Mystinen sentteri joulutauolle pisteputkessa

MESTIS / Haastattelu
Alkukaudesta pahasti jumissa ollut Jokipojat on saanut pelinsä luistamaan ja joulutauolle seura lähti komeasti neljänneltä sijalta. Kovassa nosteessa on ollut myös ärjypaitojen kakkosketjun sentterin paikan vakiinnuttanut Mikael Ruohomaa. Jatkoaika tapasi ässäkasvatin jouluviikon alussa.

– Sarjatilanne on siihen nähden hyvä, että alkukausi meni vähän rämpiessä. Aluksi oli vaikeaa löytää punainen lanka, kun oli paljon pelaajia eri puolilta maata ja hirveästi uusia kasvoja, kertoo Jokipoikien porilaissentteri Mikael Ruohomaa.

Heikon alkukauden kääntäminen hurjaksi sinkoutumiseksi kohti kirkkainta kärkeä ei Ruohomaan mukaan vaatinut taikatemppuja.

– Sanotaanko näin, että meidän pelisysteemi ei kovin rajusti ole muuttunut, pelaajat ovat lähinnä oppineet siihen. Se alkaa nyt tulla jo selkäytimestä.

Jokipojat pääsee joulutauolle tiukasti kiinni kotietusijoituksissa. Seitsemästä edellisestä kohtaamisestaan se on kärsinyt vain yhden tappion, senkin jatkoajalla. Putken aikana Ruohomaan ketjukin on alkanut saada onnistumisia. Ässäkasvatin saldo seitsemästä ottelusta on komea 6+4.

– Valmista pelimme ei vieläkään ole, mutta oikeilla jäljillä ollaan. Koko porukassa on nyt hyvä meininki, fiilis vaan on kasvanut voittojen myötä.

Voittoputken aikana nokkiinsa ovat saaneet sekä tärkeimmät vastustajat kuuden pinnan otteluissa, että kärkisijoituksia hallitsevat KooKoo ja Jukurit. Sekä alaspäin LeKiin että ylöspäin Sportiin on matkaa neljä pistettä.


Ässäkasvatti on viihtynyt tutuissa väreissä.
Joona-Pekka Hirvonen - http://jphirvonen.net/

– Kovia porukoita tietysti kaikki kolme (KooKoo, Jukurit, Sport), mutta ei toki ole mahdotonta nousta sinne taistelemaan. Ollaan kaadettu KooKoo ja Jukurit vieraissakin, muistuttaa 23-vuotias sentteri.

Ei enää yhden ketjun varassa

Suurimpana ongelmana Jokipoikien joukkueella tuntuvat olevan johtoasemien helppo menetys sekä se, että nuoren joukkueen ajatus ei ole pysynyt kasassa täyttä tuntia. Varsinkin syys-lokakuussa tehoista vastasi hyvin pitkälti pelkkä kultakypärä Juuso Rajalan johtama ykkösketju.

– Tottakai se on meille tärkeä ketju. Onneksi muillekin on alkanut tulla onnistumisia. Alkukausi kieltämättä meni aika pitkälle Rajalan ketjun johdolla, se on paljon tehnyt tärkeitä maaleja, kehuu ässäkasvatti myös Rajalan ketjutovereita Olavi Vauhkosta ja Joona Karevaaraa.

Kuinkas paketti pysyy kasassa huippujoukkueita vastaan kevään ratkaisupeleissä?

– Se lähtee ihan joka pelaajasta itsestään, pitää jaksaa keskittyä ja olla aina valmiina. Vastapainoksi ollaan monesti noustu kyllä takaa ohi.

Jokipojat on elänyt ajoittain Jouni Variksen johdolla seuran ykkösvalmentaja Mikko Haapakosken ollessa Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana. Myös keskiviikkoinen syyskauden viimeiseksi jäänyt Hokki-murskaus mentiin Variksen komennossa.

– Ainahan valmentajilla on vähän erilainen tapa johtaa, mutta aika pitkälti Haapakosken periaatteilla Variksenkin johdolla ollaan menty, ajattelee Ruohomaa.

Kakkossentterin paikka oli Ruohomaan mukaan hänelle kaavailtu tontti, mutta pelipaikka ei ole ollenkaan selviö. Ruohomaan asema seuran keskushyökkääjähierarkiassa on helpottunut rajusti Joonas Koskisen lähdettyä Slovakiaan.

– Näin kokemattomalle pelaajalle vakiopaikka ei ole ollenkaan kirkossa kuulutettu. Paikasta pitää taistella joka ilta, ikinä ei tiedä mitä seuraavana päivänä tulee tapahtumaan, pohtii Ruohomaa.

Suurena puheenaiheena Mehtimäen lehtereillä varsinkin alkukaudesta oli Ruohomaan itsekäs pelityyli. Varsinaiseksi liimalavaksi ässäkasvatti ei kuitenkaan itseään tituleerannut.

– Varmaankin voisin syötellä enemmän. Kunhan kemiat kohtaavat paremmin, niin samalla syötteleminenkin sujuu. Kiekon kuljettaminen on vähän katoavaa kansanperinnettä, naurahtaa porilainen.

– Ei siitä tullut mitään erityistä palautetta. Itsekin sen huomaa, kun peli on väkinäistä. Hyviä laitureita pitää osata käyttää.

Kipinä syttyi uudestaan Lempäälässä

Ruohomaan ura alkoi kuten monellakin muulla kiekkoilijalla, luonnollisesti isoveljen perässä. Alastarosta kotoisin oleva nuorukainen oli yksi Ässien junnutuotannon suurimpia lupauksia pelatessaan samassa ikäluokassa muun muassa Sakari Salmisen, Jesse Jyrkkiön ja Juha Järvenpään kanssa. A-juniori-ikäisenä nuorukainen teki kuitenkin erikoisen ratkaisun ja lähti pelaamaan kakkosdivaria Lauttakylän Lujaan kaudella 2006–2007.

– A-junioreihin mennessä alkoi innostus loppua. Monen vuoden ajan se oli ollut jo aika ammattimaista touhua. A:ssa touhu oli vielä astetta ammattimaisempaa, eikä ainakaan Ässissä mitään korvausta saanut, siihen vähä lopahti kiinnostus, muistelee Ruohomaa.

Seuraavat kolme kautta menivät alasarjoja kolutessa. Ruohomaan taidoista saivat nauttia Lujan lisäksi myös Salo HT ja tamperelainen Koovee. Kesken viime kautta Ruohomaa yllätettiin mieluisalla puhelinsoitolla.

– Lempäälästä soiteltiin ja kysyttiin pelaamaan Mestistä. Silloin kipinä syttyi uudestaan. Onnistumisia tuli heti alkuun ja tuli sellainen olo, että tästä voi tulla vaikka vielä jotain.

Lempäälässä 27 pelatun ottelun saldoksi muodostui mukavahkot 15 tehopinnaa. LeKissä pelatessaan Ruohomaan mukaan joukkuehengen saaminen oli haastavaa.

– Kahta peliä pidempään samat ketjut eivät säilyneet. Ei siellä joukkuehenki samanlainen ole kuin tällaisessa porukassa, kertoo Ruohomaa.

– Olisin voinut jatkaa LeKissä, mutta johdon kanssa ei oikein päästy yhteysymmärrykseen.

Joensuuhun mies päätyi puolustaja Jarkko Näppilän vanavedessä. Ruohomaan itse haluama testijakso johti aina koko kauden mittaiseen kontrahtiin.

– Moninkertaisesti paremmin organisoitu seura ja paremmat puitteet kuin aiemmissa joukkueissani. Puolen vuoden perusteella ei ole mitää valittamista, kaikki toimii kuten pitääkin, iloitsee Ruohomaa.

Mystinen porilaismies

Joensuuhun tullessaan Ruohomaan nimi ei sanonut valtaosalle Mehtimäen kiekkoväestä yhtään mitään.

– Mystinen sopii varmaan terminä aika hyvin tähän. En viihdy kauaa paikallani, aika levoton kaveri olen. Ei sitä, ettei paikkakunnalla viihtyisi pidempään.

– Lukion lopetin kesken. Saksassa kävin rakennushommissa ja työskentelin myös kersanttina Pirkkalan Lennostossa, valottaa mystinen porilainen taustojaan.


Katsomokomennuksilta Ruohomaa on välttynyt.
Joona-Pekka Hirvonen - http://jphirvonen.net/

Huhujen mukaan Ruohomaa on tuttu näky joensuulaisravintoloiden karaokeosastoilla.

– Kyllä minä siinäkin olen hyvä! Olen myös eniten voitolla joukkueen pokeripeleistä, kehuskelee sentteri.

Lempinimeksi Ruohomaa on saanut vuosien saatossa ”Kooveen Datsjukin”.

– En itseasiassa edes tiedä, mistä se on lähtöisin. Ei kai se paha asia ole, mutta ei Datsjuk ja Ruohomaa mitenkään toisiinsa liity, nauraa Ruohomaa.

Joululomilla sentterin pitää kiireisenä Etelä-Suomen sukulaiskierros.

– Keskiviikkona takaisin harjoituksiin ja perjantaina sitten kausi jatkuu kotipelillä, päättää Ruohomaa odottavaisena.

» Lähetä palautetta toimitukselle