Miksi Sebastian Aholla ei näytä olevan koskaan kiire? − "Tiettyyn pisteeseen asti pystyy itse oppimaan"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Aho korostaa jatkuvaa haluaan kehittyä. Ehkä siksi nuorukainen teki juuri Leijonien MM-ennätyksen.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Sebastian Aho herättää kiinnostusta ja ihailua niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Jäänviileän analyyttinen hyökkääjä on tehnyt hurjaa jälkeä paitsi MM-jäillä, myös NHL:ssä. Aho pyrkii parantamaan peliään jo ennen kuin varsinainen hyppäys uudelle tasolle on pakko ottaa − näin hän on kovaa vauhtia kohoamassa maailman jääkiekkoeliittiin.

Sebastian Aho nousi MM-kisatasolla kaikkien aikojen tehokkaimmaksi Leijonat-pelaajaksi, kun tarkastellaan nimenomaan yhden turnauksen pistepottia. Pudotuspelit eivät ole vielä edes alkaneet, ja hänellä on koossa jo tehot 9+8=17. Taituri itse ei kuitenkaan ennätyksiään mainosta.

− Ihan rehellisesti sanottuna, en minä sitä mieti. Kaikki he muutkin, joiden ohi olen päässyt, ovat hienoja pelaajia. Kiva juttuhan se on, mutta olen jättänyt sen jo taka-alalle. Minulla on ollut huippujoukkue, loistavat ketjukaverit ja ylivoima. Ei kukaan pysty yksin tuollaiseen, Aho sanaili.

Tämän vuoden MM-kisoissa Carolina Hurricanesin kaksikko Aho - Teuvo Teräväinen on herättänyt ihailua omissa ja kauhua vastustajissa. Ahon mukaan yhteistyö on pitkäjänteisen yhteisen harjoittelun tulos.

− Me luemme Teräväisen kanssa hyvin toisiamme, ja olemme ehkä samantyyppisiä pelaajiakin. Hän näkee minut hyvin kentällä ja koen, että minäkin näen hänet siellä ihan hyvin. Olemme saaneet yhteisiä kokemuksia, ja sekin helpottaa, että pelaamme samassa seurajoukkueessa. Tiesimme alusta asti, että pelaamme täällä samassa ketjussa. Ei tarvitse aloittaa nollista.

Aho ja Teräväinen ovat saaneet Veli-Matti Savinaisen kanssa paljon hyvää aikaan MM-kaukaloissa.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

− Olemme sopineet joitain asioita, mutta varsinkin hyökkäyspäässä pelaaminen on aika luomua. Tilanteita on niin paljon, ettei ihan jokaista voi sopia erikseen.

Myös joukkuekaverit ja valmennusjohto ylistävät superlahjakkuutta. Remmiin mukaan liittynyt Eeli Tolvanen luonnehti Ahoa seuraavasti:

− Huikea jätkä. Ottanut isoja steppejä parin vuoden aikana ja on NHL:n ihan kärkiäijiä. Hän pystyy täälläkin dominoimaan ihan miten sattuu, kyllä se kertoo äijästä paljon.

Päävalmentaja Lauri Marjamäki on ylistänyt varakapteeniaan pitkin turnausta. Puolivälierän aattona hän korosti pistelingon johtajaominaisuuksia.

− Hän näyttää sen johtamisen tuolla kentällä. Sebastian näyttää kaikella tekemisellään, että mitä on johtajuus. Hän on ottanut reppuselkään joukkueen tiukoissa paikoissa ja hän on tehnyt tärkeitä maaleja.

Tyytyväisyys tappaa tuloksen

Leijonat voitti ensimmäistä kertaa MM-kisojen nykymuotoisen sarjasysteemin historiassa alkulohkon hävittyään kaksi ottelua. Joukkueen peli on toisaalta kehittynyt, mutta aaltoliikettäkin on ollut havaittavissa.

− Haluamme olla koko ajan parempia, ja mielestäni voimme myös olla sitä. Jokainen yksilö voi nousta, ja sitä kautta olemme parempia joukkueena ja viisikkoina. Se on loppupeleissä aika yksinkertaista.

Aho valmistautuu kuhunkin otteluun oman kaavansa mukaan, ja pitää suurimmat tavoitteensa mukana jokapäiväisessä tekemisessä.

− Pidän itseni aina valmiina, ja haluan kehittää itseäni. En tiedä sitten, miten se yksittäisessä pelissä näkyy. Arjessa mietittynä halu oppia on varmasti yksi suurimmista motivaattoreista. Haluan olla kiinnostunut omasta pelistäni, ketjun sekä joukkueen tekemisestä.

Aho ei näytä tekevän jäällä mitään ylimääristä, vaikka 20-vuotiaan pääkopassa raksuttaa koko ajan − huomattavasti rivakammin kuin monella muulla jääkiekkoilijalla.

− On minulla joskus kiirekin, mutta pelissä hyvin sisällä ollessani pystyn tekemään ratkaisuita, joten se saattaa näyttää kiireettömältä. Mielestäni kaikki nämä liittyvät oppimisprosessiini.

Siirtymä taalajäillekään ei tapahtunut itsekseen, vaikka se ulkopuolisen silmin saattoi siltä näyttää.

− Mietin etukäteen, mitä voisin kulloinkin tehdä. NHL:ään mennessäni kyselin siellä pelanneilta asioita. Tiettyyn pisteeseen asti pystyy itse oppimaan etukäteen, mutta joihinkin juttuihin on vain sopeuduttava − se kyky tekee entistä paremmaksi pelaajaksi. Sentteripeliä haluaisin kehittää omalta kohdaltani.

» Lähetä palautetta toimitukselle