Mietteitä toisen derbyn jälkeen

LIIGA / Haastattelu
Kauden toinen paikallispeli Tampereella muistutti kovasti ensimmäistä, mutta osat olivat tyystin vaihtuneet. Sen huomasi myös kommenteista. Seuraavassa joitakin mietteitä kummastakin leiristä.

Tapparan kapteeni Janne Ojanen oli tapansa mukaan yhtä hymyä. Siihen oli syytäkin:

- Meidän ketjun ylivoima vähän tökki, mutta vastaavasti alivoima kulki tänään ihan hyvin. Saatiin pari maalia siinä, Ojanen naureskeli. Kuitenkin ylivoimakin tuotti tulosta, mikä on sen salaisuus?

- Meillä pystyy oikeastaan kaikki kentät pelaamaan ylivoimaa, useinhan se jää kahden kentän harteille. Meillä on kuitenkin nyt paljon hyviä yv-pelaajia ja ratkaisuja tulee laajalla rintamalla, Janne pohtii.

Suurinumeroiset pelit ovat varmaankin niitä valmentajan painajaisia, mutta kokenutta peluria moinen ei häiritse, kunhan saadaan sillä yleisöä halliin:

- Hienoahan se on, että maaleja tulee ja yleisö tykkää - vaikka välillä tykkäävät enemmän toiset fanit ja välillä toiset. Meistähän se on kiinni, että pelaamme hyvää kiekkoa ja teemme maaleja, niin yleisö löytää paikalle. Kiitoksia vain faneille, oli todella upea fiilis pelata tänään, Ojanen kiittelee.

Miltä se peli nyt tällä hetkellä kokonaisuutena sitten vaikuttaa, alla on jo neljän ottelun voittoputki?

- Meillä on nyt todella hyvä fiilinki, vaikkei peli ihan parasta olekaan. Nukahduksia edelleen tulee. Paketti pitäisi saada tiiviimmäksi, varsinkin kun kohta tulee huippujoukkueita vastaan, Ojanen päättää.

Pörssikärjessä viimeksi pihapeleissä

Ville Nieminen siirtyi ottelun tehoillaan liigan pistepörssin terävimpään kärkeen samoilla pisteillä Lukon Pasi Saarelan kanssa, tosin Niemisellä on vähemmän maaleja. Nieminen muistelee olleensa viimeksi pistepörssin kärjessä "joskus pihapeleissä", ja ylipäätään näin isossa kiekollisessa roolissa ehkä Tapparan A-junioreissa, kun nämä pelasivat divarissa. Pisteiden tulo on yllätys:

- Totta kai olen yllättynyt. Tämä on hyvä liiga, täällä on hyviä urheilijoita ja sekä teknisesti että fyysisesti hyviä pelaajia. Ei mulla muuta selitystä ole, kuin että olen saanut hyvien jätkien kanssa pelata. Alanen ajaa maalille, Kontiola syöttää ja tekee tilaa taustalle. Ylivoima on hyvää, pakit ampuvat hyvin, mikä siinä on pelatessa. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin että Tappara voittaa, pisteistä viis.

Niemisellä on yksinkertainen vastaus siihen, mikä on muuttunut siitä, kun reilu kuukausi sitten tuli Ilvekseltä rajusti turpaan:

- Me olemme saaneet muutettua matkustajat kuljettajiksi. Kyllä se silloin alussa oli katselua ja vastuun siirtelyä, nyt pyritään ratkaisuihin. Luovuus oli hukassa, nyt sitä on kaikilla, ja tulemme neljällä kentällä ja hyvällä vauhdilla. Lehto on pelannut myös todella hyvin, "Nimo" kiittelee.

Miten pitkälle Tappara sitten tällä porukalla menee?

- Vaikea sitä on tässä vaiheessa mitenkään varmasti arvioida. Mutta kyllä tämä minun mielestäni selvästi mitalijoukkue on. Ja kunhan päästään playoffeihin, niin eihän siellä ole mitään muuta tarkoitusta kuin voittaa viimeinen ottelu - enkä puhu pronssiottelusta. Potentiaalia meillä on varmasti parantaa vaikka kuinka paljon.

Liikaa virheitä, varmistus puuttui

Ilveksen valmentajan Vaclav Sykoran mietteet pelin jälkeen olivat melko synkät. Pukukopissa hän oli todennut joukkueelleen, että olisi hyvä vain unohtaa tämä peli ja keskittyä tulevaan. Hänen mielestään Ilves kuitenkin roikkui pelissä mukana melko pitkään:

- Aivan ensimmäisissä vaihdoissa olimme hyvin mukana, mutta Tapparan ylivoima on kova ase, ja he rankaisivat heti ensimmäisellä yrittämällä. Toinen maali oli sitten pakin ja maalivahdin välinen ajatuskatko. 2-0 taululla niin aikaisin oli todella rankkaa joukkueelle. Saimme kuitenkin vielä tehtyä 2-1 ja pääsimme peliin mukaan, Sykora analysoi.

- Toisessa erässä teimme tolkuttomasti virheitä keskialueella, ja niistä vastustaja sai ylivoimahyökkäyksiä, joista yhden alivoimalla. Nuo virheet koituivat tänään kohtaloksemme. Meilläkin oli paikkamme myöhemmin ottelussa, mutta itseluottamus ei enää riittänyt, Sykora totesi.

Sykorallakin oli mielipiteensä siitä, mikä oli muuttunut reilun kuukauden takaisesta:

- Silloin me hyödynsimme Tapparan virheet ja pääsimme johtoon, ja siten veimme matsia. Siinä ottelussa teimme myös maaleja todella kovalla prosentilla, lähes jokaisesta vaarallisesta paikasta teimme maalin. Mutta kaikki pelit, ja etenkin paikallispelit, ovat oma lukunsa, joten turha juuri noita kahta on vertailla.

Tässä ottelussa ratkaisu oli kaksinkamppailuissa:

- Tappara oli yksinkertaisesti vahvempi irtokiekoissa ja vei ne. Lisäksi pelasimme olettaen, että voitamme irtokiekot, emmekä varmistaneet kunnolla, ja siitä syntyi sitten vastahyökkäyksiä Tapparalle.

Ilves etsii aktiivisesti uutta sentteriä

Onko nyt sitten menossa jonkinlainen sukupolvenvaihdos, kun Raipe ei enää olekaan se ehdoton ykkösvaihtoehto jäälle joka tilanteessa?

- Raipe pelasi mielestäni tänäänkin todella hyvin, eivät nämä asiat siitä kiinni ole. Täytyy muistaa, että joukkueemme on muuttunut viime kaudesta valtavasti. Miettikää nyt vaikka sitä, miten pitkän ajan kuluessa Raipen ja Viitakosken Veskun yhteistyö oli kehittynyt. Nyt yritämme hakea oikeita ketjukoostumuksia, ja totta kai silloin Jesse ja muut saavat enemmän vastuuta ja joutuvat uuteen rooliin, eikä sellainen muutos ole helppo.

Ilves hakee tällä hetkellä Sykoran mukaan aktiivisesti uutta hyökkääjää - nimenomaan voimakasta sentteriä:

- Menetimme monta todella voimakasta ja isoakin hyökkääjää: Viitakoski, Rajamäki, Toporowski, Vorel... Sellaista roolipelaajaa haemme nyt, ja nimenomaan keskushyökkääjää, sillä laitureita meillä on paljon, ja moni sentterimme pystyy pelaamaan myös laidassa. Etsimme tasokasta miestä, ilmansuunnalla ei ole niin väliä, Sykora päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle