uhkuu pelihaluja ja tämä kautta aikain ensimmäinen patapaitaa kantava suomalainen maailmanmestari on myös vakuuttunut pelaavansa taas hyvässä joukkueessa.

Palo on pitkällä urallaan ehtinyt nähdä kaikenlaista, mutta viime kausi ei ollut kokemusten mieluisimmasta päästä. Peliaika jäi konkarin mielestä liian vähiin, eivätkä tulokset olleet kehuttavia sen paremmin henkilökohtaisesti kuin joukkueenkaan osalta. Kauden jälkeen HPK ilmoitti suoraan, ettei se ole enää kiinnostunut vahvasti nimenomaan kerholaiseksi mielletyn pelaajansa palveluksista.

- Ässien tarjous tuli sen jälkeen niin hyvissä ajoin, ettei muita vaihtoehtoja oikeastaan ehtinyt olla. Porista luvattiin sitä mitä kaipasin, eli vastuuta, Palo korostaa.

Katkera Palo ei myönnä olevansa, vaikka HPK hänet tietyllä tapaa hylkäsikin. Ässien liiga-avausta hän kertoo siitä huolimatta odottavansa hieman tavallista suuremmalla mielenkiinnolla, sillä se on sopivasti vierasottelu Hämeenlinnassa. Vanhaa seuraa olisi mukava näpäyttää Rinkelinmäen kuuluisan ”sikakatsomon” edessä.

Joukkue ennen kaikkea

Ässien valitseminen työnantajaksi ei Paloa pelottanut, vaikka sotkuja on parin viime kauden aikana riittänyt sekä kaukalon sisä- että ulkopuolella. Hän päinvastoin uskoo vastoinkäymisten herättäneen organisaatiota ja kasvattaneen pelaajien halua näyttää, että parempaan pystytään. Palolla onkin Ässien joukkueesta positiivinen kuva, johon sisältyy nälkää, liikettä ja järkeä. Myös valmentajat ovat hänen nähdäkseen miehiä paikoillaan.

- Joukkue vaikutti tosi hyvältä heti alussa ja vaikuttaa siltä edelleen. Pudotuspelit on ehdoton tavoite, sillä eihän tässä muuten mitään järkeä olisi, Palo toteaa ja jatkaa joukkueen menestyksen olevan myös hänen henkilökohtainen tavoitteensa. Pisteet ja maalit ovat joukkueen sijoituksen rinnalla toisarvoinen seikka.

Palo pelaa samassa ketjussa slovakki Jan Lipianskyn ja kanukki Sandy Mogerin kanssa. Kommunikoinnissa ei ole ongelmia, sillä Lipianskykin puhuu sujuvaa englantia. Yhteisiä pelejä ja harjoituksia on alla vielä siinä määrin vähän, ettei Palo osaa sanoa mitään esimerkiksi kolmikon sisäisestä roolinjaoista. Tarvetta niihin ei hänen mielestään tosin edes ole.

- Miksei riitä, että kaikki vain tekevät sitä mitä kulloinenkin pelitilanne vaatii? Joka tapauksessa Sandy ja Jan ovat suuren luokan pelimiehiä. Tosi taitavia,Palo kehuu.

Kyyn oma pelityyli ei miehen itsensä mukaan ole mikään haettu tai harjoiteltu ominaisuus. Kulmiin vain tulee usein eksyttyä.

Sveitsin-reissu positiivinen kokemus

56 ottelun runkosarjaan mahtuu Palon mukaan monenlaisia otteluita ja rutkasti rasitusta. Hänen mukaansa onkin tärkeää, että joukkue osaa sopeutua erilaisiin tilanteisiin ja pelata niiden mukaisesti. Syyskuinen Sveitsin-kiertue sujui hänen mukaansa hyvin erityisesti tältä osin.

- Viidessä päivässä pelattiin neljä kovaa peliä, mutta siitä huolimatta vielä viimeisessäkin jaksettiin pelata tosi järkevästi. Se, kuten koko matka yleensäkin, oli hieno juttu sekä pelillisellä että henkisellä puolella. Ässien joukkueessa on kokeneita sarjajyriä, mutta myös useita pelaajia, jotka lähtevät kauteen vähäisellä tai kokonaan puuttuvalla liigakokemuksella. Vanhempi kaarti on avustanut heitä parhaansa mukaan, ja Palon mukaan esimerkiksi divarista tulleet pelaajat ovat päässeet hyvin mukaan kuvioihin.

- Neuvoja on turha lähteä tyrkyttämään - niitä annetaan jos siihen on tarvetta, Palo toteaa ja kertoo, että hänen oma roolinsa pukukopissa vaihtelee tilanteen mukaan. Välillä puhutaan ja välillä ollaan hiljempaa.

Matkatyöläinen Palo

Vaikka Ässien joukkue oli paperilla koossa jo toukokuussa, ei esimerkiksi Palo ole ollut Porissa siitä asti. Heti toukokuussa hän oli koko muun joukkueen - poislukien ulkomaalaiset - tavoin paikan päällä puolisen viikkoa, mutta sen jälkeen Palo vietti alkukesän kotonaan Iittalassa. Omatoiminen harjoittelu päättyi vasta 9. heinäkuuta, jolloin alkoivat patapaitojen yhteisharjoitukset.

Kotiaan Palo pitää Hämeenlinnan lähellä sijaitsevassa Iittalassa myös kauden aikana, sillä sinne jäivät vaimo ja lapset, joiden koulunkäyntiä ei haluttu sekoittaa opinahjojen vaihdoilla. Jatkuvasti Palo ei Porin ja Iittalan väliä kuitenkaan risteile, sillä kortteeri löytyy toki myös Porista.

Sen kahden kuukauden aikana, jonka Palo on Porissa viettänyt, on hänelle muodostunut siitä hienon kesäkaupungin kuva. Kiekkokaupunkina kuva on juuri se, mitä useilla vielä joku vuosi sitten.

- Isomäen jäähalli on perinteisesti ollut vierasjoukkueille pirullinen paikka. Ässät on aina tullut alussa kovaa ja tunnelma ollut hyvä, Palo muistelee ja lupaa yrittää parhaansa, jotta vanhat ajat palaisivat ensi kaudella.

HPK ei kerää erityistä huomiota

Alkavan liigakauden Kyy uskoo muodostuvan tasaiseksi, sillä raharikkaat seuratkaan eivät hänen nähdäkseen vaikuta miltään mahdottoman kovilta nipuilta. HPK:n asioita Palo ei ole taustoistaan huolimatta seurannut sen tarkemmin kuinmuitakaan joukkueita.

- Hämeen Sanomat tulee kotiini, mutta siihen seuranta on teksti-tv:n ohella jäänyt. Ihan hyvä nippuhan siellä tuntuisi kuitenkin olevan kasassa ja virheistä on varmasti otettu opiksi.

Toivottavasti myös Porissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle