Nälkä kasvaa syödessä

MESTIS / Haastattelu
KeuPa lähtee kipparinsa Taneli Maasalon johdolla kiusaamaan tosissaan isompiaan.
Viime keväänä runkosarja päättyi KeuPan osalta sarjaporrasta alempana kahdeksannelle sijalle. Joukkue raivasi tieltään niin RoKin, Bewe TuusKin kuin Forssan Palloseuran matkalla Suomi-sarjan mestaruuteen. Kaikki odottivat KeuPan jäävän RoKin jalkoihin jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Tämän kauden joukkueessa on paljon samanlaisen satutarinan aineksia.

KeuPan tällä erää viimeinen kausi Suomi-sarjassa uhkasi päättyä rahapulan vuoksi jo ennen kuin ensimmäiset kesäharjoitukset olivat alla. Seura ilmoitti, etteivät rahat riitä enää Suomi-sarjassa pelaamiseen ja joukkue luovuttaa sarjapaikkansa. Pelaajien masinoima varainkeruukampanja tuotti tulosta ja loppu on historiaa.

− Samankaltaisista asetelmista lähdetään pudotuspeleihin kuin viime kaudella Suomi-sarjassa eli täysin haastajana. Tietysti sarjataso on eri, joten tilannetta on mahdoton verrata vuoden takaiseen, toteaa KeuPan kapteeni Taneli Maasalo.

Ensimmäiseen Mestis-kauteen joukkue lähti taloudellisesti huomattavasti paremmista asemista. Mestis-joukkueen taustalle oli perustettu taustayhtiö ja se eriytettiin seuran muusta toiminnasta tuloksellisesti.

Toimitusjohtajana aloitti hyvää työtä jo emoseuran toiminnanjohtajana tehnyt Olli Raaska. Ensimmäisenä Raaska kiinnitti Suomi-sarjan runkopelaajia, joiden joukossa oli myös taustayhtiön palkkalistoilla vaikuttava markkinointipäällikkö Maasalo.

Pisteissä mitattuna kausi on ollut Maasalolle onnistunut, sillä piste-ennätys parantui lähes puolella muutaman vuoden takaiseen, kun hyökkääjä tehoili pisteet 12+15 53 pelaamassaan ottelussa. Edellinen ennätys tuli SaPKon paidassa kaudella 2011-12, jolloin hän keräsi 14 tehopistettä.

− Tietysti tulosta pitää tulla, kun vastuuta on tullut paljon illasta toiseen.

Maasalo onkin ollut joukkueen näkyvimpiä hahmoja sekä kaukalossa että sen ulkopuolella. Kovia minuutteja tahkova keskushyökkääjä on viihtynyt kentällä niin ali- kuin ylivoimallakin, eikä valmentajan ole koskaan tarvinnut pelätä laittaa Maasaloa kentälle tiukassakaan tilanteessa.

− On ollut hyviä ja huonoja pelejä. Kevättä kohti peli on mennyt selkeästi eteenpäin myös itselläni. Kokenut vertyy, kun tosipelit alkavat. Kokonaisuutena kausi on ollut ihan hyvä, mutta parannettavaa riittää toki edelleen.

Mitalijahdissa

− Ensimmäisellä Mestis-kaudella otetaan mitali, mutta jätetään väri vielä arvoitukseksi, paaluttaa Maasalo joukkueen tavoitteeksi.

Aivan vähään ei KeuPa ole tyytymässä ensimmäisellä kaudellaan Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Tavoitteiden täytyykin olla korkealla, mutta jos oikein kaivaa, löytyy joukosta myös rahtunen realismia.

− Muutamalla pelaajalla joukkueessamme on kokemusta Mestiksen pudotuspeleistä jo aikaisemmilta vuosilta, ja joukkueesta löytyy myös Mestis-mitaleja.

Maasalo itse kuuluu niihin pelaajiin, joilla on kokemusta pudotuspeleistä Mestiksessä. Jo kaudella 2009-10 Maasalo pääsi edustamansa D Teamin mukana aina finaaleihin asti, joten hänellä on kokemusta myös tärkeiden pelien voittamisesta.

− Pitää pystyä johtamaan joukkuetta pelillisellä ja henkisellä puolella, asettaa kapteeni itselleen tavoitteet pudotuspeleihin.

− Ja tottakai uran ensimmäistä pudotuspelimaalia lähdetään hakemaan.

Kapealla kokoonpanolla kapeassa kaukalossa

KeuPa on ollut otsikoissa hyvien pelisuoritusten ja valmentajavaihdosten lisäksi lähinnä useista lyhytkestoisista lainoista ja kotikaukalon koosta. Pienellä budjetilla operoiva joukkue joutui lainaamaan pelaajia paljon pitkin kautta, mikä vaikutti joukkeen pelaamiseen varsinkin alkukaudesta.

− Ailahtelevuuden voi varmaan laittaa kokemattomuuden piikkiin. Ajatusmaailma kauteen lähdettäessä oli, että joka peliin lähdetään täysin altavastaajana. Sitten kun voitettiin muutama iso jengi, niin siinä saattoi hiipiä tietynlainen hyvän olon tunne puseroon, joka näkyi myös sitten selkeästi pelillisissä otteissa. Jänteen pitää säilyä joka pelissä 60 minuuttia ja vähän ylikin, oli vastassa sitten kärkipääntai keskikastin porukka.

Myös pudotuspeleihin joukkue lähtee ilman tärkeitä hyökkäyspäänpelaajia Kaarlo Jormakkaa sekä Janne Kumpulaista.

− Tottakai noin kovien pelimiehen puuttuminen näkyy joukkueen sisällä. Kyse on kuitenkin joukkueurheilusta, joten ei auta murehtia ketä on sairastuvalla, vaan on keskityttävä niihin jätkiin ketä viereltä löytyy ja ketkä voivat tulokseen vaikuttaa. Tarjolla on sankarin viittaa sitten muille pelimiehille.

Loukkaantumisten runteleman joukkueen johto päätti lähteä merta edemmäs kalaan, kun joukkuetta vahvistettiin ennen siirtorajaa. Kenties koko siirtorajan kovin vahvistus naarattiinkin Keuruulle, kun Tomi Mustonen palasi Ruotsin Kiirunasta Mestikseen ja puki päälleen KeuPan paidan.

Alkuvaikeuksien jälkeen Mustonen on saanut pelin juonesta kiinni ja paukuttikin kahdeksaan otteluun mukiinmenevät tehot 3+4. Sateentekijäksi ei Mustosestakaan ole, vaan kapeastakin materiaalista pitää löytyä ratkaisijoita useampaan kentälliseen.

− Kova luotto kohdistuu ketjukaveri Juuso Mörskyyn, joka tietää mitä voittaminen tällä tasolla vaatii. Myös kokenut Markus Rämä on vertynyt kovaan iskuun kevään edetessä, asettaa kapteeni paineita myös joukkuetovereilleen.

Kirottu Keuruu

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaan asettuu runkosarjan voittaja, Mikkelin Jukurit. Keuruu oli mikkeliläisille haastava paikka pelata, sillä Jukurit ei onnistunut saamaan pistettäkään Keuruulta kotiinviemisiksi. Nyt on kuitenkin täysin eri pelit kyseessä, kun jokaisella voitolla on merkitystä.

KeuPan urakan uskottiin päättyvän runkosarjaan lähes kaikissa foorumeissa, joten jokainen pelattu vaihto ja erä, saati sitten voitettu ottelu, on joukkueelle puhdasta extraa.

− Turha näitä pelejä olisi pelata, jos tyytyisi vain pudotuspelipaikkaan. KeuPa on ennenkin pudottanut runkosarjan ykkösen ensimmäisellä kierroksella, joten siinä mielessä nälkä on kova. Lyödään joukkueena kaikki likoon ja haastetaan Jukurit. Varmaa on se, että parempi joukkue jatkaa sitten välieriin.

Kuten Maasalo jo haastattelun alussa totesikin, KeuPan tavoitteena on mitali näistä pudotuspeleistä. Se vaatii ensimmäisenä Jukurien kaatamista, eikä KeuPa ole kertaakaan voittanut Mikkelissä. Tavoitteet ovat kovat, mutta niin on joukkuekin.

Elokuussa asetettu ensimmäisen tavoitteen pudotuspelipaikasta joukkue saavutti pelaamalla, mikä oli todella suuri asia pienelle seuralle, mutta eritoten pelaajille, jotka omalla työllään sen mahdollistivat.

− KeuPa menee jatkoon otteluvoitoin 4-2, päättää Maasalo haastattelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle