TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Miika Koivisto – isoin askelein eteenpäin

MESTIS / Haastattelu
Vaasan Sportin puolustaja Miika Koivistosta muovautui heti tulokaskaudellaan Mestis-mestarin yksi tärkeistä palasista. Vahvat pudotuspelit kuorrutettuna kokemusta kartuttaneilla liigakarsinnoilla antoivat nuorelle miehelle enemmän kuin hän ennen kautta olisi uskaltanut pyytää. Liigakarsintatappiosta huolimatta Koiviston tie vei lopulta liigaan, KalPan riveihin.

Vaasan Sport ylsi kaudella 2011–2012 aina Mestis-mestaruuteen saakka nostaen pelitasoaan joka kuukausi lopulta niin kovalle tasolle, että se ei kevään pudotuspeleissä enää antanut muille seuroille mitään mahdollisuuksia. Sport oli lopulta ylivoimainen ykkönen.

Pasi Räsäsen valmentamassa kotkalaumassa oli joukkueellinen onnistujia. Yksi suurimmista oli kuitenkin itsensä heti tulokaskaudellaan läpi lyönyt Miika Koivisto. Vielä edelliskaudella A-junioreiden kanssa suurimman osan peleistään tahkonnut puolustaja siirtyy ensi kaudeksi KalPan riveihin kaksivuotisella sopimuksella.

Lähes päätyyn asti

Liigakarsintoihin saakka lopulta yltänyt Sport jätettiin ennen kauden alkua monissa veikkauksissa isompiensa, kuten KooKoon ja Jukureiden varjoon, kun puhuttiin Mestis-voittajasta. Pienen alkukankeuden jälkeen Sport nousi kuitenkin hyvin nopeasti varteenotettavien mestariehdokkaiden joukkoon.

– Meillä oli alkuun tahmeaa. Ei pelattu niin hyvin joka pelissä kuin olisi pitänyt. Se oli kuitenkin ehkä hyvä, koska opimme hyvin aikaisempien pelien virheistä, muistelee Koivisto syksyn starttia.

– Sitten saatiin marraskuussa jonkin näköinen voittoputki päälle. Silloin alkoi peli kulkea, ja se kantoi ihan loppuun asti.

Pudotuspeleissä Sport pelasi suvereenisti. Se hävisi kevään karkeloissa ainoastaan kerran, kun välierissä KooKoo onnistui voittamaan kotonaan jatkoerässä. Vaikka finaalit Jokipoikia vastaan menivät lopulta Sportin hyväksi voitoin 3-0, sai se venyä jo parhaimpaansa jokaisen kamppailun päättyessä yhden maalin marginaalilla vaasalaisten hyväksi.

– Pudotuspeleissä on vain yksi tavoite ja se on voittaa. Meillä oli hyvä liike, jolla saatiin vastustaja väsytettyä, pidettiin paljon kiekkoa ja kaikki neljä ketjua pystyivät ratkaisemaan, luettelee Koivisto mestarijoukkueen vahvuuksia.


KalPaan siirtyneelle Miika Koivistolle on luvassa ensi kaudella lisää Ilvestä.
Samppa Toivonen / samppa.toivonen@me.com

Sport pelasi kauden päätteeksi kolmannen kerran seurahistoriansa aikana liigakarsinnoissa. Tällä kertaa liigan jumbopaikalta se sai vastaansa Tampereen Ilveksen. Ilves oli lopulta ottelusarjassa selkeä ykkönen.

– Kaksi ensimmäistä peliä me töpeksimme aivan itse. Ei oltu jotenkin täysin henkisesti valmiita. Kahdessa seuraavassa oltiinkin jo paremmin mukana.

– Neljännessä kohtaamisessa olimme parempia, mutta hävisimme. Se jatkoaikatappioon päättynyt peli katkaisi suurimmalla osalla selkärangan. Ei sitten saatu viidenteen peliin ladattua oikein mitään, harmittelee kertaalleen liigakarsinnoissa verkkoa heilutellut Koivisto.

21-vuotias Koivisto tietää monta syytä siihen, miksi joukkue menestyi. Yksi isoimmista tekijöistä oli hyvä joukkuehenki, joka lähes poikkeuksetta on oltava korkealla tasolla silloin, kun isoimmista pytyistä taistellaan.

– Meillä oli joukkueessa paljon nuoria jätkiä. Viihdyttiin paljon vapaa-ajallakin yhdessä. Siinä varmaan yksi syy, miksi meillä oli niin loistava joukkuehenki taas tänäkin vuonna.

Hyvä joukkuehenki on ollut aistittavissa jo kauan Pohjanmaan rannikolla. Se tuleekin siivittämään Vaasan Sportin vielä moneen menestystarinaan. Onko SM-liiga yksi niistä? Se jää nähtäväksi.

– Valmennus on kunnossa ja varmasti saavat taas kovan nipun Vaasaan kasaan. Jos kaikki natsaa, on liigapaikkaan nousu koska vaan mahdollinen. Ei se ero loppupeleissä kuitenkaan niin iso ole liigan ja Mestiksen välillä, esittää Koivisto luottavaisena oman mielipiteensä.

Kehitys kesken

Sulavaliikkeinen Koivisto on ottanut parina viime kautena suuria harppauksia eteenpäin. Toissa kaudella mies pelasi vielä pääosin Nuorten SM-liigassa kivuten lopulta puolustajien pistepörssissä kymmenen parhaan joukkoon. Viime kaudelle Räsänen leipoikin miehestä jo täyspäiväisen Mestis-pelaajan antaen puolustajalle runsaasti vastuuta myös ylivoimalla. Aikamiehen elkein kiekkoa liikutteleva Koivisto kiitti vastuusta ja onnistui raivaamaan ensi kaudeksi tiensä SM-liigaan.

– Oma kausi meni aika nousujohteisesti. Treenipelit kulki ensin aika hyvin, mutta sitten kun sarja alkoi tuli pientä taantumista. Sitten, kun sai itseluottamusta taas lisää, alkoi peli taas rullata.

Monelle, jolle tuleva KalPa-puolustaja oli vielä tuntematon tapaus, tuli varmasti yllätyksenä viime kaudella kuultuaan miehen pelaavaan tulokaskauttaan. Sijoittuminen ja rauhallisuus ovat hyveitä, joita harvoin luetellaan puhuttaessa nuorista pelaajista. Koivistolle sanat istuvat kuin nenä päähän. 17 (6+11) tehopisteellä irtosi tulokaspuolustajien pörssivoitto.

– Tuli oltua aika tasainen läpi kauden. Mahtuu varmaan yhden käden sormiin huonommat pelit. Kiekollisessa pelissä menin mielestäni paljon eteenpäin.

Mies kuitenkin jatkaa nopeasti pitäen jalat tukevasti maassa.

– Liigakarsinnoissa huomasi, että äijät on ylempänä paljon vahvempia ja ulottuvampia. Voimaa pitää saada paljon lisää kesän aikana.

Kohti suurempia ympyröitä

KalPa nappasi lopulta tuoreen Mestis-mestarin SM-liigaympyröihin kahden vuoden kiinnityksellä. Kiekollisen pelin loistavasti taitava Koivisto tulee varmasti sopimaan KalPan tulevaisuuden suunnitelmiin.

– Pelityylillisesti KalPa tuntuu aika sopivalta joukkueelta, vaikka omasta roolista ei ollakaan vielä valmennuksen kanssa puhuttu.

Vihellellen ei Koivisto aio Kuopioon reissata.

– Kyllä minä lähden hakemaan vakiopelipaikkaa pakkikuusikosta. Tavoite on päästä pelaamaan joka pelissä.

Armeija-aikaa lukuun ottamatta Koivisto ei ole aiemmin asunut muualla kuin kotikaupungissaan Vaasassa. Ensi viikolla mies matkaakin jo Kuopioon treenikauden startatessa uuden joukkueen riveissä.

– En tunne ketään KalPan pelaajista, enkä oikein tiedä kaupungistakaan mitään. Sinne lähdetään täysin pystymetsästä, mies naureskelee.

Matka toiselle puolelle Suomea tulee olemaan unohtumaton nuorelle miehelle, kävi miten kävi.

» Lähetä palautetta toimitukselle