Markkanen: "Ei Lappeenrannan fanit sveitsiläisille kalpene"

LIIGA / Haastattelu
Tilaisuuden aluksi Markkanen joutui tentattavaksi.
Kuva © Kalle Mantere - kalle.mantere@jatkoaika.com
SaiPa järjesti viime kauden tapaan kesätapahtuman, jossa kannattajat pääsivät tapaamaan tulevan kauden joukkuetta ja kuulemaan uusimmat kuulumiset joukkueen valmennukselta ja joukkueenjohdolta. Jatkoaika jututti tilaisuuden päätteeksi joukkueen ikänestoria Jussi Markkasta.

Viime kauden päätteeksi Liigan parhaan maalivahdin pokaalin napannut Jussi Markkanen on hyvillä mielin saanut harjoitella alkukesän. Harjoittelua helpottaa huomattavasti se, että koti on nyt samalla paikkakunnalla jossa harjoitella.

− Kohta ollaan jo kesäkuun puolessa välissä ja kiva olla Lappeenrannassa. Ennen on muutettu, tultu ja menty ja jos ei muuten niin päädyttiin aina Suomeen kesäksi. Nyt on saanut rauhassa olla niillä samoilla sijoilla, kun kausi loppui.

Konkarivahti vitsaili kolmisen viikkoa sitten MTV3:n haastattelussa harjoittelevansa joukkueen "Yli-ikäisten maalivahtien harjoitusryhmässä". Käytännössä tämä tarkoittaa, että Markkanen harjoittelee itsekseen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Markkanen nostaisi rautaa yksin tai etsisi lenkkipolulta juoksukaveria.

− Monta vuotta olen itsekseni harjoitellut, joten valmennuksen kanssa ollaan katsottu, että paras mennä ihan omalla ohjelmalla. Tottakai fysiikkavalmentaja Jussi Huhtalan kanssa olemme katsoneet hieman niitä ohjelmia ja yritetty saada miehestä paras irti. Harjoittelu on aikalailla yksilöllistä, niin minulla kuin monella muullakin. Vaikka yhdessä harjoitellaankin, niin jokaisella meistä on erilainen harjoitusohjelma.

Tunnelmat sveitsiläisestä jääkiekko-ottelusta on levinnyt maailmalle etenkin näin Youtube aikakautena. Runsasmääräisenä tanssivat, laulavat ja rytmikkäästi omiaan kannattavat sveitsiläisfanit ovat tuttu näky jokaiselle, joka on päässyt paikanpäälle seuraamaan Sveitsin pääsarjan NLA:n ottelua tai nähnyt Sveitsiläiskannattajia jääkiekon MM-kisoissa.

Yksittäisiä SaiPan kannattajia on jo varannut tai ainakin suunnittelee varaavansa matkaan keski-eurooppaan, kun SaiPa kohtaa elokuun lopussa CHL:n avausottelussa Sveitsiläisen EV Zugin ja jo kahden päivän päästä noin 400 km päässä Saksassa ERC Ingolstadtin. Millaiseen paikkaan matkaan lähtevät SaiPa-kannattajat sitten joutuvat?

− Jos oisit kysynyt tämän vuosi sitten, niin olisin vastannut, että siellä on täysin eri kulttuuri, mutta kyllä meillä on Lappeenrannassakin todella hienot fanit. Etenkin tuossa pudotuspelien aikana tunnelma oli aivan mahtava. Ei Lappeenrannan fanit sveitsiläisille kalpene.

Sveitsiläinen kannattajakulttuuri on pidemmän ajan tuote, joka ei hetkeen ole kuolemassa. Esimerkiksi kaudella 2010-2011 Sveitsiläisjoukkkueet keräsivät keskimääräisesti eniten katsojia Euroopassa kotimaisten jääkiekkokaukaloiden ääreen. Samalla listalla Suomi sijoittui tuolloin kuudenneksi. Sveitsissä neljä kautta pelanneella Markkasella on tähän näkemys, mutta on myös positiivisesti yllättynyt.

− Sveitsissä on pidempi fanikulttuuri ja se on tullut jalkapallon puolelta sinne. Joukkueiden välillä on lyhyet välimatkat, joten jokaisessa ottelussa on paljon koti- ja vierasjoukkueen kannattajia ja halleissa on aina hyvä ja iloinen fiilis, ihan niinkuin meillä oli täällä Lappeenrannassakin. Olin kyllä positiivisesti yllättänyt, miten hieno fiilis suomalaisissa halleissa oli viime kaudella, etenkin Kisapuistossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle