TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00

Maalitykit ja pistenikkarit eivät Kolehmaista hetkauta: "Sopii minulle erittäin hyvin"

LIIGA / Haastattelu
Kolehmainen viilettää ensimmäistä kauttaan hurrikaaninutussa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Kun kiekko tippuu perjantaina JYPin ja SaiPan välillä jäähän, ainakin yhdelle pelaajalle sarjasta tulee ikimuistoinen. Lappeenrannan oma poika Janne Kolehmainen viilettää jyväskyläläisten riveissä ja yrittää katkaista keltamustan kevään ennenkuin se edes ehtii kunnolla alkaa.

JYPin kauteen mahtui monenkaltaisia vaiheita, joiden aikana yksikään tunne laajasta skaalasta ei jäänyt tuntematta. Monelle päällimäisenä on mieleen jäänyt syksyn hurja loukkaantumissuma, kun parhaimmillaan sivussa oli kaksi kentällistä pelaajia.

− Todella haastava alku joukueelle. Loukkaantumiset pakottivat meidät rakentamaan aikalailla atomeista koko homman, pohdiskeli Janne Kolehmainen.

Kuten niin monelta pelaajalta aiemminkin, myös Kolehmaiselta lähti kiitokset JYP-Akatemian suuntaan. Mestiksen nuoret pelaajat hoitivat paikkaustyönsä mallikkaasti.

Pikkuhiljaa loukkaantumishuolet alkoivat olla selätettynä, joten JYP pääsi ideaalimmalla kokoonpanolla vääntämään sarjasijoituksista. Vaikeuksista huolimatta mukaan mahtui todella vahvoja jaksoja, jotka toivat kotiedun puolivälieriin.

− Kaikenkirjavaa ja rikkonaista, mutta nipistimme tavoitellun neljännen sijan, summasi Kolehmainen.

− Runkosarja kasvatti kuitenkin meitä yhteen. Pelasimme pitkän pätkä todella hyvää lätkää, joka valmisti meitä kevääseen.

Kolehmainen oli yksi niistä pelaajista, jolle vaikeuksia siunaantui vähintäänkin tarpeeksi. Runkosarjassa kasaan tuli vain 31 peliä − hyökkääjän suppein runkosarja liigaurallaan.

− Katselin omia pelimääriä ja ikinä ei ole näin katkonaista kautta ollut. Yleensä kesällä hoidettu kuntoon, jos tarvetta jollekin operaatiolle on ollut, Kolehmainen muisteli.

− Tällaista lätkä välillä on, pitkään olen kuitenkin ollut terveenä. Vähän uusi tilanne, kun joutuu kuntouttamaan itseään keskellä kautta.

Loukkaantumisiin löytyi kuitenkin hopeareunus. Juuri ennen voimahyökkääjän paluuta toisitoimiin JYP alkoi löytää punaisen lankansa, mikä kasvatti jyväskyläläisten pistepottia mukavasti.

− Onneksi joukkue napsi pisteitä niin ei tarvinnut itse kiristellä ja palata kaukaloon ennenaikaisesti, Kolehmainen myhäili.

Ja kun vauhtiin oli päästy, niin sitten vain annettiin mennä. Kolehmaisen mukaan takaisin tuleminen oli helpompaa kuin olisi voinut kuvitella.

− Pääsin kuntouttamaan itseni kunnolla ja palaamaan täysikuntoisena. Sitä kautta pelikin lähti rullaamaan nopeammin.

Tällä hetkellä vaikeudet näyttävät olevan takanapäin, joten nyt on syytä hymyyn.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Vaikka pelejä ei paljolti tullutkaan, pistetahti pysyi hyvänä. Pelatuissa peleissä kokoon kertyi tehot 7+5, mikä vastaa romuluisen hyökkääjän pistesaldoa myös täysillä kausilla.

Antoivatko vähemmät pelit siis aiempaa enemmän virtaa myös hyökkäyssuuntaan?

− Se on isoin juttu, että joukkueen pelitapa palvelee minua ja minä pystyn palvelemaan joukkuetta. Rooli ei ole siinä, että aina hakataan pisteitä ja napsitaan pokaleita, Kolehmainen vastasi.

− Pyrin enemmän pysymään puskissa ja auttamaan joukkuetta taustalla. Isoin vahvuus itsellä kuitenkin on maalineduspeli, jota kautta myös hyviä juttuja tullut pistesarakkeeseen.

Kihelmöintiä ja vanhoja tuttuja

Kolehmainen siirtyi täksi kaudeksi JYPiin KalPasta, jossa hän ehti viettää kolme kautta. Alunperin juuret ovat kuitenkin Lappeenrannassa, joten puolivälieräsarja SaiPaa vastaan aiheuttaa ymmärrettävästi erityistä kihelmöintiä.

− Tosi mukava olla. Kiva päästä kotiin omien sukulaisten eteen taistelemaan kunnolla. Varmasti monenkirjavaa kannatusta luvassa, Kolehmainen naurahti.

JYPin ja SaiPan hyökkääjäkalustosta löytyy pienellä kärjistyksellä varsin selvä ero. JYPin vahvuutena on tasaisen vahvat neljä ketjua, kun taas SaiPa jyllää erittäin terävällä kärjellä.

"Se on harvoja kertoja, kun kiekon takia ollut kyynel silmässä"

David McIntyre, Chad Rau ja Tommi Jokinen laidoillaan, ovat tehneet kovia tuhoja tällä kaudella. Jos JYP mielii tästä parista jatkoon, tämä ketju onkin syytä laittaa erityiseen syyniin.

29-vuotias Kolehmainen on osa JYPin pommikoneketjua, jonka sentterinä on Miika Lahti ja toiseen laitaan on tarjolla esimerkiksi Darryl Boyce. Ennakkospekuloinnissa voisikin olettaa, että tämä ketju laitetaan SaiPan ykkösketjun päällystakiksi.

− Jos sellainen rooli minulle tulee, otan sen vastaan hyvin mielellään. Jokaiselle kaavaillaan omaa rooliaan, kun molemminpuolin yritetään vastata vastustajan vahvuuksiin, Kolehmainen mietti.

JYP lähtee sarjaan tunnetusti kotiedulla. Kolehmainen näkee tämän merkittävänä, muttei ratkaisevana asiana.

− Mukava aloittaa kotona tyynemmässä tilassa. Kotiyleisö pitää ottaa haltuun ja sitä kautta halli mukaan.

− Pelimatkat eivät ole niin pitkiä, joten siitä ei ole mahdotonta etua. Silti se on parempi päästä kotiin palautumaan, kun vastustaja palaa yötämyöten kotiin.

Kolehmaisen katse on suunnattu mestaruuteen.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Mielessä aiemman pettymyksen hautaaminen

Kolehmaisen meriittilistalta löytyy yksi SM-hopea HPK:sta ja pronssimitali Nuorten MM-kisoista. Mestaruus kävi äärimmäisen lähellä keväällä 2010, kun HPK eteni Liigan finaaleihin TPS:n vastustastajaksi.

Tuolloin mestaruus jäi kuitenkin haaveeksi.

− Karvaalle tuntui hävitä se finaali. Se on harvoja kertoja, kun kiekon takia ollut kyynel silmässä, Kolehmainen tunnusti.

− Mestaruus on kuitenkin aina iso tavoite, joka on kerran ollut lähellä. Toista kertaa ei sitä pettymystä halua tuntea.

Millä ensimmäinen askel unelmaa kohden sitten otetaan?

− Sarjat ratkeavat siihen, kumpi pelaa omaa peliä ja noudattaa omaa systeemiä. Sitä kautta luodaan tilanteita, eikä rönsyillä tai hermoilla, Kolehmainen analysoi.

Paljon nähneestä hyökkääjästä aistii, että nälkää mestaruuteen varmasti riittää. Mitä laitahyökkääjä siis lupaa tehdä, jos tuo haave toteutuu?

− Siinä vaiheessa kevät on sen verran pitkällä, että voisi hypätä vaikka hallin vieressä olevaan lampeen uimaan!

Matka tuohon talviturkin heittämiseen on äärimmäisen pitkä. Ennen virkistävää uintia pitäisi kammeta 12 voittoa, joista yksikään ei tule ilmaiseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle