JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Mikko Palomäki - liigatasoinen Mestis-puolustaja

MESTIS / Haastattelu
Kajaanin Hokin 22-vuotias puolustaja Mikko Palomäki on Muhoksen lahja pohjois-suomalaiselle huippukiekolle. Hokin lisäksi Kärppien liigajoukkueessa tällä kaudella esiintynyt Palomäki kertoi Jatkoajalle kuulumisiaan maaliskuun alussa.

- Aloitin jääkiekon vanhempana F-juniorina Muhoksen Jääklubissa. Kolme kautta pelasin siellä, sen jälkeen pelasin LiMu HT:ssa, joka oli Limingan ja Muhoksen yhteinen porukka, yhden vuoden. Sen jälkeen siirryin Kärppiin ja siitä asti olen pelannut siellä lukuunottamatta näitä kahta viimeisintä kautta, jolloin olen pelannut myös täällä Kajaanissa, Palomäki kertaa tähänastista uraansa.

Palomäen uran varrelta on jäänyt parhaiten mieleen B-junioreiden SM-kulta keväältä 2000. Erityisesti TPS:aa vastaan käydyn finaalisarjan avausottelu on miehen mielessä pysyvästi.

- B-junioreiden SM-kulta on jäänyt parhaiten mieleen. Erityisesti ensimmäinen finaali muistuu mieleen. Liigapeli myöhästyi, halli oli täynnä ja pelasimme jotain 112 minuuttia. Voitimme pelin jatkoajalla, Palomäki muistelee Kärppien ja Sportin liigakarsintaottelua yli tunnilla viivästyttänyttä B-nuorten finaalia, joka päättyi 7600 katsojan edessä Kärppä-voittoon 3-2.

Palomäen uralta löytyy kaksi unohtamisen arvoista otteluakin.

- Tämän kauden Hermes-pelin ja tehotilastoluvun -4 voisi unohtaa. Meillä oli mukana neljä pakkia ja tuntui, että aina kun meni jäälle, kolisi omissa, Palomäki kertoo.

Hokki hävisi kyseisen ottelun Hermekselle maalein 7-5. Toinen ottelu, jonka Palomäki haluaisi unohtaa, pelattiin keväällä 2002. Tuolloin runkosarjan voiton pitkästä aikaa Ouluun hankkinut Kärppien A-juniorijoukkue hävisi kolmannen ja ratkaisevan puolivälieräottelunsa kotihallissaan rumin lukemin.

- Toisella A-junioreissa pelaamallani kaudella hävisimme HPK:lle kolmannen puolivälieräottelun 3-11. Meillä oli tosi hyvä joukkue kasassa ja tuntui, että olisimme voineet mennä pitkälle, Palomäki sanoo.

- Edellisen pelin voitimme vieraissa 0-9 ja ensimmäisen pelin hävisimme jatkoajan jälkeen 1-2. Toisessa pelissämme meillä oli mukana kaikki liigamiehet, jotka vain pystyivät A:ssa pelaamaan, esimerkiksi Kukkonen, Pitkänen ja Pyörälä, Palomäki jatkaa.

Hokin ja Kärppien yhteistyö on Palomäen mieleen

Hokki on tehnyt tiivistä yhteistyötä Kärppien kanssa Mestis-nousustaan lähtien. Palomäki on ehtinyt risteillä kahden seuran välillä useamman kerran kahden kauden aikana. Miehellä on seurojen välisestä yhteistyöstä positiivista sanottavaa.

- Hyvä että on yhteistyötä ja saa mahdollisuuden pelata täällä jos Oulussa ei saa peliaikaa. Se on hyvä homma, Palomäki sanoo.

Kahden seuran välillä reissaamisessa on myös raskaampi puoli.

- Välillä se on aika raskasta, kun ei tiedä mihin lähtee huomisaamuna. Mutta se on hyvä homma että antavat täällä pelata jos siellä ei tule peliaikaa. Valmentajan kanssa keskustellaan asioista kun on tullut sen aika. Fakta on, että istumalla ei kehity.

Tiiviin kahden seuran välillä reissaamisen ansiosta Palomäki on oikea mies kertomaan SM-liigan ja Mestiksen eroista.

- Liigassa aikaa ja tilaa on vähemmän ja vauhtia enemmän. Varmaan joka osa-alueella on eroja ylhäällä.

Myös liiga- ja Mestis-joukkueen harjoittelussa on eroja.

- Tempoero on aika iso harjoituksissa. Oulussa touhu on harjoituksissakin ammattimaisempaa ja etenkin fysiikkapuolta on enemmän. Täällä fysiikka jää aika paljon omalle vastuulle.

Palomäki uskoo kehittyneensä liigauransa aikana erityisesti oululaisjoukkueen harjoituksissa.

- Laadukas treenaaminen Kärpissä on vienyt minua eteenpäin. Oulussa on ollut hyviä harjoituksia.

Palomäen mukaan asiat hoidetaan Oulussa viimeisen päälle, mutta Kajaanissakin on menty eteenpäin viime kaudesta ensimmäisen Mestis-kauden opettelun jäätyä taakse.

Palomäki ei ole täysin tyytyväinen kuluvaan kauteen

Yhdeksän SM-liigaottelua ja 34 Mestis-ottelua tällä kaudella pelannut Palomäki ei ole täysin tyytyväinen kauteensa. Liigassa pistetili jäi vähäisen peliajan vuoksi avaamatta, Mestis-kaukaloissa Palomäen saldo näyttää neljää maalia ja kolmea syöttöpistettä.

- En ole ihan tyytyväinen tähän kauteen, parempaankin olisin varmaan pystynyt. Kohtalaisen tyytyväinen olen kuitenkin. Kauteen on mahtunut parempia jaksoja ja huonompia jaksoja. Tasaisuutta tarvitaan pelaamiseen, Palomäki pohdiskelee.

Palomäki on arvioissaan turhan vaatimaton, sillä mies on pelannut hyvän kauden Hokin joukkueessa. Jotain miehen onnistumisista kertoo sekin, että Palomäki valittiin joulutauolla Mestis-maajoukkueeseen, joka nappasi voiton Ranskan Mont Blancissa pelatusta neljän joukkueen turnauksesta. Ilman tappioita kiekkoillut Mestis-maajoukkue pääsi näin juhlimaan historiansa ensimmäistä turnausvoittoaan. Ranskan matkaan Palomäki on tyytyväinen.

- Ihan hieno reissu. Voitimme turnauksen ja pelit menivät hyvin. Mukavaa nähdä muunkinlaista hommaa välillä, Palomäki sanoo.

Palomäki pelasi turnauksessa Kiekko-Vantaan puolustaja Tuomas Luotosen parina. Kaksikko onnistui urakassaan hienosti, Palomäen tehot turnauksen kolmesta ottelusta olivat 1+1. Luotonen saalisti kolme syöttöpistettä. Maalinsa Palomäki niittasi ylivoimalla Venäjän B-maajoukkueen verkkoon turnauksen avausottelussa. Syöttöpiste merkattiin seurakaveri Tomi Mustosen tekemään maaliin Rouenia vastaan.

- Luotosen parina pelasin sen turnauksen. Jukureiden hyökkäysketju oli edessä. Hyvin meillä meni Luotosen kanssa, omiin ei tainnut mennä yhtään kiekkoa. Kun sopi hommat etukäteen, tiesi missä toinen menee, vaikka kaveri vierellä ei tuttu ollutkaan, Palomäki muistelee.

- Siellä oli hirveän kokoiset kaukalot, vähän outoa oli sekin, Palomäki jatkaa.

Loppukauden tavoitteena Palomäellä ja Hokin joukkueella on saada peli hyvään kuntoon ennen kauden tärkeimpiä hetkiä.

- Pudotuspelejä ajatellen tavoitteena on saada peli hyvään kuntoon. Erityisesti maalinteko ja erikoistilanteet on saatava kuntoon playoffseihin.

Matkustelu on tuttua puuhaa

Palomäki on pelannut Suomen kahdella korkeimmalla sarjatasolla sarjojen pohjoisimmissa joukkueissa, Oulussa ja Kajaanissa. Matkustelu on miehelle siis tuttua.

- Silloin reissaaminen on vaikeaa, jos tehdään päivän reissu bussilla, jalat ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa silloin. Reissaamiseen on jo tottunut C-junioreista lähtien, mutta tuplaviikonloput ovat raskaita reissuja.

Matkustellessaan Palomäki on törmännyt myös vaikeisiin vierashalleihin.

- Junnuissa Helsingin vanha jäähalli oli paha paikka, en varmaan ikinä ollut mukana siellä voittopelissä. Liigassakin se on ollut meille paha paikka, vaikka en muistakaan, olenko siellä pelaavassa kokoonpanossa koskaan ollut.

Myös Mestiksestä löytyy omat vaikeat hallinsa. Yksi niistä on jäänyt Palomäen mieleen.

- Jukurit vieraissa ei ole mikään helpoimmasta päästä pelattava peli, Palomäki sanoo.

Liigapaikka tulevaisuuden tavoitteena

Palomäen ehdoton ykkösvaihtoehto on ensin liigaan pääseminen ja sen jälkeen liigapaikan vakiinnuttaminen.

- Tavoitteeni on päästä liigaan pelaamaan. Sopimukseni Kärppien kanssa on voimassa vielä ensi kauden ja tulevan kauden kuviot selviävät tämän kauden jälkeen. Nyt pelataan pelit loppuun ja katsotaan mitä tapahtuu.

- Kärpät on tottakai ykkösvaihtoehto. Se on kuitenkin kasvattajaseura ja siellä haluaisin pelata liigaa, Palomäki jatkaa.

Palomäki näkee otteissaan asioita, jotka pitäisi korjata ennen liigauraa.

- Liikkumisessa ja kiekollisessa pelissä ovat pahimmat puutteet omasta mielestäni. Tottakai jokaisella osa-alueella on aina parantamisen ja kehittämisen varaa.

- Vahvuudet ovat sitten kiekottomalla puolella. Koko on vahvuus ja kai se laukauskin on. Pitäisi vain pystyä tekemään enemmän maaleja laukauksilla, Palomäki vastaa vahvuuksista kysyttäessä.

Palomäen laukaus on yksi miehen vahvuuksista, mikäli laukaus lähtee maalipuiden väliin. Maalivahdit saavat olla tarkkana Palomäen tykin edessä, sillä mies lähettää kumilaatan maalia kohti 150 kilometrin tuntivauhtia. Ensimmäisen Kärppien liigaryhmässä pelaamansa kauden aikana Palomäen lämäri oli joukkueen tulisin.

- Ensimmäisellä Kärppien liigakaudellani, muistaakseni toissa kaudella, pelasimme keväällä Ruotsissa turnauksessa. Yhden ottelun erätauolla oli lämärikisa, ja 153 taisi olla tulos. Jokisen Jussi taisi voittaa tarkkuuskisan, Palomäki muistelee.

Valmennus ollut kunnossa koko uran ajan

Palomäki on tyytyväinen, että valmennus on ollut kunnossa koko peliuran ajan. Hokin nykyinen valmentaja Vladimir Kolek saa Palomäeltä kiitokset hyvästä työstään.

- Vlado on tosi hyvä ja pelaajaläheinen valmentaja. Hän keskustelee ja kysyy mielipiteitä mutta säilyttää kuitenkin auktoriteetin eikä ole liian kaveri, Palomäki kiittelee.

- Valmennus on mennyt täällä paljon eteenpäin viime kaudesta. Vlado on vasta ensimmäistä vuotta päävalmentajana ja kehittyy koko ajan. Homma menee varmasti eteenpäin myös tulevaisuudessa, Palomäki jatkaa.

Myös Kärppä-luotsi Kari Heikkilä on Palomäen mukaan tehnyt hyvää työtä.

- Kake on tehnyt hyvää työtä Oulussa. Hän on hyvä valmentaja, joka on kehittänyt nuoria pelaajia.

Palomäki on tyytyväinen siihen, että on saanut uransa aikana hyvää valmennusta.

- Aina olen saanut olla hyvässä valmennuksessa. Juniorina Oulussa oli tosi hyviä valmentajia. Kaikki valmentajat ovat osaltaan vaikuttaneet uraani, Palomäki sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös