JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Metropolit janoaa menestystä

LIIGA / Haastattelu
Yksi tulevan finaalisarjan seuratuimmista pelaajista on varmasti Jokerien ykköstähti Glen Metropolit. Kanadalaissentteri on kahden SM-liigakautensa aikana noussut sarjan kaikkien aikojen parhaiden ulkomaalaisvahvistusten joukkoon, mutta mestaruus nostaisi hänet lopullisesti liigalegendojen joukkoon.

Metropolitin pudotuspelit ovat toistaiseksi sujuneet tilastojen valossa varsin kaksijakoisesti. Puolivälierävaiheen jälkeen hän johti pudotuspelien pistepörssiä, mutta välierissä ei pistetili sitten kerttynytkään samaan malliin - tai ollenkaan, itse asiassa. Metropolit itse ei kuitenkaan ole huolestunut.

- Pudotuspeleissä jokainen ottelu on vaikea. Ensimmäisessä HPK-pelissä olisin kyllä voinut saada kolmekin pistettä, mutta tässä vaiheessa pisteillä ei ole merkitystä. Riittää kun pelaa hyvin, ykkössentteri painottaa.

- Itse näkisin asian niin, että johdan esimerkin kautta. Olen tyytyväinen peliesityksiini ja uskon valmennusjohdonkin olevan. Voin vain yrittää olla niin ammattimainen kuin osaan. Voitamme joukkueena ja se on tärkeintä. Siitähän tässä on kyse.

Finaalivastustaja Kärpät jäi runkosarjassa Jokerien jalkoihin. Se vei kauden ensimmäisen kohtaamisen Helsingissä, mutta Jokerit voitti sekä molemmat Oulun pelit, että toisen Helsingin pelin.

- Löimme heidät runkosarjassa, mutta nyt on kokonaan uusi kausi, Metropolit sanoo.

- Luulen, että meidän täytyy vain pitää heidät pois maalintekopaikoista. Meidän täytyy pakottaa heidät ampumaan sektorin ulkopuolelta. Heilläkin on hyvä maalivahti, mutta meillä on vielä parempi.

Yksittäisistä pelaajista nousee esiin vain Josef Boumedienne, jonka kanssa Metropolit pelasi yhden kauden Washingtonissa ja Portlandissa.

- Joe on hyvä pelaaja, hyvä puolustaja. Hänellä on myös hyvä laukaus, hän on sellainen pelaaja, joka voi ratkaista ottelun. Emme kuitenkaan keskity kehenkään erityisesti. Pelaamme vain omaa peliämme ja voitamme sillä, Metropolit uskoo.

Kuoppainen tie Helsinkiin

Ennen vaihtelevaa ja lyhyttä NHL-uraansa Metropolit ehti pelata paitsi farmiliigan farmiliigassa ECHL:ssä ja sittemmin lakkautetussa IHL:ssä, myös rullakiekon ammattilaisliigassa RHI:ssä.

- Tieni NHL:ään ei ollut helpoimmasta päästä, mutta se oli silti hauskaa. Otin kaiken irti välittämättä siitä, missä milloinkin olin. Huolehdin vain pelaamisesta ja kehittymisestä. Se on minun lähestymistapani, olen koko elämäni yrittänyt kehittyä paremmaksi ihmiseksi ja toistaiseksi olen mielestäni onnistunut ihan mukavasti.

Moni on ihmetellyt, kuinka Metropolitin tasoinen pelaaja ylipäätään voi pelata SM-liigaa; kuinka on mahdollista, että niin taitava pelaaja ei koskaan tehnyt läpimurtoa NHL-kaukaloissa. Pelaajan itsensä mukaan kyse oli lähinnä huonosta onnesta Washington Capitalsin organisaatiosta.

- Capitalsin valmentaja Ron Wilson muodosti heti aluksi minusta sellaisen mielipiteen, että en ole hyvä puolustamaan. Kun valmentaja ajattelee niin, pelaaja on pitkälti leimattu - jokaista liikettä tarkkaillaan.

NHL:ssä peluutus on armotonta - ratkaisupaikoissa pelaavat takuuvarmat pelaajat. Wilson ei Metropolitia sellaiseksi laskenut.

- Pelasin vain ensimmäisissä ja toisissa erissä. Puolet NHL-urastani istuin penkillä kaikki kolmannet erät. Siihen nähden olen tyytyväinen esityksiini ja pistesaldooni.

Lopulta uran urkeneminen jäi pienestä kiinni. Keväällä 2002 Capitals jäi pudotuspelien ulkopuolelle ja kauppasi ykkössentterinsä Adam Oatesin.

- Wilson luotti vihdoin minuun enemmän, pelasin Jaromir Jagrin kanssa ja kaikki sujui hienosti. Sitten Wilson sai kenkää.

Wilsonin toukokuisten potkujen jälkeen Capitalsilla oli kaksi päävalmentajaehdokasta. Toinen oli farmijoukkueen Portland Piratesin päävalmentaja Glen Hanlon, jonka kanssa Metropolit tuli hyvin toimeen.

- Hän piti minusta sekä pelaajana että henkilönä. Puhuin hänen kanssaan sinä kesänä ja hän uskoi saavansa paikan. Niin ei kuitenkaan käynyt. Seura valitsi Bruce Cassidyn, joka oli lojaali omille suosikeilleen ja toi joukkueeseen omat kaverinsa, kertoo Metropolit, joka itse ei kuulunut tuohon joukkoon.

- Jos Hanlon olisi saanut paikan, kuka tietää mihin olisin yltänyt. Sellaista jääkiekko on - joskus on onnea, joskus taas ei. En kuitenkaan sanoisi olleeni väärässä paikassa väärään aikaan. Pääsin pelaamaan sata ottelua NHL:ssä, enemmän kuin koskaan uskalsin haaveilla.

Muistoja kirkastamassa

Metropolitin ensimmäisen jokerikauden alkuvaiheissa hänen NHL-oikeutensa siirtyivät Ottawa Senatorsille. Yhteydenpito uuteen seuraan jäi kuitenkin vähäiseksi.

- Olimme yhteydessä kun he hankkivat minut, mutta pelasin silloin jo täällä. Sitäpaitsi heillä on organisaatiossaan valtavasti syvyyttä, paljon pelaajia. He sanoivat vain: "katsotaan miten pelit siellä sujuvat ja palataan asiaan." Sitten tuli työsulku. Kesällä keskustelimme lyhyesti, mutta se oikeastaan loppui alkuunsa.

Kun NHL-kausi ei ollut alkamassa, ei Metropolitilla ollut kovasti hinkua rapakon taakse.

- Olin todella innoissani paluusta tänne. En halua pelata AHL:ssä, olen jo tehnyt voitavani siellä 24-25-vuotiaana. Mitä todistettavaa minulla olisi siellä enää ollut kolmikymppisenä. Perheeni viihtyy täällä, vierasmatkat ovat lyhyitä ja olen kotona joka yö. Pelit sujuvat ja täällä on hauskaa.

Suomessa löytyy vielä ainakin yksi tavoite.

- Haluan voittaa. Tämä on paras organisaatio, jossa olen koskaan ollut. Olen Matille (Virmanen) ja Harrylle (Harkimo) velkaa kovan työni jo siksi, että he hankkivat minut tänne. Olen tyytyväinen Jokeri ja haluan voittaa, Metropolit toistaa kuin vakuudeksi.

Moni SM-liigatähti suuntaa tulevaksi kaudeksi Sveitsin rahakaukaloihin. Myös Metropolitin on uumoiltu jättävän liigajäät kauden päätyttyä.

- Minulla on jo nyt todella hyvät muistot Suomesta, mutta jos pystymme voittamaan kolme seuraavaa peliä, tai vähintäänkin kolme seuraavista viidestä, ne kirkastuvat todella upeiksi.

- Uskon, että pystymme voittamaan. Meillä on riittävästi johtajuutta, loistava maalivahti. Minusta meillä on kaikki osaset, sopiva sekoitus pelaajia, että voimme todella tehdä jotain ikimuistoista.

Voittajan puhetta. Tuleva viikko näyttää, jääkö se pelkästään puheeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle