Mestiksen läpimurto puolessa vuodessa Nuorten SM-liigan luukulta Pikkuleijoniin

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Emil Larmi pääsee pysäyttämään kiekkoja myös Pikkuleijonien paidassa.
Kuva © Kiia Aha
Eletään helmikuun viimeistä päivää vuonna 2015. Pelicansin A-junioreiden sesonki päättyy pudotuspelien 1. kierroksella jatkoaikatappioon Jokereita vastaan. Kova pettymys näkyy luonnollisesti kauas monesta pelaajasta. Yksi heistä on ikävän loukkaantumisen takia joukkueen luukkuvahdiksi jäänyt Emil Larmi.

− Minulla meni viidennen pelin jälkeen polvesta sivuside. Sitten kun se oli kunnossa, niin pelejä oli about saman verran jäljellä. Kausi oli aikalailla siinä, Mestiksen tämän kauden komeettatorjuja tiivistää pettymykseksi jääneen kauden 2014-2015 annin.

Reilut puoli vuotta myöhemmin Larmi on kuitenkin tehnyt huikealla tavalla läpimurron - ja vieläpä miesten sarjassa. 19-vuotiaan maalivahdin debyytti Mestis-jäillä tuli syyskuussa kovaan paikkaan, kun Larmi pääsi tolppien väliin sarja-avauksessa ykkösmaalivahdiksi kaavaillun Antti Rautiolan pelikiellon vuoksi.

− Se tieto tuli niin nopeasti ennen matsia, ettei sitä hirveästi kerennyt miettimään. Oli vaan kiekkoa otettava kiinni, Larmi kertaa ajatuksiaan debyytistään Mestiksessä.

MM-kisapaikasta Pikkuleijoniin taistelevan torjujan ensiesiintyminen Mestiksessä oli vertaansa vailla. LeKi löi päätään nollat pitäneeseen Larmiin peräti 40 kertaa. Lokakuun viimeisten pelien jälkeen syksyn sensaatiotorjuja keikkuu Mestiksen torjuntapörssin kärjessä häikäisevällä lukemalla 93,70.

− Huusin niin kovaa kun lähti. Olihan se aika nätti fiilis. Totta kai siitä pitää nauttia, kun ei sellaisia päiviä aina tule, Peliitoissa itsensä läpi lyönyt maalivahti valotti debyytin jälkeisiä tunnelmia.

Pystyykö Larmi seuraamaan mestarien jalanjälkiä?

Maalivahtikattaus Lahdessa on viime vuosina ollut kovalla tasolla, sillä esimerkiksi Niko Hovinen on miesten ja Janne Juvonen nuorten maailmanmestari. Myös Larmi murtautui maajoukkueeseen, kun Peliittojen tukijalan oivat otteet toivat kutsun Pikkuleijonien maalille yhdessä Veini Vehviläisen kanssa.

− MM-kisoissa torjuminen olisi aika hieno paikka. Ikinä ennen en ole pukenut sellaista paitaa päälle, Larmi viittaa maajoukkueen sotisopaan.

Pikkuleijonissa peräti viisi pelikaania

Larmin lisäksi Pikkuleijonissa pelaa viikonvaihteessa peräti neljä Pelicans-pelajaa, kun tänä syksynä myös Peliittoja edustaneet Eetu Sopanen, Miska Siikonen ja Sebastian Repo ansaitsivat paikan joukkueesta.

Pelicans-pelaajien vahvan maajoukkuepanoksen täydentää vielä U19-haastajajoukkueeseen valittu Eetu Elo, joka on nakuttanut Nuorten SM-liigassa pelikaanipaidassa 12+10-pisteet.

− Erityisesti junioripuolen toiminta on parantunut huomattavasti. Minun ikäluokassa on ollut tosi hyvät ja vaativat valmentajat ihan E-junnuista A:han asti. Se on edesauttanut kehitystä huomattavasti, kivitalon kokoinen pakki Eetu Sopanen alleviivaa.

Vuoden vaihteen MM-kotikisoihin valmistautuva nuorten maajoukkue pelaa Tampereella ja Hämeenlinnassa viikonloppuna neljän maan turnauksessa yhdessä Ruotsin, Venäjän ja Tshekin kanssa. Taistelu kotikisojen pelipaikoista tulee olemaan kovaa, jonka myös Larmi tiedostaa.

− Olen miettinyt sillä tavalla, että teen omaa hommaa ja sen mitä osaan. En voi itseltäni vaatia enempää kun mitä olen. Jos se ei riitä, niin se ei riitä, ja jos riittää, niin sitten riittää. Kyllä minulla kova usko siihen on, että se riittää.

Peliitat on syystauolla Mestiksessä seitsemännellä sijalla. Joukkueen kelpomenestyksen lisäksi myös juuri Pelicans-pelaajat Larmi ja Sopanen ovat nousseet esiin Heinolassa etenkin vastuun takia.

− Mestis on kovatasoinen ja kovempi kun A-nuorten SM-liiga. Täällä mennään lähemmäksi Liigaa. Tällä hetkellä saan vastuuta ja homma kulkee, niin kyllähän siinä kehitystä tapahtuu, tyytyväisen oloinen Larmi pohtii.

− Se on ehdottomasti kehityssarja. Täällä on aika paljon nuoria pelaajia hakemassa miesten pelejä, Sopanen komppaa.

Jo heinäkuussa Pikkuleijonien mukana olleen Sopasen mielessä MM-kisat herättävät luonnollisesti ilmeisen suuria tunteita.

− Kotikisat on ehdottomasti hieno juttu. Suomen peleihin on kuulemma myyty lippuja etukäteen paljon. Olisihan se tosi hienoa olla mukana pelaamassa, lupaava puolustaja päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle