Markus Laine - koesopimuksella

LIIGA / Haastattelu
Jatkoaika jututti Tepsiin try-outilla kiekkoilevaa entistä (?) Kokkolan Hermeksen luottopuolustajaa Markus Lainetta tiistaisen TPS-Blues -ottelun jälkitunnelmissa. Puheeksi tulivat liigapelit, hänen Mestis-uransa sekä tietenkin illan ottelu.

Laine on kotoisin Turun seudulta - tarkemmin ottaen Naantalista. Hän siirtyi jo C-juniori-ikäisenä TPS:n organisaatioon, jossa kiekkoili A-junioriksi asti. Vuonna 1997 tie vei miesten peleihin TuTon paidassa. Kaudeksi 99/00 Laineen tarkoitus oli siirtyä Forssaan kiekkoilemaan paikallisen Fopsin paidassa, mutta hänen onnistui vakuuttaa Jyväskylän JYPin päättäjät taidoillaan ja saada koko kauden kattava sopimus keskisuomalaisessa liigaseurassa.

Kausi ei kuitenkaan ollut mikään menestys. 35 ottelussa mies "saalisti" yhden syöttöpisteen ja teholukema valahti -16 pakkasen puolelle. Lukema oli selvästi joukkueen huonoin. Liigakauden jälkeen Laine palasi Turkuun ja TuToon, jossa hän kiekkoili yhden kauden ennen siirtymistään Kiirunaan Ruotsin Allsvenskaniin. Kahden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Laine palasi takaisin Suomeen ja Kokkolan Hermekseen. Kausi Mestiksessä on toistaiseksi ollut suuri menestys. Mies on tehtaillut 13 ottelussa puolustajalle komeat tehot (3+6) ja johtaa Mestiksen tehotilastoa ylivoimaisesti saldon ollessa 15 plussan puolella.

Tepsin valmentaja Mikko Sokka kuvaili Markus Laineen tilannetta ennen illan kamppailua. Sokka kertoi, että try-outin pituutta ei ole tarkkaan määritelty.

- Tämä on tälläinen parin viikon jakso. Asiaan tietenkin vaikuttaa miten Seikola ja Peltonen tervehtyvät.

TPS:n valmennusjohdon mukaan kyse ei kuitenkaan ole siitä, että Laine olisi hankittu yksinomaan tuuraamaan loukkaantuneita ja miesten palatessa sairastuvalta, olisi Laineen aika palata Kokkolaan.

- Kyse ei ole mistään tuuraamisesta. Jos hän pystyy paikan ottamaan, niin hän sen myös ottaa. Jos hän pelaa itsensä kahdeksan parhaan pakin joukkoon ja syrjäyttää jonkun, niin hän jatkaa meillä koko kauden, vakuutti Sokka.

Illan ottelu ja Laineen panos siinä

Markus Laine pelasi ottelun Simon Backmanin pakkiparina neloskentässä. Laine pelasi numerolla 36. Tässä hänen kaikki vaihtonsa ottelussa:

01.34 45 sekunnin vaihto. Piti tiiviisti espoolaishyökkääjää Joni Töykkälää silmällä. Seurasi tätä ehkä liiankin tarkaan. Avasi kiekon keskialueelle polkevalle Niko Mikkolalle ja meni vaihtoon.

04.14 45 sekunnin vaihto. Vaihtoi laitaa siniviivalla ja heitti kiekon rystyltä ränniin. Tuuppasi keskialueella Töykkälän nurin.

14.40 30 sekunnin vaihto. Laukoi siniviivalta kovan ja tarkan lyöntilaukauksen, jonka Blues-kassari Sami Heinonen torjui patjallaan.

29.15 25 sekunnin vaihto. Haki kiekon omasta päädystä ja avasi keskialueelle.

33.00 50 sekunnin vaihto. Taklasi Jan Calounin keskialueella avojäällä nurin. Piti takakulmaa Bluesin pyörityksessä ja kahvasi Tommi Pelkosta.

40.55: 30 sekunnin vaihto. Pelasi Jukka Tiilikaisen pois reboundista.

43.50: 60 sekunnin vaihto. Huitaisi kiekon keskialueella pois Tiilikaisen lavasta ja hetken päästä pelasi tämän taas pois reboundista nojaamalla espoolaishyökkääjää vasten.

45.37: 40 sekunnin vaihto. Pelasi alimpana varmistavana miehenä. Laitakahinassa tönäisi Miika Elomon laitaa vasten. Elomo koetti filmata, mutta ei mennyt läpi.

48.08: 20 sekunnin vaihto. Heitti komeasti Blues-hyökkääjän laitaa vasten punaviivan kohdalla.

54.09 40 sekunnin vaihto. Pelasi Paukkusen pakkiparina. Repi painiotteella Marko Tuomaisen pois maalin edestä menneestä poikittaissyötöstä.

Jälkitunnelmat

Ottelun jälkeen tavoitettu Markus Laine hymyili kuin Naantalin aurinko.

- Tuntui ihan kivalta pelata taas liigaa. Siitä onkin vierähtänyt kolme vai neljä kautta jo. Hienolta tuntui ja vielä kotipaikkakunnan joukkueessa. Se on ollut tavallaan pienestä asti tavoitteena, hehkutti Laine.

Naantalilainen oli tyytyväinen omaan panokseensa ottelussa. Erityisesti mieltä lämmitti, ettei hänelle tullut virheitä. Mestiskiekkon ja liigakiekon välillä hänellä ei omien sanojensa mukaan ollut suurtakaan sopeuttamista.

- Pitää yksinkertaistaa peliään. Virheitä tulee jos tulee. Mestiksessä kuitenkin olen ollut seurajoukkueessa hyökkäävämmässä roolissa sekä pyörittänyt ylivoimaa. Täällä on kyllä ihan omat äijät hoitamaan niitä. Koetin pelata yksinkertaisesti, oman pään kautta ja nopeasti ylöspäin. Vähän puolustusvoittoisempaa tämä peli on kuin divarissa, pohti Laine.

- Liigassa on paljon selkeämpää kiekkoa. Tietenkin taitavemmat – ja vahvemmat – pelaajat. Ei ole ihan niin helppoa heittää äijiä seinille. Virheistä rangaistaan aika armotta aina. Siinä ne suurimmat erot. Mielestäni ei ole hirveästi kuitenkaan eroa, mies arvioi.

Laine jakeli kokoisekseen (174 cm) pari yllättävän kovaa taklausta.

- Joo, totta kai. Kyllä aina pitää yrittää taklata jos tulee paikka. Mä olen niin pieni, joten kaikki ei aina odota sitä. Pääsen tulemaan aina välillä puun takaa.

Myöskään Laine ei ollut täysin selvillä kuinka pitkällä try-outilla hän oikein onkaan.

- Mitä mä olen kuullut niin pari viikkoa. Ainakin aluksi. Sitten katsotaan uudestaan. Tepsillä on ollut paljon loukkaantumisia ja sitten katsotaan mikä on tilanne, Laine heitti.

Vaikka tuntuisi äkkiseltään, että mies on vain tuuraamassa kunnes Kimmo Peltonen ja Markus Seikola ja Marko Kauppinen tokenevat, niin Laine suhtautuu asiaan fatalistisella päättäväisyydellä. Jos lähtö tulee takaisin Hermekseen, niin sitten se tulee.

- Se on mahdollista tietty, mutta olen täällä tuuraamassa ja antamassa näyttöjä. Jos tässä ajassa ehtii jonkun pakin ohittamaan, niin että saisi jäädä niin se olisi bonusta. Tai oikeastaan se on mun tavoite.

Mies muuttuu vakavaksi, kun puheeksi otetaan hänen Mestis-seuransa Hermeksen reaktiot. Profiilipuolustajan menettäminen rassaa seuraa kuin seuraa sarjatasosta riippumatta.

- Ei he varmaan hirveen hyvillään olleet. Ei ne vastaankaan pistäneet. Todella fiksusti vain toivottivat onnea ja menestystä. Hekin kuitenkin tajusivat, että tämä oli hyvä tsäänssi. Varmaan jokaisen mestisläisen tavoite on päästä liigaan. Ei ne vastaan pistäneet, vaikka heidän on varmaan aika vaikea etsiä mitään pakkeja tilallekkaan tässä vaiheessa. Sillä tavalla tämä oli vähän huono homma.

Hermeksen onnentoivotukset eivät johtuneet seurajohdon altruistisesta luonteesta, vaan se oli pakon sanelema reaktio. Markus Laine tunnustaa, että hänellä oli sopimuksessaan liigapykälä, joten Hermeksen onnentoivotukset tai mahdolliset nyrkin heristämiset olisivat olleet toisarvoisia.

- Kyllä mulla on liigapykälä. Se oli ihan hyvä, että sellainen sinne tehtiin joskus kesällä, mies virnistää.

Laineen liigakausi JYPissä pari vuotta sitten oli tilastojenkin valossa varsin heikko. Nyt mies kuitenkin komeilee Mestiksen kirkkaimpana tähtenä eikä tämän iltainen liigapelikään huonosti mennyt. Kumman taso on muuttunut – SM-liigan vai Markus Laineen? Vai onko kummankaan?

- Kyllä mä olen sitä mieltä, että mun taso on muuttunut. Mä olin silloin paljon nuorempi (JYPissä) enkä ollut läheskään niin valmis pelaajana. Uskon että tässä parin vuoden aikana olen mennyt varsinkin henkisesti eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle