Marko Anttila – Lempäälästä United Centeriin?

NHL / Haastattelu
Vannoutuneimmatkin kotimaiset kiekkojännärit saivat hieraista silmiään seuratessaan NHL:n vuotuista varaustilaisuutta, kun Chicago Blackhawks varasi yhdeksännellä kierroksella Marko Anttilan Lempäälän Kisasta. Yhtä yllättynyt oli itse nuorukainenkin.

– Kyllä tuli ihan puskista, olen aivan puulla päähän lyöty, Jatkoajan tavoittama Anttila toteaa.

Kansa kuitenkin toipui yllätyksestä nopeasti ja puhelimet alkoivat soida, asiaa oli tutuilla ja tuntemattomilla.

– Reilu puoltoista tuntia tässä nyt on putkeen puhuttu puhelimessa.

Lempäälän Kisa on Suomen mittakaavassa varsin pieni kiekkoseura ja seuran sisällä maaliskuussa 19 vuotta täyttänyt Anttila on jo tähti. Nuori mies pelasi jo päättyneellä kaudella seuran edustusjoukkueessa kakkosdivisioonassa ja saalisti 21 ottelussa tehot 18+18. Lisäksi hän pelasi myös seuran A-nuorissa Suomi-sarjaa. Miten voi olla, että Chicago Blackhawks löytää tällaisen miehen?

– Ei ole kyllä mitään käsitystä. En edes tiennyt, että joku on käynyt meidän pelejä katsomassa.

Anttila on onnistunut välttämään kaikki nuorisomaajoukkueet, mutta on silti tehnyt koko ajan lujasti töitä.

– Valmentajani Järvisen Kari on valanut uskoa, että kannattaa tehdä töitä, Marko jakaa kehuja Kisan valmentajalle, jonka 80-luvun kiekkoseuraajat muistavat myös SM-liigasta sekä pelaajana että valmentajana.

Ihan yksin ei Chicagon Euroopan kykyjenetsijä Sakari Pietilä ole saanut Anttilan otteita Lempäälässä vakoilla, sillä varaushetkellä nuorukainen on jo Ilveksen junioreiden harjoitteluringissä.

– Katsotaan sitten pääsenkö pelaamaan, sen päättävät valmentajat. Turha tässä on mitään paineita menestymisestä ottaa, kunhan vain kehittyisi pelaajana. Ennen tätä kevättä ei ole tullut edes kyselyjä muista seuroista, eli kyllä tässä on tullut paljon kaikkea nopeassa tahdissa.

Kun pelaajan mitat ovat 203cm ja 90kg, herää väkisin kysymys, että onko varaus tapahtunut pelkästään mittojen perusteella.

– Marko on suhteellisen taitava, hänellä on erittäin hyvä laukaus ja hän suojaa kiekkoa hyvin, analysoi Ilveksen A-nuorten ja alle 18-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Juha Pajuoja uutta suojattiaan.

– Tietysti liike on usein ongelmana isolla miehellä ja tuskin sitä koskaan saadaan nopealta näyttämään, mutta ei se ole suuri ongelma.

– Asenne hänellä on hyvä. Hän on todella kova tekemään töitä ja hyvin motivoitunut, on ollut mukana nyt kaksi kuukautta meidän ringissä ja tuntuu, että kehitystä tapahtuu lähes joka päivä.

Kun kerran ominaisuudet ovat näin hyvät, miksei nuorta miestä ole aiemmin saalistettu alueen suurseuroihin?

– Sitä tässä ovat muutkin ihmetelleet, Pajuoja naurahtaa.

Tämän kevään ylioppilas aikoo nyt pitää taukoa koulunkäynnistä ja keskittyä täysin jääkiekkoon.

– En ole löytänyt oikein mieleistä alaa mitä lähteä opiskelemaan, Anttila myöntää.

Lähitulevaisuudessa on edessä myös armeija. Se on nykyisen suunnitelman mukaan tarkoitus aloittaa tammikuussa 2005.

– Sitä täytyy vielä vähän harkita. Olen menossa Pirkkalaan ja se on pieni varuskunta, jossa lomat ei pyöri välttämättä kovin hyvin. Ja en tiedä onko hyvä lähteä sinne kesken kauden, kun edessä on kuitenkin ensimmäinen kausi suurseurassa.

Chicago Blackhawks on yksi NHL:n legendaarisimmista seuroista, jonka intiaanipaidan ovat pukeneet päälleen mm. Bobby Hull, Stan Mikita, Denis Savard ja Jeremy Roenick. Tällä hetkellä seura on yksi liigan huonoimmista, mutta se yrittää uutta nousua Ottawan ja Tampa Bayn viitoittamalla tiellä, tekemällä hyviä varauksia ja antamalla nuorille mahdollisuuksia näyttää osaamistaan. Tämän strategian luulisi sopivan myös lempääläläisen suunnitelmiin.

– Eipä tuollaista ole hirveästi ehtinyt miettimään, mutta ei sillä oikeastaan ole mitään merkitystä. Kunhan se varaus vain tuli, Anttila toteaa ja tunnustaa, että on pitänyt tähän asti suosikkiseuranaan Dallasia.

– Nyt pitää sitten varmaan sanoa Chicago.

» Lähetä palautetta toimitukselle