TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Maalitykistä rivimieheksi

LIIGA / Haastattelu
Janne Lahden kausi on ollut yhtä ailahteleva kuin koko Jokerien joukkueen. SM-liigan viime kauden maalikuningas kärsi runkosarjan aikana loukkaantumisista, eikä päässyt missään vaiheessa samanlaiseen vireeseen kuin vuosi sitten. Laiturille itselleen tärkeämpää on kuitenkin joukkueen menestys, johon tasaisemmalla ryhmällä on paremmat mahdollisuudet.

Vuosi sitten Janne Lahti oli Jokerien ehdoton ykkösnimi. Laituri voitti runkosarjassa maalipörssin ja oli puolivälierissä HIFK:ta vastaan jatkuvan erityishuomion kohteena. Tuolloin joukkueen rahkeet riittivät kolmeen voittoon paikalliskilpailijasta. Lahden kausi jatkui vielä MM-kisoissa, joissa hänen roolinsa jäi kuitenkin pieneksi.

Tänä vuonna Jokerit on huomattavasti tasaisempi joukkue. Lahti kärsi runkosarjan aikana loukkaantumisista, mutta vaikka hän on nyt täydessä pelikunnossa, rooli on pienempi kuin vuosi sitten.

– Se on meille varsinkin playoffeissa iso voimavara, että peluutetaan paljon tasaisemmin kuin viime vuonna, hyökkääjä itse näkee.

Lahden mielestä neljä tasaista ketjua olivat myös ratkaisevassa roolissa tämänvuotisessa paikallis-puolivälieräsarjassa, jonka Jokerit vei puhtaasti otteluvoitoin 4–0.

– IFK-sarjassa tuntui, että mitä pidemmälle pelit etenivät, sitä enemmän ne meille kääntyivät.


Jokerijoukkueen tasaisuudesta kertoo sekin, että vielä tammikuussa sen kultakypärä oli Lahdella, vaikka tämä oli jo syyskaudella sivussa yhdeksästä ottelusta loukkaantumisen vuoksi.

Runkosarjan lopussa Jokerit pelasi erittäin epätasaisesti. Välillä joukkue hallitsi erää tai kahta täysin ylivoimaiseen malliin, mutta vasta puolivälierissä se sai pelinsä kulkemaan ilman pahoja notkahduksia. Lahti ei osaa sanoa, miksi kaikki loksahti yhtäkkiä kohdalleen.

– Kävimme tietysti asioita läpi ja harjoittelimme jäällä systeemihommia, jostain syystä se meni perille, laituri kertaa.

– Ehkä kaikki vain halusivat voittaa niin paljon ja tehdä asioita joukkueen eteen, hän arvelee.

Tuttu ja uusi ketjukaveri

Lahden ketjukaverit ovat tällä kaudella vaihdelleet tiuhaan. Runkosarjassa laituri ehti pelata kaikkien muiden jokerihyökkääjien paitsi Nichlas Hardtin ja Jarkko Ruudun kanssa, vaikka oli kahteen otteeseen sivussa loukkaantumisten vuoksi.

Pudotuspeleihin jokerivalmennus kasasi kakkosketjuksi Lahti–Riku HahlTeuvo Teräväinen. Lahden mielestä ketju löysi yhteisen sävelen IFK:ta vastaan, vaikka pelit olivat sille ensimmäiset yhdessä.

– Ihan hyvin saimme paikkoja luotua. Maaleja emme tehneet ihan niin paljon kuin olisimme voineet.

Hahl on Lahdelle tuttu jo HPK:sta, mutta Teräväinen on tuoreempi tuttavuus. 17-vuotiaan superlupauksen lahjakkuus ei ole jäänyt huomaamatta.

– Änärikamaa, jos jaksaa tehdä töitä. Taidot on, laittaa vaan kropan kuntoon, niin hänestä tulee huikea pelaaja, Lahti hehkuttaa.

”Samoilla aseilla”

Jokerit joutui maanantai-iltaan asti valmistautumaan välieriin ilman tietoa vastustajastaan. Lahti muistuttaa, että valmistautumisessa paljon suurempi painoarvo on joukkueen omalla tekemisellä kuin vastustajalla.

– Emme me koko viikkoa missään nimessä keskittyneet IFK:n pelaamiseenkaan, laituri toteaa.

– Samoilla aseilla me lähdemme seuraavaakin joukkuetta vastaan. Ei se peli miksikään muutu.

Vastustaja vaikuttaa Lahden mukaan enemmän itse tekemiseen kuin siihen, miten Jokerit lähtee pelaamaan.

– Jätkät painelevat eri reittejä joka joukkueessa, niin tietysti aina joutuu miettimään vähän. Mutta kyllä se on enemmän siitä kiinni, että pelaamme omaa systeemiämme niin hyvin kuin pystymme, ei tarvitse mitään ihmeitä ruveta säätämään.

» Lähetä palautetta toimitukselle