Mathew Dumba: "Suomi-ottelusta tulee mahtava"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mathew Dumba haluaa voittaa seuraavaksi Suomen.
Kuva © Vilja Päätalo - vilja.paatalo@jatkoaika.com
Mathew Dumba on 19-vuotias kanadalaispuolustaja, joka pelaa Minnesota Wildin riveissä. Kesän 2012 NHL-varaus numero seitsemän kertoi ajatuksiaan kisoista, NHL:stä ja Suomen kohtaamisesta.

Dumba on yksi harvoista NHL-debyyttinsä jo tehneistä pelaajista tämän vuoden nuorten MM-kisoissa. Mikael Granlundin, Mikko Koivun ja Niklas Bäckströmin seurakaveri Dumba on pelannut tällä kaudella 13 ottelua Minnesota Wildin paidassa.

- Seurajohto toivotti minulle kaikkea hyvää kun lähdin tänne. He tietävät, että olen tällä hetkellä sitoutunut ainoastaan tässä turnauksessa menestymiseen.

Dumban debyyttikausi NHL:ssä ei ole sujunut mutkattomasti. Mies on saanut avattua maalitilinsä, mutta tehopisteitä on syntynyt vain 1+1, ja puolustajan plus-miinus-tilasto on viisi pykälää pakkasella. Mies on joutunut seuraamaan useita otteluita katsomosta.

Dumban tie nuorten MM-kisoihinkaan ei ole ollut helppo. Hän oli mukana Kanadan joukkueen valintaleirillä jo kaksi vuotta sitten, mutta putosi lopullisesta ryhmästä. Vuotta myöhemmin miehen kohtalona oli olla yksi viimeisistä joukkueesta pudonneista pelaajista.

Pitkän odotuksen jälkeen kisoissa

Kanada kohtasi puolivälierissä Sveitsin. Pohjoisamerikkalaiset voittivat, kuten ennakkoon odotettiin, mutta aivan helpolla ei voitto tullut.

- Sveitsi on ärhäkkä joukkue! He ovat niin pieni maa ja silti heidän joukkueensa on niin kilpailukykyinen ja tekee kovasti töitä. Tiesimme, että heillä ei ole mitään hävittävää. He taistelivat lujasti kaksi ensimmäistä erää ja vasta kolmannessa otimme pelin haltuumme, kertoi Dumba.

- Joukkue oli tuttu, koska pelasimme heitä vastaan jo harjoituspelissä. Olisimme varmaankin hävinneet sen ottelun jos he eivät olisi jäähyilleet niin paljon. Pelaajamme tiesivät kyllä, että tässä ottelussa ei kannata löysäillä.

- Jokainen ketjumme onnistui tänään. Purimme heidän keskialueen ansansa, mikä on aina hienoa.

Myös Dumba itse antoi puolivälieräottelussa kaikkensa - fyysisestikin. Mies säikäytti kanadalaiset poistumalla pukukoppiin kesken ottelun, mutta vakavammista vammoista ei ollut kysymys.

- Pahin on jo ohi. Onnistuin satuttamaan kasvoni ja polveni samassa tilanteessa. Jos olette ikinä satuttaneet polvenne oikein kunnolla niin tiedätte, miltä se tuntuu. Silloin on parasta mennä puhaltelemaan hetkeksi.

Suomea vastaan

Kanada kohtaa välierässä Suomen. Ottelusta voi odottaa tasaista kahden vahvan, mutta turnauksessa hieman ailahdelleen joukkueen kohtaamista. Dumballa oli heti Sveitsi-ottelun jälkeen mielikuva Suomen joukkueesta.

- Seuraavat 48 tuntia keskitymme Suomi-peliin ja teemme kaiken, mitä täytyy ollakseen täysin valmis siihen kohtaamiseen. Siitä tulee mahtava ottelu, tunnelmoi Dumba.

- Pelasimme myös heitä vastaan harjoitusottelun. He saivat ajettua meidät ahtaalle vahvalla pelillään. Meillä täytyy olla hyvä pelisuunnitelma ja meidän tulee olla ottelussa huolellisia.

Suomella on eräs etu puolellaan kun kisat pelataan Ruotsissa. Dumba myöntää, että suuremmassa kaukalossa pelaaminen tuottaa pohjoisamerikkalaisille ongelmia.

- Me Pohjois-Amerikassa pelanneet olemme tottuneet pienempään jäähän. Eurooppalaiset osaavat todella hyödyntää tilanteen, sillä he ovat pelanneet isolla jäällä ihan pienestä asti. Meille tämä on aivan uutta. Täällä täytyy olla varovaisempi ja suojella itseään sekä joukkuekavereita.

- Se on vaikeaa, kun haluaisi painostaa vastustajaa, mutta kaikkialta tulee taitavia pelaajia joiden eteneminen on jotenkin pysäytettävä.

» Lähetä palautetta toimitukselle