TOR - ARI 2.00
EDM - CAR 4.30
COL - NSH 22.00
LAK - STL 23.00

Mestiksestä SM-liigaan: Ipe ja Rita

LIIGA, MESTIS / Haastattelu
Erinomaisen alkukauden Jokipojissa pelannut Ilmari Pitkänen palkittiin Blues-lainapestillä.
Kuva © Jussi Kivimäki
Kesällä Janne Ritamäki teki jatkosopimuksen Mestis-joukkue Peliittojen kanssa. Jatkosopimuksen seuransa Joensuun Jokipoikien kanssa solmi myös Ilmari Pitkänen. Perjantaina kaksikko kohtasi toisensa. SM-liigakaukalossa.

Harjoituskauden otteluissa Pelicansin valmennusjohdon vakuuttanut Janne Ritamäki pääsi sopimuksenpurkuhommiin Peliittojen kanssa. Pelicansin pääkäskijä Kai Suikkanen näytti hauista tiukasti raha-arkun päällä istuneelle lahtelaisseuran toimitusjohtajalle, Ilkka Kaarnalle. Jatkoajan tietojen mukaan Suikkanen joutui tosissaan kiistelemään pomonsa kanssa Ritamäen sopimuksesta. Heinolassa yhteensä 217 Mestis-ottelua urallaan kiekkoillut ”Rita” lunasti paikkansa Pelicans-kokoonpanossa monipuolisuudellaan.

Pelicansin ja Peliittojen yhteistyö on aikaisemmin toiminut käytännössä vain toiseen suuntaan. Pelicansin kokoonpanon ulkopuolelle jääneet pelaajat ovat usein patistettu reilun 30 kilometrin päähän Heinolaan hakemaan vauhtia Mestis-kaukalosta. Perjantaina Pelicansin kokoonpanossa pelasi Ritamäen ohella myös Joni Isomäki, joka on raivannut oman reittinsä lahtelaisten pukukoppiin heinolalaisseuran kautta ilman minkäänlaista Pelicans-taustaa.

Ilmari Pitkänen on elävä esimerkki Jokipoikien ja Bluesin harjoittamasta yhteistyöstä. Bluesin riveihin joulun tienoilla lainalle Jokipojista siirtyneen Pitkäsen kauden kuva on erilainen kuin Ritamäellä. Mies on pelannut aiemminkin urallaan SM-liigaa, Helsingin Jokereiden riveissä. Pitkänen pääsi jälleen liigan kirkkaisiin valoihin erinomaisen Mestis-alkukautensa ansiosta.

Pelaajavajeesta kärsinyt Blues kutsui räväkän Pitkäsen riveihinsä, monen kiekkofanin mielestä hieman yllättäenkin. Viime kaudella Mestiksessä parikymmentä pistettä ja reilut sata jäähyminuuttia kerännyt ”Ipe” pelaa Espoossa lainalla. Loppukauden kestävä sopimus lienee kuitenkin epätodennäköinen.

Ritamäen pidempi reitti

Perjantain ottelussa Ritamäki oli huomattavasti Pitkästä näkyvämpi pelaaja. Ahneesti maalille hakeutunut Ritamäki osoitti jälleen kerran olevansa kaikki liigapelaajan standardit täyttävä pelaaja.

– Heinäkuussa kutsu Pelicansin harjoituksiin tuli. Oli siitä ollut jo aiemmin alustavaa puhetta, mutta kyllä komennus silti yllätti.

Monipuolinen Ritamäki on pelannut kuluvan kauden aikana kaikissa mahdollisissa rooleissa.

– Loukkaantumisten myötä pääsin näyttämään. Onnistumisten myötä vastuutakin alkoi tulla, Ritamäki järkeili perjantaisen Blues-ottelun jälkeen.

Pelicansin pudotuspelipaikkaan edelleen vahvasti uskovan Ritamäen halut jatkaa Lahdessa ovat kovat.

– Omat pelit sen sitten näyttävät, saanko täällä myös ensi kaudella jatkaa.

Mestistä Ritamäki arvostaa korkealle. HeKi-kasvatin mielestä sarja on oiva näyteikkuna liigaan, varsinkin nuoremmille pelaajille.

– Melkein kaikki A-juniorit nousevat liigaan Mestiksen kautta. Se on hyvä sarja.

Oman liigaunelman myöhemmällä iällä toteuttanut Ritamäki tunnusti ajatelleensa, ettei näytönpaikkaa liigasta irtoaisikaan. Reitti liigaan oli Ritamäen kohdalla melkoisen pitkä

– Kyllä sitä jossain vaiheessa pohti, kun näytön paikkaa ei kuulunut. Mutta kyllä tämä on ollut tavoitteeni koko uran, keskivertoa enemmän töitä unelmansa eteen paiskinut Pelicans-laituri pohti.


Janne Ritamäki vaihtoi Heinolan Lahteen ja Mestiksen SM-liigaan.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Pitkänen: ”Oma ajattelu muuttunut”

Vähälle peliajalle perjantain ottelussa jäänyt Pitkänen karvasi muutamaan otteeseen hanakasti ja jakoi muutaman maukkaan taklauksen. Jälkipelejäkään Pitkänen ei jättänyt väliin. Liigarutiinin puute näkyi luonnollisesti Pitkäsen otteista. 24 pistettä Mestiksessä tällä kaudella merkkauttanut Pitkänen uskalsi kuitenkin pelata rohkeasti, eikä tyytynyt pelkkään kiekon roiskimiseen.

– Toki se on vähän vaikeaa päästä kiinni peliin, kun vaihtoja tulee harvakseltaan. Varsinkin tällä kaudella olen pelannut paljon Joensuussa, niin rytmin löytäminen vähäisemmällä peliajalla on hankalampaa, Pitkänen järkeili.

Liigapeleistä kokemusta omaava Pitkänen ei näe liigan muuttuneen paljoa sitten edellisten pääsarjatason pelien.

– Oma ajatteluni pelistä on muuttunut enemmän kuin SM-liiga.

Aito reitti SM-liigaan

Ritamäki pelaa kauden loppuun saakka Lahdessa. Heinolassa on siis turha haaveilla oman pojan kotiinpaluusta. Pitkäsen osoite lainapestin jälkeen lienee jälleen Joensuussa, mutta ensi kaudeksi värikäs hyökkääjä löytää varmasti töitä SM-liigasta.

– Totta kai tavoitteeni on SM-liigassa. Tämä pätkä tuo varmasti itseluottamusta ja toivottavasti paikka liigaan aukeaa, Pitkänen pohti.

Pitkänen ei perjantai-iltaan mennessä ollut puhunut jatkosta espoolaisten rivistössä.

– Lauantaina on viimeinen peli tätä lainaa jäljellä. Sen jälkeen katsotaan, mitä tapahtuu. Ei Joensuuhun paluu mikään pettymys olisi, mutta kuten sanoin, tavoitteeni ovat liigassa.

Ritamäki ja Pitkänen ovat oivia esimerkkejä siitä, ettei Mestis ole pelkkä farmisarja. Toiseksi korkeimmalta tasolta on aidot mahdollisuudet nousta SM-liigaan, yllättäen ja jopa kesken kauden.

» Lähetä palautetta toimitukselle