TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Marko Kauppinen - Tapparan salainen ase

LIIGA / Haastattelu
Marko Kauppisen siirtymistä Tapparaan täksi kaudeksi pidetään yllätyksenä. Joukkueen tekemä hankinta on kuitenkin kiistatta osoittautunut tarkkaan harkituksi peliliikkeeksi, sillä mies on pelaamassa parasta kauttaan.

Taustoja tutkittaessa Kauppisen siirto ei kuitenkaan ole mikään uutispommi, sillä hän on ollut Tapparan ja valmentajakaksikon Rautakorpi - Makkonen tähtäimessä jo TPS-vuosinaan. Aikaisemmassa haastattelussaan Kauppinen on kertonut, että monet luulivat hänellä olleen sopimuksen Elitserienin Moran joukkueeseen myös ensi kaudeksi. Kuitenkin yksi vuosi Ruotsissa selkeytti ajatuksia.

- Ruotsissa en saanut riittävää näyttöpaikkaa ja rooli jäi vähäiseksi. Sopimuksesta keskusteltiin, mutta joukkueella ei kuitenkaan ollut selkeää menestymismahdollisuutta. Lisäksi Mora on pieni kaupunki ja ajoittain aika kävi pitkäksi.

Ruotsin vuodesta jäi kuitenkin käteen muutakin kuin paluulippu Suomeen.

- Kiekollinen peli parani selvästi. Myös NHL-pelaajien tulo sarjaan auttoi kehittymään. Huomasin, että pystyn pelaamaan ketä tahansa vastaan ja se antoi lisää itseluottamusta. Lisäksi NHL-pelaajilta oppi kaikenlaisia pikkukikkoja. Kaiken kaikkiaan Ruotsin vuosi oli positiivinen kokemus.

Valmennukselle kiitosta

Ennen liittymistä Tapparan joukkueeseen Kauppinen oli saanut kokemusta nykyisen valmentajakaksikon metodeista 20-vuotiaiden maajoukkueessa. Tämä osaltaan helpotti päätöstä siirtyä Tapparaan.

- Valmennus on tarkkaan mietittyä ja palaute on oikeanlaista. Huomautetaan virheistä, mutta ei poljeta itseluottamusta huutamisella. Lisäksi lihashuolto on tärkeä osa treenaamista, pyritään siihen etteivät paikat mene rikki. Ei vielä yhtään nivusvammaa joukkueessa, mies sanoo ja koputtaa päätään.

teema

Kauppisen mielipiteitä "poliiseista" ja liigan tuomaroinnista.
[lue]

- Henkilökohtaisista ominaisuuksista luistelu on parantunut tänne tulon jälkeen, varsinkin ensimmäisiin potkuihin on tullut lisää terävyyttä. Myös pelaaminen kokonaisuudessaan on mennyt parempaan suuntaan.

Valmennusjohdon tekemät kentällisten sekoittelut ja pakkiparien vaihdokset kesken pelin eivät ole miestä häirinneet.

- Jokaisella on oma pelityyli ja omat roolit. Olemme kuitenkin pelanneet paljon yhdessä, joten muutoksilla ei ole ollut negatiivista vaikutusta. Tietysti Puistolan kanssa osaa hieman paremmin ennakoida mihin kiekko tulee, mitä kaveri tekee ja miten sijoittuu.

Ennakkoluulotonta pelaamista, henkilökohtaisia ratkaisuja

Useissa peleissä nähdyt vahvat kiekon ylöstuonnit ja henkilökohtaiset ratkaisut ovat muodostuneet Kauppiselle jonkinlaiseksi tavaramerkiksi. Mies kuitenkin itse kieltää, että kuvioita olisi erikseen harjoiteltu tai tämänkaltaisesta roolista sovittu.

- Kyllä ne kuuluvat pelityyliin. Hankittaessa valmentaja on varmasti tiennyt minkälainen kaveri on tulossa ja millä tyylillä hän pelaa. Joskus ylöstuonnissa kiekko jopa pysyy matkassa, hän toteaa vaatimattomasti.

- Olen tyytyväinen alkukauteen. En kuitenkaan ole asettanut mitään tavoitetta tehdä pisteitä, tyyliin 15 pistettä 20 ottelussa. Tärkeintä on, että joukkue menestyy. Omakin menestys riippuu myös paljon siitä miten hyökkääjät pelaavat, Kauppinen toteaa antaen samalla luottamuslauseen pelikavereille.

Tilastot kertovat miehen otteista kaiken oleellisen: viime kaudella Kauppinen saalisti 50 ottelussa tehot 6+11. Tällä kaudella hän on kerännyt 20 ottelussa tehot 2+8. Muutamassa viime otteluissa on ollut kuivempaa, mutta vielä tämän haastattelun tekoaikaan - reilu viikko ennen maaottelutaukoa - mies keikkui puolustajien pistepörssin kakkosena. Alkukauden huima menestys selittyy osaksi luovalla pelitavalla hyökkäyspäässä.

- Tietysti hyökkäys on luovempaa, kun taas puolustus on kurinalaista erityisesti omassa päässä. Vastustajan puolustusalueella saa käyttää omaa harkintaa siten kuin siitä on valmentajan kanssa sovittu, kunhan ei tee mitään älyttömiä ratkaisuja.

Taistelua loppuun saakka

Tapparan alkukausi on ollut menestyksekäs, mutta kokonaisuudessaan pelit ovat ailahdelleet paljon. Joukkueella on ollut selviä vaikeuksia säilyttää paketti kasassa täydet 60 minuuttia ja 20 ottelusta peräti 13 on ratkennut vain maalin erolla. Suoritus on kuitenkin ollut nousujohteista lähes joka pelissä ja vaikean toisen erän jälkeen viimeinen vaihde on löytynyt. Kauppisen mukaan Tapparan päänahka on ollut haluttua tavaraa alkukaudella.

- Kaikki joukkueet ovat pelanneet meitä vastaan tiiviin puolustuspelaamisen kautta, koska kaikki ovat halunneet voittaa sarjajohtajan. Jos meidän puolustuksesta puuttuu hivenkin täysipainoisesta suorituksesta, se näkyy heti kaukalossa. Usein lopullinen nälkä on löytynyt vasta kolmanteen erään.

- Joukkueessa on kuitenkin erittäin hyvä henki. Kaikki pelaavat yhteen ja tekevät töitä. Sooloilijoita ei tässä joukkueessa ole.

Menestystä pitkällä tähtäimellä

Kauden tavoitteista puhuttaessa Kauppinen ei aseta paineita joukkueelle, mutta uskoo aurinkoiseen kevääseen ja heittää samalla karkean ennusteen runkosarjan tilanteen muuttumisesta vuodenvaihteen jälkeen.

- Aikaista sanoa tässä vaiheessa. En halua asettaa mitään virallista tavoitetta, mutta selkeät menestysmahdollisuudet joukkueella on. Kliseisesti sanottuna suuret joukkueet tulevat todennäköisesti parantamaan suoritustaan, kun taas pienet putoavat jonkin verran.

Toistaiseksi mieheen ei ole oltu yhteydessä maajoukkueen puolelta, mutta mikäli otteet jatkuvat samanlaisina kuin alkukaudesta, Kauppinen voi hyvin olla yksi niistä harvoista ja valituista, jotka saavat lipun Torinon koneeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle