TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Mielessä aktiivinen joukkue

MESTIS / Haastattelu
Ensimmäistä kauttaan Jokipoikien peräsimessä aloittava Jarno Pikkarainen on jo uurastanut pitkän kesän joensuulaisjoukkueen eteen. Kentällä mies uskoo kauden alettua näkevänsä töitä tekevän ja aktiivisen joukkueen, mutta ei kuitenkaan hamua kovassa kilpailussa kuuta taivaalta.
taustaa

Pikkaraisen kädenjälki näkyy Jokipojissa
[lue lisää]

Pikkaraiselle alkava kausi on ensimmäinen päävalmentajana Mestis-tason joukkueessa, mutta suuria yllätyksiä ei ole kesän aikana ilmennyt. Perusasiat joensuulaiskiekkoilun olosuhteista olivat tiedossa jo keväällä, kun sopimusta kasvattajaseuran kanssa rustattiin.

– Työsarkaa on ollut paljon, mutta se oli toki odotettua. Töitä on tehty joka päivä ja joukkue on varmaan paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin. Jätkät ovat sitoutuneet täysillä tähän hommaan, se on ollut hienoa nähdä. Kova työnteko on meidän ase, kehuu Pikkarainen.

Suoraviivaisuus ja nopeat suunnanmuutokset

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,

Halutaan olla aktiivinen joukkue sekä puolustus- että hyökkäyspäässä.

Sitoutumista tarvitaan, sillä Pikkaraista pidetään erittäin vaativana valmentajana. Kesätreeneissä on menty lujaa ja pelaajien asennetta testattu moneen kertaan, mutta kaikella toiminnalla on päämäärä.

– Visio on siitä, mihin pyritään, mutta paljon on vielä tekemistä. Pelitapa hahmottuu pikku hiljaa, mutta joka tapauksessaan halutaan olla aktiivinen joukkue sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Iso teema on pelinopeus: nopeaa reagointia ollaan harjoiteltu ja tarkoitus on kääntää nopeasti peliä.

Entistä nopeammat hyökkäyksiin lähdöt ovat näkyneet jo harjoituspeleissä - samoin kuin toinen suuri teesi suoraviivaisuudesta. Joskus joensuulaisessa jääkiekkoilussa on sorruttu liiankin vaativiin kuvioihin, mutta Pikkaraisen alaisuudessa kauneusarvot eivät ole tärkein asia.

– Suoraviivaisuus on aika epäjoensuulainen juttu, mutta siinäkin pyritään koko ajan kehittymään entistä paremmiksi. Meillä on kotihallissa iso kaukalo, joten hyökkäämisen rakenteen on lisäksi oltava kunnossa. Kulmista pitää päästä nopeasti maalille, vaikka sinne onkin helppo jäädä pyörimään.

Samaan pyritään pitkälti myös vieraskentillä, vaikka Jokipojat on ollut perinteisesti liiankin kotiriippuvainen joukkue.

– Vieraissakin peli on periaatteiltaan samanlaista, mutta painotukset ovat erit. Kotijoukkue pitää pääosin enemmän kiekkoa, joten aktiivinen puolustus, pelinopeus ja vastahyökkäyspelaaminen korostuu vieraskentällä. Ohjauspelaamisen kautta on mentävä enemmän, pohtii Pikkarainen.

Nöyrin mielin

Harjoituspeleissä Jokipojat on viilettänyt tappioitta ja murskavoittojakin on nähty, joten Pikkaraisen opit ovat menneet paljolti jo perille. Joensuulaisyleisön odotukset ovat kauden alla harvinaisenkin kovat, mutta päävalmentaja haluaa kuitenkin laittaa innokkaimmille jäitä hattuun. Jatkoaika veikkaa joensuulaisjoukkueen sijalle seitsemän, eikä Pikkarainen arviota suuremmin kritisoi.

– Viime vuoden sijoitusta (7.) pyritään parantamaan. Moni joukkue on satsannut paljon, joten kilpailu on kovaa. Se on kuitenkin vaan hyvä, että ihmiset Joensuussa ovat kiinnostuneita ja odottavat paljon, mutta meidän pitää elää realismin mukaan. Olennaisinta on parantaa peliä ja kehittyä koko ajan – joka päivä luodaan tulevaisuutta.

– Joukkue on tosi omavarainen ja materiaali tasapainoinen. Onko kärki sitten riittävän vahva? Sen aika näyttää, miettii Pikkarainen.

Joka tapauksessa odotettavissa on sekä iloisia voittoja että tuskastuttavia tappioputkia. Mikäli Pikkaraista on uskominen, ei joensuulaisjoukkueessa tällä kaudella vähästä hätkähdetä.

– Alku on siinä mielessä tärkeä, että mikäli saadaan voittoja, niin on helpompi tehdä töitä. Kausi on kuitenkin pitkä, joten myös vaikeuksia tulee jossain vaiheessa varmasti. Mutta jos vaikeudet pystyy kohtaamaan oikein, niin ne vain kasvattavat ja ovat tärkeä osa kehitystä. Tasainen pelaaminen on silti tärkeää, koska silloin pistepussikin oletettavasti karttuu samaan malliin.

Ensimmäistä kertaa Jokipojat hakee sarjapisteitä Pikkaraisen johdolla perjantaina 12. päivä. Se on menoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle