TOR - ARI 2.00
EDM - CAR 4.30
COL - NSH 22.00
LAK - STL 23.00

Moisio: "Pöytä saatiin putsattua"

MESTIS / Haastattelu
Kalle Moisio on alkanut kerätä luottamusta TUTO-paidassa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Monen Mestis-ihmisen leuka loksahti syyskuussa, kun TUTO hankki riveihinsä Kalle Moision. Tunteita Kupittaalla herättävä Moisio on kuitenkin syksyn aikana vakiinnuttanut paikkaansa Ismo Lehkosen arsenaalissa ja alkaa voittaa myös katsojat puolelleen. Jatkoaika jututti nuorta paluumuuttajaa joulutauon alla.

− Tosi hyvältä tuntui palata taas Turkuun. Kyllä kotiin on kiva tulla ja kivasti on lähtenyt käyntiin. Koko ajan mennään parempaan suuntaan, Kalle Moisio hymyilee.

TUTOn syyskausi on ollut melkoista vuoristorataa. Joulutauolle mentäessä TUTO on sijoittunut sarjataulukon neljännelle sijalle, mikä on turkulaisjoukkueen viime kausien menestyksen huomioon ottaen melko erikoinen tilanne.

Moisio kuitenkin uskoo, että parempaan suuntaan ollaan koko ajan menossa.

− Aika ailahtelevaa on tosiaan ollut. Välillä pelaamme tosi hyvääkin kiekkoa, mutta sitten taas tulee huonompia hetkiä. Vaikea sanoa, mistä se johtuu. Suurin osa meistä on melko nuoria pelaajia, joten ehkä se kokemuksen puute näkyy tässä, Moisio pohtii.

TUTOn hyökkäys koki melkoisen kolauksen juuri joulutauon alla, kun Timo Pärssinen loukkaantui niin, että turkulaispoppoo joutunee pärjäämään pitkälle kevääseen ilman luottohyökkääjäänsä. Miten tämä vaikuttaa joukkueeseen kanssapelajaan silmin?

− Pärssisen poissaolo näkyy varmaankin pisteiden valossa, ja jonkun verran esimerkkiä ja johtajuutta varmasti jää uupumaan, mutta ei siinä auta kuin pärjätä niillä mitä on, Moisio toteaa.

Nuorelta hyökkääjältä itseltään löytyy paljon luottamusta oman joukkueensa suorittamiseen ja Moisio itse on tyytyväinen omaan rooliinsa TUTOssa.

− Olen todella tyytyväinen tähän tilanteeseen. Koko ajan tulee luottoa valmentajilta enemmän ja sitä kautta myös vastuuta.

Moisio pelaa kovaa ja vauhdilla.
Moisio pelaa kovaa ja vauhdilla.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Tulokseton keikka Venäjälle

Kalle Moisio on viimeksi pelannut Turussa kunnolla kaudella 2009-2010, tällöin TPS:n C-junioreissa. Sen jälkeen nuorukainen onkin seilannut junnujoukkueesta toiseen ympäri Suomea. Nuorena Turusta lähteneen hyökkääjän elämä on tähän mennessä ollut varsin jääkiekkopainotteinen.

− Koulu oikeastaan jäi samantien peruskoulun jälkeen. Nyt vasta olen palannut koulunpenkille, sillä suoritan tässä samalla iltalukiota. Vaikka pääpaino onkin jääkiekossa, on hyvä hoitaa myös jotain varalle, jos jotain vaikka sattuisikin, Moisio pohtii koulutuksen merkitystä.

Tekipä Moisio lyhyen keikan myös Venäjän puolella ennen siirtymistään Jokipoikien A-junioreihin kaudella 2012-2013. Miten tie Lukon junioreissa pelatun kauden jälkeen veikään itänaapuriin?

− Venäläinen valmentaja Anatoli Fedotov piti kiekkoleirin Paimiossa ja päätin mennä sinne. Viikon siellä olin, jonka jälkeen minut pyydettiin kokeilemaan Molniya Rjazaniin, joten lähdin, Moisio kertoo.

Moskovan kaakkoispuolelle sijoittuvassa Rjazanin kaupungissa kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan niin kuin suunniteltiin.

− Sain kyllä sopimuksen joukkueeseen, mutta sitten kävi niin, että Fedotov saikin potkut miesten joukkueesta, joten pääsinkin pelaamaan vain juniorijoukkueseen. Jäi tosiaan vähän huono maku, sillä olisin todella halunnut pelata miesten tasolla.

Ei kuitenkaan mitään niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Moisio on aina valmis uusille kokemuksille, eikä hän koe Venäjän reissuakaan turhana.

− Onhan se kulttuuri ja olosuhteet aivan erilaiset kuin Suomessa. En kadu yhtään, että lähdin, sillä reissu oli opettavainen.

Vanhat kaunat on unohdettu

Kalle Moisio ei välttämättä ollut katsojien suosikkivahvistus hänen saavuttuaan syyskuussa Kupittaalle. Turkulaisyleisön mieltä kaiversi viime helmikuussa sattunut välikohtaus silloisen TUTO-kapteeni Antti Virtasen ja nuoren Moision välillä, jossa Moisio taklasi Virtasen laitaan ikävän näköisesti.

Kaikesta huolimatta Moision tie vei kuitenkin TUTOon. Miten nuorukainen otettiin vastaan?

− En oikeestaan pelännyt tänne tuloa, mutta tiesin kyllä miten minuun saatetaan suhtautua. Ennen kuin tänne tulin asiasta puhuttiin ja pöytä saatiin putsattua. Ihan hyvä tänne oli tulla ja tietenkin osalla oli varmasti ennakkoluuloja, mutta kaikki on mennyt hyvin ja jätkät ovat ottaneet minut hyvin vastaan.

Joukkueen sisällä ikävästä taklauksesta ei enää puhuta ja asia on jo ollutta ja mennyttä, mutta katsojien ja kannattajien voittaminen puolelleen on ollutkin hieman pidempi prosessi. Kuitenkin syksyn mittaan on ollut huomattavissa hyväksyntää myös katsomon puolelta.

− Uskon, että olen omalla tekemiselläni voittanu heidät puolelleni. Osa tykkää tämänkaltaisista pelaajista ja osa taas toisenlaisista, mutta parhaani olen yrittänyt tehdä, Moisio toteaa.

Kiekko-Vantaan paidassa Moisio lähinnä vihastutti Kupittaalla.
Kiekko-Vantaan paidassa Moisio lähinnä vihastutti Kupittaalla.
Kuva © Timo Savela

Moision voi usein nähdä härnäämässä vastustajaa ja käy se jäähyboksin ovikin aina silloin tällöin, mutta nuorukainen itse ei halua kutsua itseään pelkästään hämmentäjäksi.

− Pyrin pelaamaan monipuolisesti, tekemään pisteitä ja tottakai siinä sivussa myös vähän härnäämään. Kovaa haluan pelata, vaikka ei sitä aina tiedä saako sitäkään tehdä enää, hän pohtii.

Jäähyjen ottaminen ja pelikieltojen kärsiminen häiritsee Moision mielestä omaa suoritusta. Nuori hyökkääjä on kerännyt jo hienoista mainetta vauhdikkaalla pelityylillään.

− Kyllä nimi selässä itseasiassa alkaa jo painaa, olen sen selvästi huomannut. Totta kai paljon tulee myös niitä jäähyjä, jotka menee ihan omaan piikkiin, mutta joskus kun tuomari näkee nimen selässä, niin käsi nousee melko helposti.

− Tottakai se aiheuttaa pelaamisessa rikkonaisuutta. Kyllä se kolmenkin pelin pelikielto sotkee tekemistä, mutta ei se auta kun kärsiä, Moisio tuumii.

Kun vierellä on hyvät pelikaverit, ei peli-intoa kuitenkaan latista mikään. Moisio on useammassa pelissä kiekkoillut samassa ketjussa Oula Uskin ja tulisena pelaajan tunnetun Juha-Matti Rautajoen kanssa, eikä hyökkääjä löydä ketjusta muuta kuin hyvää kerrottavaa.

−Meillä on todella hyvä ketju, sillä meillä on aikalailla samanlaiset ajatukset, kemiat pelaa yksyhteen ja olemme kaikki samanlaisia pelaajia. Itse kutsun tätä kenttää rymykentäksi, Moisio naurahtaa.

Paljon on vielä edessä ennen kuin päästään playoff-kevään huumaan. Nyt on aika viikon lepoon ja jouluruokien nauttimiseen, mutta sen jälkeen on taas palattava tositoimiin. Jotta TUTO varmistaa paikkansa playoff-karkeloissa, on vielä parannettava hieman sieltä ja hieman täältä.

− Joka osa-aluetta pitää pystyä parantamaan. Tarvitsemme vielä tiettyä kurinalaisuutta ja 1-2 maalin johdossa pelaamista täytyy ehdottomasti parantaa, Moisio pohtii.

− Maalintekoa olisi hyvä parantaa muutenki, ettei vain tämä kokenut kaarti hoitaisi sitä vaan että myös nuoremmat pääsisi maalien ja pisteiden makuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle