Mailapeliä ja makuupaikkoja - Fraser ei tullut Turkuun kainostelemaan

LIIGA / Haastattelu
Fraserille annettiin pelinumero, joka on koristanut usean TPS-legendan paitaa. Numerolla kaksi ovat pelanneet muun muassa Hannu Jortikka, Marko Kiprusoff ja Jouko Narvanmaa.
Kuva © Timo Savela
TPS-puolustuksen uusin tulokas Mark Fraser tuo turkulaisten takalinjoille jämäkkyyttä ja puolustuspään rutiinia.

31-vuotias yli 200 NHL-ottelun veteraani Mark Fraser liittyi TPS:n vahvuuteen viime viikon lopulla. Debyytti TPS-paidassa näki päivänvalon tiistaisessa Ilves-ottelussa, joka päättyi Fraserin kannalta toivottuun lopputulokseen. Turkulaiset voittivat Ilveksen 4-1, Fraserin kerätessä nimiinsä yhden tehomerkinnän.

− Peli oli minulle kaikin puolin jännittävä kokemus. Suurin painopiste itselleni oli totuttelu Liigan nopeuteen ja taitotasoon.

− Tiesin entuudestaan, että joukkueella oli takanaan muutama raskas tappio hyvistä peliesityksistä huolimatta. Olimme tänäänkin muutamaan otteeseen hieman haparoivia omalla puolustusalueellamme, mutta onneksi [Oskari] Setänen piti meidät mukana pelissä. Puolustuksellisesti suoriuduimme kuitenkin puhtain paperein, sillä emme antaneet vastustajalle vaarallisia maalipaikkoja, mikä avasi mahdollisuuksia hyökkäyspeliimme. Kokonaisuutena hyvä suoritus koko joukkueelta.

Fraser sai avausottelussaan vastuuta 14 minuutin verran. 193-senttisen ja lähes satakiloisen puolustajan jalat olivat hieman tahmeat ottelun alussa. Kyseessä oli kuitenkin Fraserin kauden avausottelu ja peliminuuttien kertyessä myös kanadalaisen jalat alkoivat liikkua liukkaammin.

− Omalle suoritukselleen on vaikea antaa arvosanaa. Ehkä seitsemän tai seitsemän puoli. Olen aika ankara itselleni, Fraser virnuilee.

Mutta millainen oli Fraserin ensivaikutelma liigakiekosta?

− Paljon vauhtia ja taitoa. Taitotaso ei koske ainoastaan ensimmäisen ja toisen kentän kavereita, vaan kaikkia neljää kenttää. Kaikki ovat laadukkaita luistelijoita ja hyviä kiekonkäsittelijöitä.

− Tämä toi omaan peliini sopeutumisen tarpeen. Kun vastustajan hyökkääjä lähtee kiertämään puolustajaa... Sanotaanko näin, että minun pitää hieman muuttaa sijoittumistani ja tilanteidenlukuani pohjoisamerikkalaisesta ison kaukalon tyylistä eurooppalaisempaan. Eli jos vielä jäi epäselväksi, niin kaikki todellakin ovat hyviä luistelijoita, Fraser nauraa.

− Nopeus ja kaukalon koko eivät tulleet minulle yllätyksenä, mutta kyseessä on luultavasti sellainen elementti, johon sopeutuminen osoittautuu kaikkein haastavimmaksi. Pelin nopeudesta huolimatta jäällä on paljon tilaa. Isolla jään pinta-alalla asiat tapahtuvat nopeasti, mutta samaan aikaan jäällä on enemmän tilaa tehdä päätöksiä ja luistella. Paljon enemmän kuin mihin olen tottunut.

Fraser toi heti avausottelussaan esiin omia pelillisiä avujaan. Puolustuspään osaamisen lisäksi lähes parimetrisellä vipuvarella saadaan aikaan teräviä viivapommeja.
Kuva © Timo Savela

"Kyseessä on kaikin puolin huippuporukka"

Fraser on ollut Suomessa alle viikon, joten hän ei ole ehtinyt tehdä syvemmin tuttavuutta uusien joukkuetoveriensa kanssa. Ensivaikutelma on kuitenkin ollut hyvä ja TPS-pelaajisto on ottanut uuden tulokkaan vastaan avosylin.

− Kyseessä on kaikin puolin huippuporukka. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun liityn joukkueen vahvuuteen kesken kauden. Joskus on vaikeaa olla se "uusi tyyppi" pukuhuoneessa. Onneksi tunsin muutaman kaverin entuudestaan. Vaikka olen pelannut suomalaisten kanssa aiemminkin, niin minuun kaikkien englannin kielen taito teki minuun vaikutuksen. Siitä on ollut minulle suuri apu.

− Ensimmäisen pelin pelaaminen helpottaa sopeutumista huomattavasti. Voit olla se mainitsemani "uusi kaveri" viikon tai pari, mutta todellisen hyväksynnän saat silloin, kun pääset jäälle hikoilemaan ja taistelemaan uusien joukkuetoveriesi kanssa.

"Käytä mailaa ja sijoitu hyvin, ole hyökkääjän ja maalin välissä"

Fraserin mitat ja historia puhuvat puolestaan. YouTubesta ja muista suoratoistopalveluista voi löytää videoita, joissa Fraser hyödyntää kokoaan komeiden taklauksien kera, myös nyrkein niin vaadittaessa. Fyysinen peli on olennainen osa kanadalaisjärkäleen pelaajaprofiilia. Suurta kokoa voi kuitenkin hyödyntää myös fyysisen pelin ulkopuolella.

− Fyysisen pelin lisäksi olen hyvä hyödyntämään kokoani ja juuri sijoittuminen on yksi suurimmista vahvuuksistani puolustajana. En ole koskaan ollut nopeimpia luistelijoita, mutta olen aina onnistunut paikkaamaan sitä hyvällä sijoittumisella.

− Kyseessä on asia ja pelin elementti, jonka opin nuorena, kun pelasin New Jersey Devilsissä. Käytä mailaa ja sijoitu hyvin, ole hyökkääjän ja maalin välissä. Se on ehdoton vahvuuteni puolustajana. En kadota itseäni tilanteissa ja olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

TPS-puolustus on Fraserin tulon myötä monipuolinen sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Yksi TPS-miehistön mielenkiintoisimpia pelaajia on Vancouver Canucksin edelliskesän ensimmäisen kierroksen varaus Olli Juolevi.

Mitä NHL-paikkaa ensi kaudeksi tavoitteleva Juolevi voisi oppia Fraserin kaltaiselta pohjoisamerikkalaisten kaukaloiden koluajalta?

− Voin omasta kokemuksestani sanoa, että Pohjois-Amerikassa, erityisesti NHL:ssä, jokainen päivä sisältää taistelua. Et voi taantua ja ajatella, että edessä siintävä tie tulisi olemaan helppokulkuinen. Sinun pitää olla valmis tekemään töitä joka päivä. Kilpailu pelipaikoista on kovaa ja armotonta.

− Sinun pitää olla valmis fyysiseen rääkkiin ja kovaan taisteluun. Maalin edessä pitää taistella, olet sitten iso- tai pienikokoinen. Sinun ei tarvitse tapella tai satuttaa vastustajaasi, mutta sinun täytyy kaikin tavoin estää vastustajaasi tekemästä maalia. Nämä ovat sellaisia asioita, joita itse opin nuorena puolustajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle