Mestiksestä Liigaan siirtyvä Juhani Tamminen: "En olisi pari vuotta sitten uskonut"

LIIGA / Haastattelu
Juhani Tamminen katseli vielä tammikuussa Espoon hallia ennen Mestis-ottelua.
Kuva © Johanna Lahdenperä
Huimia harppauksia pelaajana ottanut hyökkääjä siirtyy ensi kaudeksi RoKista Ilvekseen ottaen askeleen ylöspäin jääkiekkourallaan. Jatkoaika otti selvää, millä miettein "Aurinkoprinssi" siirtyy Liigaan ja Tampereelle.

Juhani Tamminen on noussut kuluneen kauden aikana rytinällä jääkiekkokansan tietoisuuteen eikä pelkästään nimensä vuoksi. Taiturimainen kiekonkäsittelijä ihastutti katsojia ja tuskastutti vastustajia Mestiksessä ansaiten itselleen mahdollisuuden näyttää taitonsa Liigassa.

Tampereen Ilves varmisti halutun pelaajan omiin riveihinsä jo hyvissä ajoin tammikuussa. 

− Suoria puheluita ei ole oikeastaan tullut kuin yksi, mutta en tiedä sitten kuinka paljon agentille on tullut kyselyitä, Tamminen totesi.

Tieto Tammisen siirtymisestä julkaistiin virallisesti viime perjantaina, joten miehellä on ollut hyvin aikaa tottua ajatukseen Liigaan siirtymisestä. 

− Tällä hetkellä ei ole sen kummoisempi fiilis, kun sen on jo tiennyt sieltä tammikuulta, niin siihen on kerennyt jo tottua. Mutta kyllä se tuntuu tosi hienolta nyt, kun se julkaistiin Ilveksenkin puolelta virallisesti.

Erityisen hienoksi Liigaan siirtymisen 28-vuotias hämeenlinnalainen kokee tarkastellessa hänen jääkiekkoilijauraansa hiukan taaksepäin, jolloin hän pelasi vielä Suomi-sarjaa Forssan Palloseurassa.

"en olisi uskonut, että ikinä tulisin pelaamaan Liigassa"

− Onhan se mahtavaa, kun miettii pari vuotta taaksepäin minkälaisessa tilanteessa sitä silloin oli. Silloin en olisi uskonut, että ikinä tulisin pelaamaan Liigassa. 

Sopimus Ilveksen kanssa allekirjoitettiin, kun RoKin kausi oli vielä kuumimmillaan kesken. Tieto ei Tammisen mukaan kuitenkaan vaikuttanut häneen ainakaan negatiivisesti.

− Alkuun se antoi itseluottamusta lisää. Yhdessä vaiheessa, kun oli vähän vaikeampaa, niin aloin miettimään, että ensi kaudella on Liigassa pärjättävä ettei tässä saa alkaa lannistumaan.

− Siinä helposti voisi mennä siihen, että heittäisi läskiksi sen homman eikä keskittyisi sen kauden juttuun, mutta mielestäni annoin kyllä kaiken näissä peleissä, että vältettäisiin ne karsinnat, vaikka itsellä oli jo se liigasoppari.

Rovaniemeläisille karsintojen välttäminen oli iso asia ja pelaajille suuri helpotus, kun kausi päättyi karsintarajan yläpuolelle.

− Se oli kuin olisi voittanut Mestiksen tai päässyt pleijareihin, ihan semmonen fiilis kauden jälkeen, että tässä on voittanut jotain, Tamminen kertasi.

RoKissa Tamminen kehittyi harppauksin eteenpäin ja otti johtavan pelaajan roolin tuloksekkaasti.
Kuva © Oona Sarajärvi

Pelillisesti Tamminen odottaa itseltään, että voi ottaa yhden askeleen ylöspäin pelaajana ja pääsisi vakiinnuttamaan paikan Liigasta johtavana pelaajana kuten Mestiksessä.

− Odotus on, että siellä kehityn lisää, ettei se jää vain vuoden visiitiksi, vaan voin pelata siellä koko loppu-uran tai mennä mahdollisesti vielä ylöspäin Liigastakin.

Ilveksestä organisaationa ja valmennustiimistä Tammisella on hyvät odotukset. HPK:n junioriajoilta ennestään tuttujakin joukkueesta löytyy apuvalmentaja Olli Salo ja pelaajista Teemu Rautiainen, jotka helpottavat uuteen joukkueeseen sisään menoa.

− Ilveksestä olen kuullut kaikkea hyvää, ja nyt varsinkin kun siellä tapahtui niitä muutoksia johtoportaassa.

− Karri Kivi vaikuttaa hyvältä valmentajalta ja olen kuullut hänestä paljon positiivista. Valmennustiimi vaikuttaa hyvältä, että pääsee kehittymään pelaajana eteenpäin ensi kaudella.

Liigan ja Mestiksen pelityylissä on joillakin osa-alueilla suuriakin eroja, mutta näihin Tamminen ei ole vielä suuremmin keskittynyt vaikka myönsi katsoneensa Tapparan ja Ilveksen ottelusarjaa hiukan pelityylin ja pelin sisällä vaihtuvien systeemien näkökannalta.

− Ei sitä oikein tuosta, kun telkkarista katsoo, niin pääse sisälle siihen. Pitäisi kuulla, mitä ne puhuu. Uskon, että mulla fyysinen kunto ja taidot riittää Liigaan, ettei se siitä jää kiinni.

"onhan tuo Liiga erilaista kuin Mestis"

− Vaatii vaan sitä totuttelua siinä alkukaudesta ja harkkapeleissä pelityyliin ja muihin juttuihin, kun onhan tuo Liiga kaikin puolin erilaista kuin Mestis. Asiat hoidetaan erilailla kuin Mestiksessä, että alkuun voi olla vähän ihmettelemistä mihin sitä on tullut. Mutta hyvällä itseluottamuksella mennään, Tamminen vakuutti.

Tamminen itse tunnetaan taitavana kiekollisena pelaajan sekä pelinrakentajana, jolle fyysinen pelikään ei ole vierasta. Soveltuuko Liiga hänelle jopa paremmin kuin Mestis?

− Hyvä kysymys. Voi olla, kun ei ole sitä höntyilyä niin paljon kuin Mestiksessä, jossa mennään koko ajan päästä päähän hirveellä tempolla, että periaatteessa sopiikin mulle ihan hyvin. Mutta vaatii tuohon alkuun ensin sitä totuttelua.

− Jännä nähdä miten sopeutuu, toivottavasti sopeutuu hyvin.

Juhani Tamminen debytoi liigajäillä Helsingin IFK:n paidassa marraskuussa 2016.

Liiga-jäät eivät ole täysin vieraat Tammiselle, joka teki debyytin Helsingin IFK:n paidassa marraskuussa, ja juuri Hakametsässä. Nyt samaisesta jäähallista on tulossa kotihalli.

− Onhan se hiukan koomista, että teki sen debyytin Hakametsässä, niin sitten kotihalliksi heti seuraavaksi. Ja on se hienoa, että pääsee niinkin legendaariseen halliin kuin Hakametsään pelaamaan kotiottelut. Aika siistiä.

Rovaniemellä viimeiset kaksi vuotta viihtyneellä pelaajalla on nyt edessään muutto Tampereelle, jonka hän kertoo olevan yksi suosikki kaupungeistaan Suomessa.

− Siistiltä tuntuu, kun oon aina itse tykännyt Tampereesta kaupunkina tosi paljon. Nyt tarvii enää löytää vaan kämppä sieltä, niin sitten kaikki on hyvin. Monta hyvää vaihtoehtoa on jo ollut, että hyvällä mallilla sekin.

Asunnon löytäminen onkin jo tärkeää, kun kausi Ilveksessä alkaa toukokuun alussa joukkueen yhteisillä harjoituksilla.

− Maanantaina Kivi soitti, että 3.5. alkaa reenit. Hyvä, kun pääsee heti reenaamaan liigajoukkueen mukana, kun aiemmin reenannut oikeastaan yksin omatoimisesti tuon kesän. Nyt sitten varmaan kehittyy kesän aikana siinä reenaamisessakin, kun oppii uusia asioita.

− Hyvällä luottamuksella lähden, että pysyn muiden mukana. Kivi tehnyt hyvää työtä, ja jos tuolla lailla jatkavat ensi kaudella, niin voi tulla hyväkin kausi, Tamminen tuumasi.

Jatkoaika tulee seuraamaan lähemmin omalla juttusarjalla Tammisen ensimmäistä liigakautta heti toukokuusta alkaen.

» Lähetä palautetta toimitukselle