Mestis tarjoaa todellisia miesten pelejä − "Kukaan ei ole tullut tänne vain pelailemaan"

MESTIS / Haastattelu
Samu Suomiselta onnistuu tarvittaessa myös maalinteko.
Kuva © Timo Savela
TUTOn kauden 2016-2017 joukkue on hyvä sekoitus uutta ja vanhaa. Kaiken kokemuksen keskellä nuoruuden into on pirteä väripilkku. Yksi näistä innokkaista nuorista on Yhdysvalloista Suomeen palannut Samu Suominen.

Nuoresta iästään huolimatta Samu Suomisen, 20, tie TUTOn riveihin on ollut varsin vaiheikas. Forssalaislähtöinen puolustaja siirtyi jo neljätoistavuotiaana Kärppien junioreihin, josta tie vei aina Yhdysvaltoihin asti.

− Pelasin silloin Kärpissä ja agenttini vaihtui. Uusi agentti ehdotti Yhdysvaltoihin lähtöä, ja pikku hiljaa alkoi itsekin miettiä, että jos kääntäisi senkin kortin. Ratkaisu tuntui yllättävän luontevalta, kun kuitenkin halusin kokeilla ja nähdä uusia juttuja, Suominen toteaa.

− Jääkiekon perässä sinne pääasiassa menin, vaikka opiskelinkin ensimmäiset kaksi vuotta.

Opiskelun ja kiekkoilun parissa vierähti kolme vuotta peräti neljän eri joukkueen riveissä. Lopulta parikymppisen pakin oli kuitenkin alettava miettiä tulevaisuuttaan pitemmälle.

− Kolme vuotta olin Yhdysvalloissa ennen tätä kautta. Sitten tuli ajankohtaiseksi se, mikä olisi seuraava askel: olisiko se yliopisto vai Suomeen paluu. Siinä vaiheessa Suomeen paluu tuntui luonnollisimmalta.

− Yhdysvalloissa vaadittiin, että olisin vielä ainakin vuoden pelannut juniorisarjaa ja sen jälkeen siirtynyt yliopistoon. Itselleni tuli kuitenkin sellainen olo, että olen jo nähnyt tämän juniorisarjan ja haluaisin ottaa sen askeleen urallani kohti miesten pelejä.

Miesten pelit löytyivät lopulta Turusta ja TUTOsta, jossa Suominen on viihtynyt tähän mennessä loistavasti.

− Täällä saa paljon omia vapauksia, saa toteuttaa itseään eikä kaikkea tarvitse tehdä niin sanotusti pelikirjan mukaan. Syyskausi on mennyt itseltäni hyvin, vaikka odotan itseltäni vieläkin vähän parannusta, kun pelit kevättä kohti kovenevat, pakki toteaa.

Turkulaispoppoossa on Suomisen mukaan rakentava ja kannustava ilmapiiri.

− Saimme hyvän startin harjoituspeleistä, ja hyvä joukkuehenki rakentui jo siinä vaiheessa. Ja vaikka kauden alussa saatiin heti muutama tappio niskaan, oli joukkuehenki jo siinä vaiheessa sen verran hyvä, ettei siitä lannistuttu, Suominen kertaa.

− Homma lähti siitä hyvin rullaamaan ja kaikki tuntui hoituvan automaattisesti. Mitään ylitsepääsemättömän suuria ponnistuksia ei ole tarvinnut tehdä, vaan jokapäiväisellä tekemisellä tämä ollaan saatu aikaan.

Kovatastoinen sarja ja kollegat opettavat paljon

Mestis kokonaisuudessaan on ollut Suomiselle positiivinen kokemus. Pakki on imenyt paljon vaikutteita omaan peliinsä kokeneemmilta kollegoiltaan.

− Täällä on paljon jätkiä, jotka tavoittelevat uusia haasteita ja on paljon niitäkin, jotka ovat jo lopettelemassa uraansa. Kaikilla on erilaisia kokemuksia pelaajauran varrelta ja niistä saa itsekin paljon irti, Suominen hehkuttaa.

− Kokeneiden pelaajien kanssa pelatessa saa rauhallisuutta myös omaan peliinsä. Ratkaisuja ei välttämättä tee niin nopeasti. Heidän pelaamisestaan näkee, että on muutaman kerran aiemminkin tullut oltua vastaavissa tilanteissa, Suominen toteaa.

Nuoren puolustajan mielestä Mestikseen ei todellakaan tulla vain höntsäilemään.

− Taso on ollut hyvä eikä mikään peli ole helppo. Kaikilla on selkeät tavoitteet mielessään. Kukaan ei ole tullut tänne vain pelailemaan.

Suomisen pakkiparina useassa ottelussa on toiminut vasta 18-vuotias TPS-laina Tarmo Reunanen, jonka kanssa peli luistaa.

− Tarmo on niin sanottu luonnonlapsi. Ei meillä pelatessa ole mitään selkeitä rooleja, yhteispelimme tulee luonnostaan. Kokeilemme erilaisia juttuja, eikä se aina ole maailman yksinkertaisinta peliä, mutta ne ovat usein sellaisia juttuja, joita muiden kanssa ei olisi tullut kokeiltua, Suominen kertoo.

Yksi asia nousee Reunasen kanssa pelatessa kuitenkin selkeimmin tapetille.

− Tarmon kanssa pelatessa omakin pelirohkeus on todella suurta.

Samu Suominen on kuluneen syksyn aikana päässyt myös maalien makuun. Kahdesta osumasta ensimmäinen syntyi RoKia vastaan pelatussa pelissä.

− Se maali syntyi äkkiä. Taisin tulla juuri vaihtopenkiltä ja luistelin hyökkäysalueelle. Tomi Wilenius syötti ehkä hieman heikon syötön, se tuli jalkoihin ja potkaisin kiekon lapaan. Siitä vedin maalia kohden.

− Ei ollut mikään maailman hienoin maali, mutta kaikki lasketaan, Suominen naurahtaa.

Wilenius on ollut mukana Suomisen molemmissa maaleissa. Kemiat taitavat tällä parilla kohdata?

− Joidenkin kanssa peli vaan menee niin, että kun syöttö tulee, aina tapahtuu hyviä asioita. Kai siinäkin jotain taikaa on takana, Suominen toteaa.

Mestiksen sarjataulukon toisella sijalla turkulaispoppoon on helppo hymyillä. Malttia on kuitenkin löydyttävä jatkossakin, ja ehkä jopa vielä vähän enemmän, kun kevään tosipelit kolkuttelevat ovella.

− Ehdottomasti täytyy pitää kylmäpäisyys meidän peleissä. Tapahtui pelissä mitä vain, niin pidämme oman linjan, emmekä ala pelaamaan vastustajan peliä.

− Tehokkuutta pitäisi jonkin verran parantaa maalipaikoissa. Olemme saaneet maalipaikkoja, mutta viimeinen niitti on jäänyt puuttumaan. Niihin kun saadaan vähän huolellisuutta, niin tuloskin on taatusti parempaa, Suominen linjaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle