Maajoukkuekuvioihin päässyt Joonas Jalvanti: "Melkein joka mies välillä penkin päässä"

SHL / Haastattelu
Joonas Jalvannin nimikirjoitukset kelpasivat Örebron nuorisolle.
Kuva © Vilja Päätalo
SHL nousee Suomessa otsikoihin lähinnä sikailutapausten yhteydessä, mutta sarjassa pelaa monta taitavaa suomalaista. Yksi heistä on maajoukkueessakin tällä kaudella debytoinut Joonas Jalvanti.

Parin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta sijaitseva Örebro ei ole Ruotsin suurin kaupunki, mutta yksi kauneimmista se saattaa olla. Paikkakunnan kiekkoylpeys Örebro HK on uusi seura: se perustettiin vuonna 1990 ja nousi SHL:ään vasta kaudeksi 2013-14. 

Ensimmäistä mestaruuttaan jahtaava seura pelasi jo viime kaudella lupauksia herättävästi, mutta tippui puolivälierissä tulevaa mestaria Växjö Lakersia vastaan. Tällä kaudella Örebron punapaitojen otteet ovat heitelleet liikaa. 

Tämän allekirjoittaa myös puolustaja Joonas Jalvanti, joka ehti kertoa Jatkoajalle pikaisesti kuulumisiaan viime lauantaisen pelin jälkeen kesken nimikirjoitusten jaon. Ottelu oli perhepeli, ja paikallinen nuoriso oli hakemassa signeerauksia suosikeiltaan sankoin joukoin - vaikka joukkue onkin vajonnut alempaan keskikastiin.

- Olemme vasta kymmenensinä, ja meidän otteemme ovat ailahdelleet aivan liikaa. On vaikea sanoa, mistä se johtuu. Keskittyminen ei ole aina sitä, mitä pitäisi. Se herpaantuu, vastustaja saa otetta - ja sitten olemme vaikeuksissa. Pieniä virheitä, mutta niitä tulee liikaa, Jalvanti huokaa.

Johanssonin railakas peluutus

Örebron päävalmentaja Kent Johansson on ottanut kovat keinot käyttöön, ja joukkueen isot tähdetkin ovat välillä saaneet miettiä tekosiaan viltissä tai alemmissa ketjuissa. Tämä ei ole kaikkia miellyttänyt, ja esimerkiksi Mikko Lehtonen lähetettiin lainalle Djurgårdeniin tammikuussa. 

Melkein joka mies on ollut välillä penkin päässä tällä kaudella.

Toinen suomalaisille tuttu nimi, entinen Pelicans-vahvistus Justin Hodgman, jäi joukkueessa suhteellisen pienelle peliajalle. Mies poistuikin henkilökohtaisiin syihin vedoten joukkueen vahvuudesta viime kuussa. 

Lehtosen lähdön jälkeen Örebrossa on vielä neljä suomalaista: Jalvanti, Ville Viitaluoma, Joel Mustonen ja Marko Anttila.

- Melkein joka mies on ollut välillä penkin päässä tällä kaudella, joten kokoonpano on vaihdellut paljon. Päävalmentajana Johansson on kuitenkin rauhallinen, Jalvanti selvittää.

Jalvannin oma kausi on kuitenkin sujunut suhteellisen tasaisesti. Peliaikaa on tullut hyvin, vaikka yleensäkin harvoin maaleja iskevän puolustajan kauden ensimmäinen täysosuma on vielä syntymättä. Lisäksi mies pääsi pelaamaan myös kolmessa EHT-pelissä leijonapaidassa.

- Olen nauttinut pelaamisesta. Pelaajana olen mennyt eteenpäin, vaikka joukkueella onkin ailahdellut. Itselläni on kuitenkin ollut hyvä fiilis, ja oli kiva päästä sinne maajoukkueenkin mukaan!

Lauantain peli päättyi Örebron tärkeään kotivoittoon.
Lauantain peli päättyi Örebron tärkeään kotivoittoon.
Kuva © Vilja Päätalo

Lahden kasvatti pelasi nuoruutensa ensin Kiekkoreippaan ja sitten Pelicansin organisaatioissa, kunnes lähti Espooseen syksyllä 2012. Toista kauttaan Örebrossa pelaava Jalvanti kertoo, että elo naapurimaassa ei ole kovin eksoottista.

- Tämä on mukava kaupunki, ja organisaatiossa homma toimii. Täällä on hyvä olla, ja asuminen on melkein kuin Suomessa. 

Örebrossa on tällä kaudella SHL:n toisiksi eniten suomalaispelaajia heti Växjön jälkeen. Siksi Jalvanti ja muut saavatkin välillä kuulla kuittailua. 

- Ei se ruotsin kieli tartu niin hyvin kuin voisi, kun on niin monta suomalaista täällä. Välillä saamme kuittia siitä, että puhumme suomea liikaa! Perusasiat hoituvat kyllä ruotsiksi, ja sitä ymmärtääkin jonkun verran. Puhuminen on vaikeampaa.

Jalvannin sopimus on katkolla, ja huhut kertovat, että mies olisi esimerkiksi kotiin Lahteen tervetullut. 

- Huhut ovat pelkkiä huhuja. Kauden jälkeen sitten selviää, Jalvanti kuittaa nauraen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle